Λίβανος: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σαλάμ

Σάββατο, 06 Απριλίου 2013 15:24
EPA/DALATI NOHRA

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν (Δ) έδωσε σήμερα εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον σουνίτη μουσουλμάνο πολιτικό Ταμάμ Σαλάμ (Α).

A- A A+

Ο πρόεδρος του Λιβάνου ζήτησε επισήμως από τον σουνίτη μουσουλμάνο πολιτικό Ταμάμ Σαλάμ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αφού ο τελευταίος κέρδισε τη συντριπτική υποστήριξη των βουλευτών για να γίνει ο νέος πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαλάμ, ο οποίος πρόσκειται στην αντισυριακή και υποστηριζόμενη από τη Δύση συμμαχία της 14ης Μαρτίου, κέρδισε 124 ψήφους στο 128μελές κοινοβούλιο.

Ο κ. Σαλάμ διορίσθηκε δύο εβδομάδες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, στα δύο χρόνια της πρωθυπουργίας του οποίου κυριάρχησαν προσπάθειες για να συγκρατηθούν οι θρησκευτικές εντάσεις, η βία και οι οικονομικές επιπτώσεις από τη σύγκρουση στη γειτονική Συρία.

Ο άμεσος στόχος του, αν καταφέρει να σχηματίσει μια κυβέρνηση αποδεκτή από τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου, θα είναι να προετοιμάσει τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιούνιο, αλλά είναι πιθανό να καθυστερήσουν. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το εκλογικό σύστημα βάσει του οποίου θα διεξαχθούν.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ο Ταμάμ Σαλάμ υποψήφιος πρωθυπουργός του Λιβάνου

Με πυροτεχνήματα και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν στο προεδρικό μέγαρο στη Βηρυτό τον υποψήφιο πρωθυπουργό του Λιβάνου Ταμάμ Σαλάμ. Πρόκειται για φιλοδυτικό σουνίτη πολιτικό, που όμως έχει τη στήριξη και της σιιτικής Χεζμπολάχ. Πρόσκειται στην αντισυριακή και υποστηριζόμενη από τη Δύση συμμαχία της 14ης Μαρτίου και κέρδισε 124 ψήφους στο συμβούλιο των 128 μελών. Είχε διατελέσει υπουργός Πολιτισμού από το 2008 μέχρι το 2009. Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Σουλεϊμάν του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κ. Σαλάμ, ο οποίος γεννήθηκε το 1945 και είναι γόνος μιας εξέχουσας σουνιτικής πολιτικής δυναστείας, υπηρέτησε ως υπουργός Πολιτισμού το 2008 και 2009. Πρόσκειται στην υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία και τη Δύση συμμαχία της 14ης Μαρτίου, αλλά θεωρείται υποψήφιος που συγκεντρώνει συναίνεση και κέρδισε επίσης την υποστήριξη του συνασπισμού 8 Μαρτίου, ο οποίος περιλαμβάνει την υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση Χεζεμπολάχ.

Ωστόσο, πηγή στο συνασπισμό 8 Μαρτίου δήλωσε πως, παρά την ευρεία υποστήριξη που είχε ο διορισμός του κ. Σαλάμ, μπορεί να χρειαστεί να δώσει μακροχρόνιο αγώνα για να σχηματίσει μι κυβέρνηση. Ο προκάτοχός του, ο κ. Μικάτι είχε χρειαστεί πέντε μήνες για να σχηματίσει το υπουργικό συμβούλιό του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή