Δημόσιο διάλογο για την κλιματική αλλαγή ξεκινά η Κομισιόν

Τρίτη, 14 Μαΐου 2013 13:16
UPD:14:13
REUTERS/JIANAN YU

Η εκστρατεία στηρίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες, αναξιοποίητες δυνατότητες μείωσης των εκπομπών CO2 μέσω της αλλαγής της συμπεριφοράς των πολιτών της Ε.Ε..

A- A A+

Σειρά εκδηλώσεων στη νότια και ανατολική Ευρώπη ξεκινά η επίτροπος Περιβάλλοντος Κόνι Χίδεγκαρντ προκειμένου να εδραιώσει το δημόσιο διάλογο για την κλιματική αλλαγή και να ενθαρρύνει τις ατομικές δράσεις αντιμετώπισής της.

Τους επόμενους δύο μήνες η Χίδεγκαρντ θα πραγματοποιήσει σειρά συζητήσεων με τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες αρχές σε πέντε χώρες (Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Λιθουανία, Βουλγαρία), με στόχο να βρεθούν τρόποι επιτάχυνσης της δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των χωρών είναι ότι οι πολίτες τους είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα κλιματικής αλλαγής και επομένως οι δυνατότητες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της ατομικής δράσης είναι περισσότερες εκεί απ΄ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σφυγμομετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου έχουν δείξει ότι η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία και η Ιταλία παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές για την ανάληψη αυξημένης ατομικής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο διάλογος αυτός εντάσσεται στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, που διοργανώνει η Επιτροπή με θέμα «Ο κόσμος που θέλετε, με το κλίμα που θέλετε».

Η εκστρατεία στηρίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες, αναξιοποίητες δυνατότητες μείωσης των εκπομπών CO2 μέσω της αλλαγής της συμπεριφοράς των πολιτών της Ε.Ε..

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής, η Ε.Ε. θα μπορούσε να μειώσει κατά 8-9% τις ανθρακούχες εκπομπές μέχρι το 2020, δηλαδή όσο οι μισές εκπομπές της Πολωνίας το 2010, αν όλοι οι Ευρωπαίοι υιοθετούσαν μια υγιεινή διατροφή και άλλαζαν τις συνήθειές τους όσον αφορά τη μετακίνηση και τη θέρμανση.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

  • 17 Μαΐου, Βαρσοβία (Πολωνία): Πώς οραματίζομαι τον κόσμο: Θέτοντας την πολωνική οικονομία σε τροχιά χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.
  • 22 Μαΐου, Βίλνιους (Λιθουανία): Πώς οραματίζομαι τον κόσμο: Μείωση αποβλήτων. Μείωση εκπομπών. Μείωση κόστους.
  • 28 Μαΐου, Σόφια (Βουλγαρία):  Πώς οραματίζομαι τον κόσμο: Δημιουργία μιας κοινωνίας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών στη Βουλγαρία
  • 6 Ιουνίου, Λισαβόνα (Πορτογαλία): -Πώς οραματίζομαι τον κόσμο: Προς ένα μέλλον φιλικό προς το περιβάλλον.
  • 7 Ιουνίου, Μιλάνο (Ιταλία): Πώς οραματίζομαι τον κόσμο: Πώς θα κάνουμε βιωσιμότερη την κατανάλωσή μας;
     

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή