Τέσσερις νεκροί από τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τσεχία και περιοχές της Γερμανίας
Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 06:39
UPD:07:30
REUTERS/DAVID W CERNY

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στην κεντρική Ευρώπη, λόγω των πλημμυρών που προκάλεσαν οι άνευ προηγούμενου βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων. Στην Τσεχία, ο ποταμός Βλτάβα υπερχείλισε με αποτέλεσμα να εκκενωθούν όλα τα παρακείμενα χωριά. Οι αρχές προειδοποιούν ότι η στάθμη του νερού στο ποτάμι μπορεί να ξεπεράσει το όριο σε τέτοιο βαθμό που θα πλημμυρίσουν και περιοχές της Πράγας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί το μεγαλύτερο μέρος της Τσεχίας, καθώς και περιοχές της Γερμανίας, λόγω των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ενώ άλλοι οκτώ αγνοούνται.

REUTERS

Ο Δούναβης πλημμύρισε στη Βαυαρία και δεκάδες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Εκατοντάδες δρόμοι και οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν κοπεί στη Γερμανία, την Αυστρία και την Τσεχία.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική στην Πράγα, όπου έχουν στηθεί πρόχειρα φράγματα στον ποταμό Μολδάβα που διασχίζει την πόλη, ενώ έχουν κλείσει οκτώ σταθμοί του μετρό και ένα νοσοκομείο εκκενώθηκε την Κυριακή το απόγευμα.

REUTERS

 

 

Ο τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Νέτσας, κήρυξε την Κυριακή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς τα ποτάμια που έχουν πλημμυρίσει από τις συνεχείς βροχοπτώσεις απειλούν το ιστορικό κέντρο της Πράγας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Την οργή της κακοκαιρίας βιώνει η κεντρική Ευρώπη

Η κατάσταση κλιμακώνεται επικίνδυνα στην κεντρική Ευρώπη. Oι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις βροχές σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης προκάλεσαν τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον οκτώ είναι οι αγνοούμενοι Στην Πράγα το ιστορικό κέντρο απειλείται από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που πλήττουν την Τσεχία. Προκειμένου να συνδράμουν την κατάσταση, 300 στρατιώτες έχουν ήδη αναπτυχθεί και άλλοι 2000 βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για να επέμβουν. Ο πρωθυπουργός της χώρας Πετρ Νέτσας έχει ήδη κηρύξει την πρωτεύουσα και άλλες έξι περιοχές της δυτικής Τσεχίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η πυροσβεστική στήνει φράγματα από άμμο και μεταλλικά οδοφράγματα, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός ότι εκκενώθηκε ένα από τα νοσοκομεία της Πράγας, όπως και ένας ζωολογικός κήπος. Μεγάλα προβλήματα από την καταρρακτώδη βροχόπτωση και στη νότια και ανατολική Γερμανία. 

Δύο άνθρωποι έχουν χάσει, μέχρι στιγμής, τη ζωή τους ενώ πολλοί αγνοούνται. Ένα νοσοκομείο στην Πράγα καθώς και τμήματα του Ζωολογικού Κήπου της πόλης εκκενώθηκαν.

Οι αρχές περιόρισαν τις δημόσιες μεταφορές στην πρωτεύουσα, ενώ είχε προγραμματιστεί το κλείσιμο υπόγειων σταθμών στο κέντρο της πόλης. Η κύρια σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την πρωτεύουσα με το ανατολικό τμήμα της χώρας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει 300 εκατομμύρια τσεχικές κορώνες ως οικονομική βοήθεια, ενώ δήλωσε ότι 2.000 επιπλέον στρατιώτες είναι έτοιμοι να σταλούν προκειμένου να βοηθήσουν στο στήσιμο προσωρινών αναχωμάτων στην Πράγα και άλλες πληγείσες περιοχές.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε την απόφαση να τεθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης 1,3 δισ. κορώνων για την επιδιόρθωση των ζημιών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή