Νέα κρίσιμη σύσκεψη

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 20:20
UPD:22:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Στην τρίτη κατά σειρά σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μέσα στην εβδομάδα, έχει παραπεμφθεί το ανοιχτό μέτωπο της ΕΡΤ αλλά και το θέμα της συνολικής λειτουργίας της κυβέρνησης.

A- A A+

Με στόχο να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο προσήλθαν και πάλι απόψε σε νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η συνάντηση των τριών άρχισε με ημίωρη καθυστέρηση, στις 21.00.

Γύρω στις 22.00 πληροφορίες ανέφεραν πως λίγη ώρα αργότερα αναμενόταν να συγκληθούν εκ νέου οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Στην τρίτη κατά σειρά σύσκεψη μέσα στην εβδομάδα, είχε παραπεμφθεί το ανοιχτό μέτωπο της ΕΡΤ αλλά και το θέμα της συνολικής λειτουργίας της κυβέρνησης. Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε πως η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών θα ολοκληρωθεί απόψε.

Κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την «άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» και τη «συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το Κίνημα είναι υπέρ της «ριζικής» αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «με οργανόγραμμα, χρονοδιάγραμμα και εγγυήσεις» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον κυρωτικό νόμο για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αναφερόμενος στη λειτουργία της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική λέγοντας πως «υπήρχε αλαζονεία, προχειρότητα και μειωμένη αποτελεσματικότητα», καθώς και πως τους τελευταίους 12 μήνες «δεν έχουν γίνει αξιόλογα μεταρρυθμιστικά βήματα». Όσον αφορά στο ζήτημα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «δεν αρκούν τα λόγια, θέλουμε πράξεις και εγγυήσεις», για να επισημάνει, τέλος, ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι «καθαρή».

Σε ό,τι αφορά τη ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΜΠΕ, από τη δίωρη επίσης απογευματινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος προέκυψε πως ο κ. Φώτης Κουβέλης επρόκειτο να προσέλθει στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με την κατεύθυνση: Δημόσια ραδιοτηλεόραση με επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων της ΕΡΤ, μέχρις ότου διαμορφωθεί ο νέος φορέας που θα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε ένταση.

Το μεσημέρι, πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Σπύρος Λυκούδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι κυβερνητικοί εταίροι είναι «κοντά σε συμφωνία».

Ο κ. Λυκούδης ανέφερε πως σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το κόμμα από τον κ. Κουβέλη, το θέμα του ανασχηματισμού και του τρόπου με τον οποίο θα γίνει, θα συζητηθεί από τους τρεις αρχηγούς στις αρχές του Ιουλίου.

Τόνισε επίσης πως για τη ΔΗΜΑΡ, προτεραιότητα ήταν πάντοτε «να έχουμε προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος και όχι για το κατά πόσον θα ήταν καλύτερα αν είχαμε περισσότερα ή πιο βασικά στελέχη σ’ αυτό».

Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία των κ. Μανιτάκη και Ρουπακιώτη στην κυβέρνηση, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τους υπουργούς της, αλλά αν χρειαστεί, θα ξαναδεί το θέμα.

«Αυτό που έχουμε ως δεδομένο τώρα, είναι ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα στηρίξουμε τους ανθρώπους που εμπιστευθήκαμε να μας εκπροσωπήσουν στο σχήμα. Εάν ο Πρωθυπουργός της χώρας ή άλλοι υπουργοί δεν θέλουν την παρουσία τους, εμείς δεν πρόκειται να κωφεύσουμε. Αλλά η θέση μας είναι σαφής: εμείς πιστεύουμε ότι είναι πανάξια πολιτικά στελέχη και σοβαροί επιστήμονες, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους και την παρουσία τους βοηθάνε το κυβερνητικό σχήμα. Αν άλλοι τώρα έχουν άλλη άποψη, όλα σεβαστά είναι», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας, σημείωσε ότι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που πρέπει να τεθεί είναι ο συλλογικός χαρακτήρας της κυβέρνησης.« Οι αποφάσεις να είναι αποφάσεις όλων και καμίας ομάδας στελεχών στο κυβερνητικό σχήμα. Αν υπήρχε αυτό, πολλά πράγματα θα είχαν λυθεί πριν φτάσουμε στις συναντήσεις των τριών αρχηγών», παρατήρησε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή