Ευ. Βενιζέλος: Η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα κρίση

Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 17:41
UPD:17:44
ICON/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε με πανευρωπαϊκούς όρους και στην Ελλάδα, «αν θέλουμε να είμαστε στο παιχνίδι και να έχουμε ρόλο».

A- A A+

Για τον κίνδυνο να βρεθεί η Ευρώπη μπροστά σε μια νέα κρίση λόγω των πολύ μεγάλων ελλειμμάτων που έχουν ακόμα και οι χώρες με τριπλό «Α», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «αρχίζει να ανθίζει το "άνθος του κακού" και στις χώρες αυτές, όχι διότι έχουν μεγάλο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά γιατί έχουν τεράστιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς». Προειδοποίησε μάλιστα ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν «δεν υπάρχουν ούτε στην Ευρώπη ούτε καν στην Αμερική».

Το πρόβλημα είναι ότι στην Ευρώπη δεν γίνονται ενορατικές, διεξοδικές συζητήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά αποσπασματικές, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ανέφερε ως παράδειγμα τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να σκεφτόμαστε με πανευρωπαϊκούς όρους και στην Ελλάδα, «αν θέλουμε να είμαστε στο παιχνίδι και να έχουμε ρόλο», ενώ τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές για τη συγκρότηση προοδευτικού πόλου των χωρών του Νότου.

«Θετική η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα»

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «θετικό γεγονός» που όμως «έπρεπε να γίνει νωρίτερα», επισημαίνοντας ότι η εκτίμηση αυτή του κόμματος δεν είναι θριαμβολογική, αλλά έντιμη. Επανέλαβε ακόμη ότι «το μεγάλο ζήτημα είναι να βάλουμε πολύ καθαρά αντί για το μνημόνιο ή πέραν του μνημονίου, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι δεν επιτεύχθηκε το 100% των στόχων της διαπραγμάτευσης, ωστόσο, τόνισε υπήρξαν δύο πολύ σημαντικά αποτελέσματα: αφενός «η τρόικα αποδέχεται ότι η χώρα, η κοινωνία δεν αντέχουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και φορολογικές επιβαρύνσεις» και, αφετέρου, υπήρξε «αναζωπύρωση της δέσμευσης των εταίρων ότι θα πάμε σε περαιτέρω κούρεμα του χρέους, με καταλυτικό γεγονός την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος». 

Ανέφερε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ συναντάται με την τρόικα σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και έτσι ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και αποκτά ολοκληρωμένη και πρωτογενή αντίληψη για το ποια είναι τα κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε στη συνέχεια πολύ σημαντικό γεγονός ότι με τη συμφωνία επιβεβαιώνονται «όλα όσα έχουμε πει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ότι η Ελλάδα αξιοποιεί το τελευταίο πρόγραμμα παλαιού τύπου». Υπογράμμισε δε ότι είναι πολύ σημαντικό στο τραπεζικό τοπίο να υπάρχει ευκρινής καθαρός πόλος δημοσίου συμφέροντος.

Είπε επιπλέον ότι πρέπει να συγκροτηθεί μια εθνική επιτροπή στρατηγικού σχεδιασμού που απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας. Επανήλθε και στο θέμα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι αυτή πραγματοποιείται σταδιακά και αποσπασματικά μέσω της ενδοκυβερνητικής διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαπνέεται από κυβερνητισμό, επισημαίνοντας πάντως πως θα πρέπει να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν τα καλύτερα στελέχη του Κινήματος.

Επιπλέον, σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα θετικά σημεία της συμφωνίας με την τρόικα και ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β»

Δεν παρέλειψε επίσης να ασκήσει κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι τα διδάγματα των τελευταίων εβδομάδων «επιβεβαιώνουν κάποιο εναλλακτικό σχέδιο, τότε δεν βρισκόμαστε στον ίδιο κόσμο». Έκανε παράλληλα λόγο για «ετερόκλητες» συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και για «τερατογενέσεις», κατηγορώντας τον για «σύμπραξη» με τη Χρυσή Αυγή στην προκαταρτική επιτροπή.

Σημείωσε ακόμη ότι με την εμπειρία της Κύπρου δοκιμάστηκαν οι «εύκολες θεωρίες» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β’, εκτός αν είναι αυτό που λέει με ειλικρίνεια το ΚΚΕ και ο κ. Αλαβάνος, για έξοδο από το ευρώ», υποστηρίζοντας ότι «αυτό είναι έντιμη στάση, ενώ το άλλο είναι ένα ψέμα».

Ο κ. Βενιζέλος συνεχάρη τον νέο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και, αναφερόμενος στην απερχόμενη γενική γραμματέα του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, είπε ότι η παρουσία της στη Βουλή είναι εθνικά πολύτιμη ως παρουσία, ώριμη και ειλικρινής σε αντίθεση με άλλες παρουσίες που δεν είναι».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι προσδιορίζονται από δύο γεγονότα, τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013 και τις δίδυμες εκλογές στην Ελλάδα, που είναι οι ευρωεκλογές και οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Εν όψει όλων αυτών, το ΠΑΣΟΚ, είπε, πρέπει να προετοιμαστεί για να έχει προτάσεις για μια συνολική στρατηγική αναφορικά με την πορεία της Ευρώπης αλλά και για πιο πρακτικά ζητήματα όπως η εκλογή νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά στην κινητικότητα στον χώρο της κεντροαριστεράς, τόνισε ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς ένα κόμμα αλλά ο εκφραστής μιας παράταξης και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, την έκφραση της οποίας δεν μπορεί να διεκδικήσει κάποιος όντας έξω από αυτή. Τόνισε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) και η ΚΟ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι οι εκφραστές των σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών, εργατικών κομμάτων στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι όποια πολιτική δύναμη θεωρεί ότι εκφράζεται από το ΕΣΚ «πρέπει να είναι μαζί μας» και πως «όλα τα άλλα είναι τεχνητές διαιρέσεις».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή