Αποτελεσματική παρέμβαση της πολιτείας για τους εργάτες της Μανωλάδας ζητεί ο ΣτΠ

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 16:03
UPD:16:11
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
A- A A+

Την έντονη ανησυχία του για τις συνθήκες διαβίωσης και τα δικαιώματα των αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ζητεί επίσης άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική παρέμβαση των αρμόδιων δημόσιων φορέων (αστυνομία, Επιθεώρηση Εργασίας, ΙΚΑ, ΟΓΑ) και της τοπικής κοινωνίας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ανεξάρτητη αρχή, από το 2008, είχε καλέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν σχετικές καταγγελίες.

Τονίζεται ακόμη ότι σε αναλυτικό έγγραφό του από τον Απρίλιο του 2008 υπογραμμιζόταν ότι η παρουσιαζόμενη, από τον Τύπο, εικόνα των εργασιακών και κοινωνικών σχέσεων στις αγροτικές καλλιέργειες της Νέας Μανωλάδας δεν αρμόζει σε κράτος δικαίου.

Ο Συνήγορος καλεί εκ νέου το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, τον Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης και την ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να διασφαλίσουν ότι:

  • τηρούνται οι προβλεπόμενοι από το νόμο όροι και συνθήκες εργασίας και οι εργαζόμενοι ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους,
  • το σύνολο των εργαζομένων έχουν υπαχθεί στον οικείο ασφαλιστικό φορέα και διαθέτουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη,
  • στα ενοικιαζόμενα στους εργαζόμενους καταλύματα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και αξιοπρεπούς διαβίωσης,
  • οι εργαζόμενοι συναλλάσσονται ελεύθερα στο πλαίσιο της νομιμότητας
  • οι εργοδότες δεν ασκούν οποιαδήποτε μορφή παράνομου ελέγχου στους εργαζομένους μέσω παρεχόμενης ιδιωτικής «προστασίας».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή