«Όχι» ΣΥΡΙΖΑ στο «ξεπούλημα» της ΔΕΣΦΑ

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 15:44
UPD:15:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Οι δεξαμενές του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ στη νήσο Ρεβυθούσα.

A- A A+

Προειδοποίηση πως «δεν θα ανεχτεί και δεν θα αποδεχτεί το έγκλημα του ξεπουλήματος του ΔΕΣΦΑ» απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «επιμένει στην ίδια νεοφιλελεύθερη καταστρεπτική πολιτική να ξεπουλήσει όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας».

«Μετά το ναυάγιο της ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ επιδιώκει να προχωρήσει στην πώληση του ΔΕΣΦΑ, στην αζέρικη κρατική εταιρεία Socar αντί 400 εκατ. ευρώ (για το 66% του μετοχικού κεφαλαίου)», αναφέρει το τμήμα Ενέργειας του κόμματος.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια».

Καλείται επίσης η κυβέρνηση, η οποία -όπως αναφέρεται- δεν έχει πλέον καμία λαϊκή νομιμοποίηση «να σταματήσει το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η παράδοση του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και στον οποιοδήποτε, θα στερήσει από τη χώρα από ένα αποτελεσματικό μοχλό άσκησης ενεργειακής, κοινωνικοοικονομικής και περιφερειακής πολιτικής. Θα παραδώσει ένα σημαντικό δίκτυο μεταφοράς Φ.Α., που δημιουργήθηκε με τη συμβολή των ελλήνων φορολογουμένων σε ξένα συμφέροντα, με επιπτώσεις στην ανάπτυξη του δικτύου, στους καταναλωτές και την απασχόληση».

«Ο ΔΕΣΦΑ δεν είναι μία συνηθισμένη επιχείρηση, αλλά μία επιχείρηση στρατηγικής σημασίας. Ακόμη και με την λογική των κυβερνώντων, προτού καταλήξουν σε κάποια απόφαση, πέρα από τα λογιστικά στοιχεία, -όπου επικεντρώνεται η συζήτηση-, πρέπει να ληφθεί υπόψη σειρά ποιοτικών στοιχείων όπως: η γεωπολιτική σημασία, η ταύτιση των συμφερόντων, οι προοπτικές της επιχείρησης, η ενδυνάμωση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Γιατί εμφανίζεται ικανοποιημένη από την προσφορά παρότι είναι εξευτελιστική αφού είναι πολύ μικρότερη από τα πάγια κεφάλαια της εταιρείας; Εκτιμήσεις αναλυτών θεωρούν ότι το τίμημα αυτό είναι το μισό ως και το ένα τρίτο του πραγματικού και αυτό επιβεβαιώνεται και από την προσφορά της Ρώσικης που ήταν κοντά στο 1 δισ. ευρώ.
  • Γιατί στον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ δεν κατέθεσαν προσφορά οι Ρώσοι και γιατί αποσύρθηκαν από τον διαγωνισμό για ΔΕΣΦΑ;
  • Γιατί δεν κατέθεσε προσφορά κάποια μεγάλη Ευρωπαϊκή Εταιρεία;
  • Μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής ένας διαγωνισμός, όπου υποβάλλει προσφορά μόνο ένας και γιατί δεν κρίθηκε άγονος όπως γίνεται ως σήμερα;
  • Αν η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν εξυπηρετεί κύρια τα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν, όπως είναι φυσικό σαν κρατική εταιρεία, μπορεί ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει και τα κρατικά συμφέροντα της πατρίδας μας; Τι εγγυήσεις μας παρέχει η μέχρι σήμερα πολιτική του Αζερμπαϊτζάν επ’ αυτού;
  • Γνωρίζει η κυβέρνηση τις ιδιαίτερες και στενές σχέσεις της SOCAR με τις Τουρκικές κρατικές Εταιρείες BOTAS και TPAO;
  • Σε μια κρίση με την γείτονα Τουρκία μπορεί η SOCAR να μας εγγυηθεί την πρόσβαση στον αγωγό;
  • Ποια είναι τα σχέδια της SOCAR για την ανάπτυξη του ΔΕΣΦΑ;

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή