ΥΠΟΙΚ: Το νομικό πρόσωπο ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί

«Η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών πρέπει μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος να διακοπεί »
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 22:01
UPD:23:50
FOSPHOTOS/ALEXANDROS KATSIS

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών πρέπει μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος να διακοπεί.

A- A A+

Την κατάργηση του νομικού προσώπου ΕΡΤ Α.Ε. ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Οικονομικών σημειώνοντας πως μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος πρέπει να διακοπεί η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΟΙΚ. 02/ 11.6.2013 ΚΥΑ του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, το Νομικό Πρόσωπο ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών πρέπει μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος να διακοπεί.

Το κανονικό πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε. έχει διακοπεί πριν αρκετές ώρες.

NAFTEMPORIKI.GR
Αυξάνονται οι συγκεντρωμένοι στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής

Αυξάνεται ο αριθμός των συγκεντρωμένων στο προαύλιο της ΕΡΤ, μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το κλείσιμό της.

Το Υπουργείο Οικονομικών ως διάδοχος της ΕΡΤ Α.Ε. μέχρι την ψήφιση νόμου για την ίδρυση ενός νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ Α.Ε.».

Σημειώνεται πως λίγο μετά τις 11 το βράδυ διεκόπη οριστικά το αναλογικό και ψηφιακό σήμα της ΕΡΤ.

Λουκέτο στην ΕΡΤ ανακοίνωσε ο Σ. Κεδίκογλου

Το κλείσιμο της ΕΡΤ ανακοινώθηκε το απόγευμα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

«Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ» ανέφερε.

NAFTEMPORIKI.GR

Παράλληλα, είπε ότι στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί «ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης», που θα αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας και είπε ότι το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά ενώ όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν.

«Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος οργανισμός και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ» δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Σημείωσε επίσης ότι ο νέος φορέας θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό και σαφές οργανόγραμμα και πως το αρχείο της ΕΡΤ θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως όπως και οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες.

Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί ο νέος οργανισμός, οι πολίτες δεν θα πληρώνουν «το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα» και στη συνέχεια θα πληρώνουν πολύ λιγότερα.

Συγκεκριμένα είπε ότι υπολογίζεται πως «θα απαλλαγούν» από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως και πως για τις θέσεις της σημερινής ΕΡΤ που κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ΚΕΠ και όπου το δημόσιο έχει ανάγκη.

«Την ΕΡΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο» σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου, υποστηρίζοντας ότι έχει τριπλάσιο έως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η ΕΡΤ είναι «χαρακτηριστική περιπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης: «Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της. Μιλάμε για μια εταιρεία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και οκτώ χρόνια. Καθεστώς προνομίων για τους εργαζόμενους που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών» είπε.

«Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε σκάνδαλο που το βλέπουν όλοι» πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.

Έντονες αντιδράσεις για το λουκέτο

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Οι πληροφορίες που ήθελαν να κλείνει η ΕΡΤ, είχαν φουντώσει τις τελευταίες ώρες, με αφορμή και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, για το κλείσιμο ΔΕΚΟ - φορέων του Δημοσίου με απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Σημειώνεται πως το σχετικό κείμενο υπογράφεται από μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον Πρωθυπουργό, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται οι υπογραφές των υπουργών που έχουν προταθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Στο μεταξύ συγκέντρωση πολιτών, δημοσιογράφων και συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι σε εξέλιξη από το απόγευμα της Τρίτης έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ενώ αυτή την ώρα κλειστή είναι η άνοδος της Μεσογείων.

«Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών», υπογράμμιζαν στην ανακοίνωσή τους οι δημοσιογράφοι, προσθέτοντας ότι «όσοι επεξεργάζονται σχέδια για ‘λουκέτο’ στην κρατική ραδιοτηλεόραση» είναι «επικίνδυνοι» και «δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων».

Οι ανακοινώσεις για το λουκέτο έχουν πυροδοτήσει την αντίδραση τόσο των κυβερνητικών εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΠΑΣΟΚ: Άμεση συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών

Άμεση συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ζητεί το ΠΑΣΟΚ, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές στις επαφές που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το θέμα της ΕΡΤ, ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Κινήματος σε νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Κάνει μάλιστα λόγο για «επικίνδυνες κινήσεις εντυπωσιασμού» και τονίζει ότι «κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία».

«Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης. Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ προφανώς υπάρχουν. Δεν προέκυψαν όμως τώρα», προσθέτει.

Επισημαίνει δε πως «η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν της ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά».

«Δεν θέσαμε, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κανείς που το θέτει;», διερωτάται το Κίνημα, τονίζοντας παράλληλα ότι «τίθεται προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Μάλιστα, μιλώντας σε αποψινή σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος σημείωσε πως «όλα όσα περιλαμβάνονται στις δύο σημερινές ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την ΕΡΤ, το ΠΑΣΟΚ τα εννοεί απολύτως και θα τα τηρήσει κατά κεραία». Διεμήνησε πως «θα κάνει μεγάλο πολιτικό λάθος όποιος υποτιμήσει αυτά που λέμε».

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό πως αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ θα συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο αύριο Τετάρτη στις 2.00 μ.μ.

Την εφαρμογή ενός πλήρους σχεδίου αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο πρέπει να μειωθεί, ζητούσε από την πλευρά του λίγο νωρίτερα ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας πως η ΕΡΤ δεν μπορεί να κλείσει.

Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, σημειώνει, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα υποστηρίζοντας πως θέματα μείζονος σημασίας  πρέπει να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων. «Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο», κατέληγε.

ΔΗΜΑΡ: Δεν ψηφίζουμε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Σε ανακοίνωσή της από την πλευρά της και μετά της επίσημες ανακοινώσεις, η ΔΗΜΑΡ «επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ».

Όπως αναφέρει, οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Προσθέτει πως «η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη Βουλή». 

Αλ. Τσίπρας: Πραξικόπημα το κλείσιμο της ΕΡΤ

NAFTEMPORIKI.GR
Άφιξη Αλ. Τσίπρα στην ΕΡΤ

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας φτάνει στο ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής.

«Πραξικόπημα που στρέφεται ευθέως όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, αλλά στο σύνολο του ελληνικού λαού, χαρακτήρισε νωρίτερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με δηλώσεις του από το ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής.

YOUTUBE/ERTSOCIALNETWORKS

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη να διαχωρίσουν τη θέση τους από την «αυταρχική» και «αδιανόητη», όπως την χαρακτήρισε, απόφαση αλλιώς, όπως είπε, θα έχουν και εκείνοι την ευθύνη για τη «φίμωση» της ΕΡΤ.

Παράλληλα κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να φέρει το θέμα στη Βουλή και προειδοποίησε πως αν «τολμήσουν» να διακόψουν σήμερα το σήμα εκπομπής χωρίς απόφαση του Κοινοβουλίου και του ΕΣΡ, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Φιμώνουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, συμπλήρωσε, γιατί η τρόικα απαιτεί ανθρωποθυσίες και γιατί θέλουν να μετατρέψουν την ΕΡΤ σε νέα ΥΕΝΕΔ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, είπε ότι το κόμμα του δεν θα κάνει σπασμωδικές κινήσεις και άφησε να εννοηθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να ανατρέψει την απόφαση της κυβέρνησης.

ΕΡΤ

Για δήλωση ακραίου αυταρχισμού από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μετέβη στο ραδιομέγαρο με αντιπροσωπεία του κόμματος μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους.

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ «πράξη ενάντια στην πολυφωνία και την δημοκρατία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να «ράψει» τη δημόσια τηλεόραση στα μέτρα της.

«Η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει και σε αυτό τον αγώνα πρέπει ο καθένας να βάλει πλάτη», πρόσθεσε.

NAFTEMPORIKI.GR

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ αποτελεί μείζον πραξικόπημα, δήλωσε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης. «Το κλείσιμο της ΕΡΤ ισοδυναμεί με κλείσιμο της Ελλάδας», υπογράμμισε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

NAFTEMPORIKI.GR
Μ. Γλέζος: Η κυβέρνηση της τρόικας καταλύει το ιερό δικαίωμα της πληροφόρησης

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Μανώλης Γλέζος, από το προαύλιο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή. «Θέλουν να επιβάλουν τη σιωπή», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να καταλύσει το «ιερό δικαίωμα της πληροφόρησης. «Η ΕΡΤ εκφράζει τη βούληση του λαού να ενημερώνεται για ό,τι συμβαίνει. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την ανάσα στην ενημέρωση», πρόσθεσε.

Σκληρή δήλωση από τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ

Με μια σκληρή δήλωση αντέδρασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ στις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Χαρακτήρισε τον κ. Κεδίκογλου «πρωτοπαλίκαρο της τροϊκανής διεθνούς αλητείας» και προανήγγειλε στάση εργασίας στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, απόψε, από τις 19.00 έως τη 1.00.

Π. Καμμένος: Έρχεται η σειρά κάθε Έλληνα

Έρχεται η σειρά κάθε Έλληνα, αν δεν έχει ήδη έρθει, τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε σχόλιό του στο twitter αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει την λειτουργία της ΕΡΤ.

Ο κ. Καμμένος κάλεσε τους πολίτες σε αντίσταση σημειώνοντας πως «2.500 οικογένειες και η δημόσια τηλεόραση βρέθηκαν στο βωμό του φιάσκου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ-ΟΠΑΠ».

Δηλώσεις έκανε και ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ υποστηρίζοντας πως το περιεχόμενο των όσων είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου στο ραδιοτηλεοπτικό «διάγγελμά» του ήταν γεμάτο από αναλήθειες, από ανακρίβειες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για ανθρώπους, με πολλούς από τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν.

«Πρόκειται για το δημοσιογράφο που έχει περάσει και εκείνος, ωφελημένος τα μέγιστα, από την ΕΡΤ», τόνισε ο κ. Κουίκ και πρόσθεσε: «Ισχύουν στο ακέραιο οι δηλώσεις που έχω ήδη κάνει για το θέμα της ΕΡΤ. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με τον κ. Σίμωνα Κεδίκογλου όταν το θέμα έρθει και στη Βουλή».

Δ. Κουτσούμπας: Λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση

YOUTUBE/902PORTAL

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα έγκαιρα είχε επισημάνει ότι για την πορεία της ΕΡΤ πρέπει να σημάνει συναγερμός.

Η ανακοίνωση της τριτοκομματικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ βάζει, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετά χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.

«Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», προσθέτει.

Καταλήγοντας αναφέρει πως η εξέλιξη αυτή αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα, τονίζοντας την ανάγκη για μαζική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Νωρίτερα ο βουλευτής του ΚΚΕ και εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Γκιόκας, ο οποίος επισκέφθηκε το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, χαρακτήρισε προκλητική την απόφαση της κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ που θα οδηγήσει και στην υπονόμευση του δικαιώματος του λαού στην ενημέρωση, αλλά και στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.

«Καλούμε τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό να στηρίξει αποφασιστικά τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ και στους άλλους δημόσιους οργανισμούς και να εκφράσει την αλληλεγγύη του προκειμένου να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης», κατέληξε.

Σε ανακοίνωσή της πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, η Χρυσή Αυγή υποστήριζε ότι η ΕΡΤ μπορεί ανήκει θεωρητικά στον ελληνικό λαό, «δεν σέβεται όμως 1 εκατομμύριο έλληνες πολίτες που υποστηρίζουν την Χρυσή Αυγή, τους υβρίζει διαρκώς ως... "νεοναζί" και δεν δίνει ποτέ βήμα σε εκπροσώπους του κόμματος».

«Δυστυχώς, κανένα από τα διεφθαρμένα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν διαμαρτυρήθηκε γι' αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας, αντιθέτως το υποστήριξε. Τα ίδια και χειρότερα πράττουν και τα ιδιωτικά κανάλια των νταβατζήδων, των οποίων οι συχνότητες ανήκουν στον ελληνικό λαό και έχουν παραχωρηθεί παράνομα στους καναλάρχες», προσέθετε στο σχόλιό της η Χρυσή Αυγή.

ΕΣΗΕΜ-Θ: Πρωτοφανής ενέργεια η απόφαση για την ΕΡΤ

Πρωτοφανή ενέργεια, χαρακτηρίζει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά «να καταστήσει την Ελλάδα μέσα σε μια μέρα τη μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν θα έχει δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Για πρώτη φορά, επίσημαίνεται στην ανακοίνωση, πολίτες ευρωπαϊκού κράτους στερούνται για λόγους δήθεν «εξυγίανσης», ένα δημόσιο αγαθό που αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο υγείας του πολιτεύματός τους.

Παράλληλα η Ένωση κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι, συνδυάζοντας κυνισμό και λαϊκισμό, αποδοκίμασε τακτικές που ο ίδιος και η κυβέρνηση Σαμαρά προώθησαν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως οι «χρυσές» προσλήψεις προσωπικού ειδικών θέσεων και οι εξωτερικές παραγωγές ενώ «έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι για όσον καιρό η ΕΡΤ θα μείνει κλειστή οι πολίτες δε θα πληρώνουν το χαράτσι, όπως χαρακτήρισε το ανταποδοτικό τέλος, υιοθετώντας προφανώς ορολογία που γνωρίζει καλά η κυβέρνηση».

«Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 και τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα, είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να σιγήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως προβλέπουν τα σκοτεινά σχέδια της κυβέρνησης», καταλήγει.

ΟΤΟΕ: Η κυβέρνηση υπακούει στις εντολές της τρόικας

Η κυβέρνηση υπακούει στις εντολές της τρόικας και είναι έτοιμη να υλοποιήσει χωρίς καμία αντίσταση, όπως όλα δείχνουν, τις απαιτήσεις της, κλείνοντας την ΕΡΤ και αναθέτοντας στους αρμόδιους υπουργούς τη διαχείριση της περιουσίας της, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ χαρακτηρίζει το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως μία ακόμα θλιβερή συνέχεια υλοποίησης των εντολών της τρόικας σε βάρος δημόσιων οργανισμών.

Η ΟΤΟΕ, προστίθεται στην ανακοίνωση, καταγγέλλει αυτές τις επιλογές, διαμαρτύρεται έντονα για την αυταρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου και συμπαρατάσσεται στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας τηλεόρασης και των εργαζομένων.

«Αυτά τα σχέδια της τρόικας που έχουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις, δεν πρέπει να περάσουν», καταλήγει.

Γ. Σγουρός: Επέλεξαν την τακτική του ξαφνικού θανάτου

Η τακτική του ξαφνικού θανάτου που επέλεξε η κυβέρνηση για χιλιάδες εργαζομένους, έρχεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές αρχές του διαλόγου και της ελεύθερης έκφρασης, επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός σε ανακοίνωσή του για την απόφαση να διακοπεί η λειτουργία της ΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που μένουν άνεργοι εν μία νυκτί προσθέτουν έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα των απολύσεων και της ανεργίας, σημειώνει ο κ. Σγουρός υποστηρίζοντας πως η όποια προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου φορέα από το Σεπτέμβριο, όπως εξαγγέλθηκε, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει ως αφετηρία την εμπειρία και τις ικανότητες των ήδη εργαζομένων, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο.

Τέλος ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευθεί και το πολύτιμο ιστορικό αρχείο της. «Το αρχείο αυτό αποτελεί ανεκ τίμητο στοιχείο της πολιτιστικής, κοινωνικής και ιστορικής μας κληρονομιάς, που θα πρέπει να το διαφυλάξουμε και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές», κατέληξε.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή