Θέατρο - Παραμύθι από τη σκοτεινή πλευρά του ήλιου

Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 10:16
UPD:18/04/2013 01:07

Μεταφέροντάς μας στην Αθήνα της Κατοχής, η ομάδα «Πεδίο τέχνης» των νέων ηθοποιών του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, ανεβάζει στη θεατρική του σκηνή ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή, το «Όταν ο ήλιος», έως τις 30 Απριλίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ. Έξτρα παραστάσεις: Κυριακή 21 & 28 Απριλίου, ώρα 7 μ.μ. και Μεγ. Δευτέρα 29 & Μεγ.Τρίτη 30 Απριλίου, ώρα 9 μ.μ..

A- A A+

Ένα σκληρό αληθινό «παραμύθι» από αυτά που φτιάχνει η ιστορία έρχεται από το παρελθόν, για να μιλήσει στο σήμερα, θυμίζοντάς μας πόσο τραγικός και ακατανόητος είναι ο πόλεμος.

Μεταφέροντάς μας στην Αθήνα της Κατοχής, η ομάδα «Πεδίο τέχνης» των νέων ηθοποιών του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, ανεβάζει στη θεατρική του σκηνή ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή, το «Όταν ο ήλιος», έως τις 30 Απριλίου.

Στο μυθιστόρημα, ένα 16άχρονο κορίτσι, η Ζωή, βασανίζεται από τα τόσα γιατί, που δεν μπορεί να τα χωρέσει το μυαλό της. Γιατί ο πόλεμος; Γιατί οι θάνατοι; Γιατί η κατάκτηση της χώρας από τους Ναζί; Γιατί η πείνα και οι κακουχίες; Και ενώ προσπαθεί να καταλάβει, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αντιδράσει, έστω και με τη μικρή της δύναμη, και να αγωνιστεί για την ελευθερία.

«Εγώ δε θέλω να ξεχάσω»

Σε διασκευή της Βένιας Σταματιάδη και σκηνοθεσία του Δημοσθένη Φίλιππα, στην παράσταση, η Ζωρζ Σαρή - με παντοτινή συνοδοιπόρο της την Άλκη Ζέη - αφηγείται το παραμύθι της ζωής της, μέσα από την ιστορία της ιταλικής εισβολής και της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας, κατά την περίοδο 1942 - 1944.

«..Μίλησέ μου για τη ζωή σου. Πες μου το παραμύθι σου. Όταν οι μανάδες εξαντλούν τα παραμύθια των άλλων, πρέπει να λένε στα παιδιά τους το δικό τους παραμύθι, το αληθινό παραμύθι. Εγώ δε θέλω να ξεχάσω. Κι όταν τα παιδιά μου κάποια μέρα θα με ρωτάνε: “μητέρα, ήσουν ποτέ μικρή;”, εγώ θα γελάω και θα απαντάω: “δεν ήμουν μικρή, είμαι μικρή” και θα ανοίγω τα βιβλία…».
Και αφού κάθε αληθινό παραμύθι είναι σκληρό, έτσι είναι και αυτό. Όμως, παρόλο που είναι τρομακτικό, αφήνει μια γεύση γλυκιά και αισιόδοξη.

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή: Βένια Σταματιάδη, σκηνοθεσία: Δημοσθένης Φίλιππας, σκηνικά: Κέλλυ Βαρσάνη, κοστούμια: Άντα Καλαποθάκου. Παίζουν: Γιάννης Δεγαΐτης, Κατερίνα Ζιώγου, Αναστασία Γεωργοπούλου,  Άρτεμις Γρύμπλα, Γιάννης Δαμάλας, Αντιγόνη Δούμου,  Πανάγος Ιωακείμ, Γωγώ Καρτσάνα, Βασιλική Κίσσα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Ηλίας Λάτσης, Γιάννης Μίνως, Βένια Σταματιάδη. Στην παράσταση ακούγεται ηχογραφημένη η φωνή της Άλκης Ζέη.

Πληροφορίες

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Φρυνίχου 14 – Πλάκα, τηλ.: 210 3222464,  210 3236732. Δευτέρα και Τρίτη, ώρα 21.00, Κυριακή 21 και 28 Απριλίου, ώρα 19.00. Μεγάλη Δευτέρα 29 και Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, ώρα 21.00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό - νέοι κάτω των 25 ετών – άνεργοι: 10 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή