Διαδήλωση κατά της λιτότητας στη Φρανκφούρτη

Διοργανώθηκε από την αντικαπιταλιστική συμμαχία Blockupy
Κυριακή, 02 Ιουνίου 2013 07:49
UPD:07:59
REUTERS/RALPH ORLOWSKI
A- A A+

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο σε διαδήλωση κατά της λιτότητας στην Ευρώπη και της διάσωσης των τραπεζών, στη Φρανκφούρτη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αντικαπιταλιστικής συμμαχίας Blockupy.

Με αφορμή τα 15 χρόνια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η συμμαχία Blockupy διοργάνωσε πορεία και συγκέντρωση στη Φρανκφούρτη ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας που έχουν επιβληθεί στις χώρες της κρίσης. Οι διαμαρτυρίες του αντικαπιταλιστικού κινήματος στρέφονται κατά της ευρωπαϊκής διαχείρισης της ευρωκρίσης, η οποία όπως υποστηρίζει η Blockupy εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Φρανκφούρτη: Νέα κινητοποίηση του Blockupy

Μικροεπεισόδια ξέσπασαν κατά τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα διαδηλώσεων του κινήματος Blockupy στη Φρανκφούρτη. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν τους περίπου 7.000 διαδηλωτές ενάντια στις πολιτικές λιτότητας. Αρκετοί κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Είμαστε όλοι Έλληνες» και «Έξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα». Οι αρχές εμπόδισαν τον κόσμο να πλησιάσει στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η συγκέντρωση, στην οποία μετείχαν περίπου 10 χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τις αστυνομία, και «πολλοί περισσότεροι», σύμφωνα με τους διοργανωτές, ξεκίνησε ειρηνικά, ωστόσο, δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών και κλομπς, ενώ απομόνωσαν περίπου χίλιους διαδηλωτές, που στην πλειονότητά τους φορούσαν κουκούλες, όπως αναφέρει το Reuters. Όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της αστυνομίας μερικοί διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς.

REUTERS

Στην πορεία συμμετείχαν και ακτιβιστές από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Make love no money», «Μαζί ενάντια στην εξουσία των τραπεζών» και «Έξω από την Ελλάδα η Τρόικα και το ΔΝΤ». «Η διαμαρτυρία μας είναι ειρηνική, αλλά είναι και αποφασιστική», δήλωσε η πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς, Κάτια Κίπινγκ, και πρόσθεσε ότι η κρίση χρέους «δεν συνιστά σύγκρουση μεταξύ λαών», αλλά «μεταξύ αυτών που είναι πάνω και αυτών που είναι κάτω».

Πηγή: Deutsche Welle
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή