Μέση Ανατολή - Αφρική: «Βλέπουν» 625% αύξηση της ζήτησης για φωτοβολταϊκά

Έκθεση της NPD Solarbuzz
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 16:41
UPD:16:41
EPA/EMIRATES NEWS AGENCY / HANDOUT

Το μεγαλύτερο πάρκο συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, Shams-1 στο Άμπου Ντάμπι.

A- A A+

«Έκρηξη» του κλάδου της ηλιακής ενέργειας σε Μέση Ανατολή και Αφρική για το τρέχον έτος προβλέπει σε νέα έκθεσή της η NPD Solarbuzz. Παρότι και οι δύο περιοχές εξαρτώνται σε τεράστιο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, αλλά και για την άντληση εσόδων, ο όμιλος βλέπει σημαντική επιτάχυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς ανανεώσιμης ενέργειας, ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ζήτηση για ενέργεια από φωτοβολταϊκά στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική αναμένεται να φθάσει το 1GW, μια αύξηση της τάξης του 625% σε σχέση με τα 136MW του 2012.

«Ιστορικά, η περιοχή της ΜΕΑ υπολείπεται σε σχέση με τις παγκόσμιες αγορές φωτοβολταϊκών, αλλά αρχίζει να κερδίζει έδαφος», δήλωσε η αναλύτρια της NPD Solarbuzz Σουζάν φον Άιχμπεργκερ. «Έως το 2017, η ζήτηση στην περιοχή αναμένεται να φθάσει τα 3,7GW, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αγγίξει έως και τα 9GW.»

YOUTUBE/MASDAR VIDEOSCHANNEL

Shams 1 Corporate Video

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε ότι άρχισε να κατασκευάζει το ισχύος 100MW Shams-1, το μεγαλύτερο πάρκο συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Το Μαρόκο καταστρώνει φιλόδοξα σχέδια κατάρριψης αυτού του ρεκόρ έως το 2015, με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Σαουδική Αραβία ανήγγειλε τεράστιες επενδύσεις σε πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της ηλιοφάνειάς της στο βαθμό που, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, θέλει να καλύπτει από φωτοβολταϊκά το εν τρίτο των ενεργειακών της αναγκών.

YOUTUBE/DESERTECCHANNEL

DESERTEC

Την ίδια ώρα, εν μέσω αβεβαιότητας και με αρκετά εμπόδια, φαίνεται πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου Desertec, με στόχο τη διοχέτευση στην Ευρώπη ηλιακής ενέργειας από την Αφρική μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή