Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά επαναλειτουργεί από τις 21 Σεπτεμβρίου

Θα φιλοξενεί καλλιτεχνικές παραστάσεις μεγάλου βεληνεκούς
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 11:14
UPD:22:10
A- A A+

Τα εγκαίνια της 3ης Πειραϊκής Αμφικτυονίας, που θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, θα πραγματοποιήσει σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι, ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Κατά τη διάρκεια της 3ης Πειραϊκής Αμφικτυονίας, θα λειτουργήσουν περίπτερα όπου θα αναδεικνύονται η παράδοση, ο πολιτισμός και η γεύση των τόπων καταγωγής από διάφορους συλλόγους, γόνοι των οποίων έχουν... ριζώσει και έχουν κάνει δεύτερη πατρίδα τους τον Πειραιά. Ο δήμαρχος Πειραιά, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου,  ανακοίνωσε και την επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Θα φιλοξενεί καλλιτεχνικές παραστάσεις μεγάλου βεληνεκούς
Ο κ. Μιχαλολιάκος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε, «η ανάδοχος εταιρεία που ανέλαβε την αποκατάσταση του Θεάτρου φρόντισε να αναδείξει τους χώρους και τα εικαστικά του στοιχεία, παντρεύοντάς τα με τα πιο υπερσύγχρονα τεχνολογικά, φωτιστικά και ηχητικά μέσα, ώστε να μπορούμε σήμερα να είμαστε περήφανοι που ένα τέτοιο κτήριο κοσμεί τη πόλης μας και θα μπορεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να φιλοξενήσει θεατρικές και καλλιτεχνικές παραστάσεις μεγάλου βεληνεκούς».
Υπογράμμισε, επίσης, πως «η σημερινή μορφή του Δημοτικού Θεάτρου απαιτεί την στελέχωση από προσωπικό που θα διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις τόσο σε καλλιτεχνικά θέματα, όσο και σε θέματα διαχείρισης μεγάλης χωρητικότητας εγκαταστάσεων.

Πολιτιστικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, το θέατρο θα αποτελέσει ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει τον προγραμματισμό υψηλού επιπέδου θεατρικών, μουσικών, χορευτικών, λυρικών, πολιτιστικών και συνεδριακών εκδηλώσεων. «Το Δημοτικό Θέατρο θα μεθοδεύσει καλλιτεχνικό άνοιγμα προς τις Μεσογειακές χώρες και θα καταστεί πνευματικός πόλος της ευρύτερης περιοχής και Μεσογειακό κέντρο πολιτισμού, ένα θέατρο της Μεσογείου, το οποίο θα στηρίζει μεγάλες εκδηλώσεις» τόνισε ο δήμαρχος του Πειραιά.

Κορυφαίο σωζόμενο θεατρικό κτήριο του 19ου αιώνα
Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά είναι ένα νεοκλασικό κτήριο, αρχιτεκτονικό κόσμημα, που βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης του Πειραιά. Αποτελεί το αξιολογότερο επίτευγμα της Δημοτικής δραστηριότητας από της εποχής της σύστασης του Δήμου (1835) μέχρι και σήμερα, ενώ θεωρείται το κορυφαίο σωζόμενο ελληνικό θεατρικό κτήριο του 19ου αιώνα. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αναστήλωσης. Το 1980, ανακηρύχθηκε, με υπουργική απόφαση, προστατευόμενο μνημείο ως «έργο τέχνης».
Υπέστη ζημιές από τους σεισμούς του 1981 και του 1999. Τον Ιανουάριο του 2006, ξεκίνησε το έργο της συνολικής εκ βάθρων -για πρώτη φορά- αποκατάστασης, ενώ το κόστος ανακαίνισης εκτιμήθηκε ότι θα ανέλθει στα 39 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από το Γ' ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. Κατά την επισκευή του θεάτρου εντοπίστηκαν αρχαιότητες όπως και η αρχική ξύλινη σκηνή, μία εντυπωσιακή κατασκευή από τις λίγες σωζόμενες στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, έχουν γίνει εργασίες αποκάλυψης των ζωγραφικών έργων που υπήρχαν στις οροφές. Το θέατρο θα έχει χωρητικότητα 600 θέσεων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή