«Όχι» Ρουπακιώτη στη ρύθμιση Μανιτάκη για τους συμβασιούχους

Νέοι τριγμοί εντός της κυβέρνησης
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 08:13
UPD:10:02
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

A- A A+

Νέες αναταράξεις εντός της κυβέρνησης προκαλεί ρύθμιση την οποία προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και οποία προβλέπει την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό του περιβάλλον του υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Ρουπακιώτης διαφωνεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και δεν προτίθεται να τη συνυπογράψει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη διαφωνία που προέκυψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά για το θέμα με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Με την επίμαχη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Παράλληλα, καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. Όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

Δ. Χατζησωκράτης: Το θέμα θα έχει διευθετηθεί μέχρι το βράδυ

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί μέχρι το βράδυ και ότι πρόκειται για προσχέδιο ρύθμισης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι η προωθούμενη επίμαχη διάταξη αντιβαίνει με άλλη διάταξη, η οποία ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες. Κατά συνέπεια, τονίζουν, η διάταξη, όπως φέρεται να διατυπώνεται, δεν θα μπορέσει να εισαχθεί στη Βουλή. Αναζητείται, σημειώνουν, η κατάλληλη διατύπωσή της, έτσι ώστε να μην υπάρχουν νομικές αντιθέσεις με ψηφισθέντα νόμο και να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και οι αποφάσεις των δικαστηρίων ισχύουν όταν ολοκληρωθεί η εκδίκασή τους.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι δεν ευσταθεί η εκδοχή περί αντιπαράθεσης του κ. Ρουπακιώτη με τον κ. Μανιτάκη, καθώς το υπουργείο Διοκητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία ούτε έχει εισηγηθεί τέτοια ρύθμιση.

Σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Εργατολόγων

Την αντίθεσή τους στην προωθούμενη ρύθμιση εξέφρασαν επίσης ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων Χ. Νικολουτσόπουλος και Γ. Λουκάς, χαρακτηρίζοντάς την «πραξικοπηματική».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Ένωσης υπογραμμίζεται ότι ο κ. Μανιτάκης  «παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη», καταργεί με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, για τους οποίους η Δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)».

Ο «τραγέλαφος της όλης ιστορίας», τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι ότι «με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη διάταξη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η Βουλή».

«Την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού την είχε υπογράψει φαρδιά-πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης. Με τη διάταξη αυτή είχε επιτραπεί ρητά να διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Τρεις εβδομάδες μετά η διάταξη αυτή ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης πήρε πίσω την υπογραφή του και εισηγείται την κατάργηση της διατάξεως. Και όχι μόνο αυτό, στο εξής το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιδικάζει προσωρινά πάνω από τις μισές αποδοχές του εργαζόμενου. Από την ''διοικητική μεταρρύθμιση'' του κ. Μανιτάκη ευνοούνται λοιπόν όλοι οι εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων», υπογραμμίζει η Ένωση.

«Ούτε λίγο - ούτε πολύ», όπως αναφέρει, «καταργούνται με νόμο όλες οι ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές δικαστηρίων ή ακόμη και οι ήδη εκδοθείσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, εκτός εάν μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου έχει συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή η αγωγή αντίστοιχα και αναμένεται η έκδοση απόφασης, ενώ στο εξής οι προσωρινές διαταγές για την ρύθμιση πραγματικής κατάστασης θα απαγορεύονται και τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων».

Σύμφωνα με την Ένωση, «η συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων δεν είναι απλά αντισυνταγματική, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή ειδικά όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζόμενους».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή