Τυνησία: Άρχισε η δίκη των φεμινιστριών για τη «γυμνή» διαμαρτυρία

Οι τρεις γυναίκες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 18:39
UPD:18:47
REUTERS/ANIS MILI

Φωτογραφία της 29ης Μαΐου στην οποία διακρίνεται αστυνομικός να απομακρύνει μέλος της φεμινιστικής ομάδας «Φέμεν», που συμμετείχε σε γυμνόστηθη διαμαρτυρία σε ένδειξη συμπαράστασης σε κρατούμενη ακτιβίστρια.

A- A A+

Τρία μέλη της φεμινιστικής ομάδας «Φέμεν» παρουσιάστηκαν την Τετάρτη ενώπιον δικαστηρίου στην Τυνησία λόγω μιας γυμνόστηθης διαμαρτυρίας στην οποία είχαν προχωρήσει σε ένδειξη συμπαράστασης σε κρατούμενη ακτιβίστρια.

Δύο Γαλλίδες και μία Γερμανίδα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και ενός χρόνου ένα καταδικαστούν για προσβολή της δημοσίας αιδούς.

Οι γυναίκες συνελήφθησαν το Μάιο σε διαδήλωση υπέρ της απελευθέρωσης της Αμίνα Τάιλερ, η οποία κατηγορούνταν γιατί είχε στην κατοχή της «εμπρηστικό αντικείμενο».

Ισλαμιστές ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από το δικαστήριο.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ορισμένοι, μάλιστα, επιτέθηκαν φραστικά σε δικηγόρο των γυναικών, φωνάζοντας: «Πώς μπορείς να υπερασπίζεσαι αυτές τις γυναίκες; Δεν είσαι Τυνήσιος, δεν είσαι μουσουλμάνος».

Η Πωλίν Ιλιέ, η Μαργκερίτ Στερν και η Ζοζεφίν Μάρκμαν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο φορώντας παραδοσιακές λευκές μαντήλες.

Η Φέμεν, ουκρανική ομάδα, είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη μέθοδο των γυμνόστηθων διαμαρτυριών.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ανταποκριτές αναφέρουν ότι η διαμαρτυρία της 29ης Μαΐου ήταν η πρώτη αντίστοιχη διαμαρτυρία στον αραβικό κόσμο.

Οι τρεις γυναίκες κουνούσαν πανώ και είχαν γραμμένα επάνω στο σώμα τους συνθήματα υπέρ της κ. Τάιλερ.

Η γυναίκα είχε συλληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού είχε γράψει τη λέξη
«Femen» σε τοίχο του θρησκευτικού κέντρου στο Καϊρουάν.

Είχε εξοργίσει δε πολλούς Τυνήσιους τον Μάρτιο, όταν και είχε δημοσιεύσει γυμνόστηθες φωτογραφίες της στο διαδίκτυο με το σύνθημα «το σώμα μου είναι δικό μου» επάνω στο κορμί της.

Η οργάνωση δηλώνει ότι «μάχεται την Πατριαρχεία και στις τρεις εκδηλώσεις της, τη σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών, τη δικτατορία και τη θρησκεία».

Μετά την ανατροπή του κοσμικού καθεστώτος Μπεν Άλι, στην Τυνησία έχουν ενισχυθεί οι συντηρητικές ισλαμιστικές αξίες στο δημόσιο βίο, με κύριους εκφραστές τους υπερσυντηρητικούς σαλαφιστές.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή