Προειδοποίηση Κέρι προς το Ιράν

Επίσκεψη αμερικανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία
Κυριακή, 07 Απριλίου 2013 15:12
UPD:15:13
REUTERS/MURAD SEZER

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε το Ιράν ότι οι συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα, μετά την απουσία προόδου σε νέο γύρο συνομιλιών.  

«Δεν είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος», τόνισε ο Κέρι προσθέτοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι προσηλωμένος στη συνέχιση της διπλωματικής διαδικασίας παρά το γεγονός ότι τη διαδικασία αυτή περιπλέκεται από τη διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο στο Ιράν.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις τερματίσθηκαν χθες Σάββατο στο Καζακστάν χωρίς να αρθεί το αδιέξοδο.

Παράλληλα, ο κ. Κέρι δήλωσε ότι δεν είναι η Ουάσινγκτον αυτή που θα ορίσει χρονοδιάγραμμα για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, όμως υπογράμμισε τη σημασία της αποκατάστασης μιας πλήρους σχέσης μεταξύ αυτών των δύο χωρών μετά τη συγγνώμη του εβραϊκού κράτους προς την Άγκυρα για τον θάνατο εννέα Τούρκων το 2010 σε επίθεση εναντίον πλοίου με προορισμό τη Γάζα.

«Θέλουμε αυτή η σχέση, που είναι σημαντική για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και μάλιστα κρίσιμη για την ίδια την ειρηνευτική διαδικασία, να επιστρέψει στην ομαλότητα», δήλωσε ο κ. Κέρι σε κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη, πρώτο σταθμό της δεκαήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Ασία.

YOUTUBE/STATEVIDEO
Δηλώσεις Τζον Κέρι στην Κωνσταντινούπολη

Δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί και να «συμβάλει σημαντικά» στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Από την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Κέρι πρόκειται αργότερα σήμερα να μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Τη Δευτέρα θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους στο Ισραήλ.

Αφού αναχωρήσει από τη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συμμετάσχει σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8) πριν επισκεφθεί στη συνέχεια τη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία. Πρόκειται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον στις 15 Απριλίου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή