Έκκληση Οτσαλάν για εκεχειρία και παράδοση των όπλων

Σε αποχώρηση από το έδαφος της Τουρκίας καλεί τους κούρδους αντάρτες ο ηγέτης τους
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 13:29
UPD:20:47

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρωθήκαν σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ με την ευκαιρία του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους, για να ακούσουν την «ιστορική» έκκληση για εκεχειρία που διατύπωσε ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν. «Ας σιγήσουν τα όπλα και ας κυριαρχήσει η πολιτική. Έχουμε φτάσει στο στάδιο στο οποίο οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να αποσυρθούν πέρα από τα (τουρκικά) σύνορα... Δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας νέας εποχής», ανέφερε ο κ. Οτσαλάν

A- A A+

Κάλεσμα για εκεχειρία απηύθυνε στους αντάρτες του PKK ο φυλακισμένος ηγέτης της οργάνωσης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ζητώντας τους να αποχωρήσουν από το έδαφος της Τουρκίας.

Η έκκληση πραγματοποιήθηκε μέσω επιστολής του την οποία ανέγνωσαν κούρδοι πολιτικοί ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων συγκεντρωμένων στο Ντιγιάρμπακιρ για τον εορτασμό του Νεβρούζ, της κουρδικής Πρωτοχρονιάς.

Οι βουλευτές του φιλοκουρδικού τουρκικού «Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας» (BDP) Περβίν Μπουλντάν και Σιρί Σουρεϊγιά Οντέρ διάβασαν την επιστολή του φυλακισμένου ηγέτη στα κουρδικά, αλλά και στα τουρκικά.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Α. Οτσαλάν: Τα όπλα πρέπει να σωπάσουν

Μια νέα σελίδα φαίνεται να ανοίγει στις σχέσεις των Κούρδων με την Τουρκία. Ο ηγέτης του εργατικού κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Ιμραλί όπου κρατείται, απηύθυνε κάλεσμα για κατάπαυση του πυρός, κατά τη διάρκεια του εορτασμού για το νέο έτος των Κούρδων στο Ντιγιαρμπακίρ. «Τα όπλα πρέπει να σωπάσουν και η πολιτική να έρθει στο προσκήνιο», ανέφερε στο μήνυμα του ο Κούρδος ηγέτης.

«Ας σιγήσουν τα όπλα και ας κυριαρχήσει η πολιτική. Έχουμε φτάσει στο στάδιο στο οποίο οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να αποσυρθούν πέρα από τα (τουρκικά) σύνορα... Δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας νέας εποχής», ανέφερε ο κ. Οτσαλάν στην επιστολή.

«Σήμερα ξυπνάμε αντιμέτωποι με μια νέα Μέση Ανατολή, μία νέα Τουρκία. Μια νέα εποχή αρχίζει σήμερα. Ανοίγει μια πόρτα από τον ένοπλο αγώνα στον δημοκρατικό αγώνα», πρόσθεσε.

Η εκεχειρία ακλουθεί μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και του τουρκικού κράτους.

Πολλές αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν είχαν αποτύχει.

Κατά τη διάρκεια της 29χρονης ένοπλης διαμάχης, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν κρατείται από τις τουρκικές αρχές από το 1999, όταν και συνελήφθη από τούρκους πράκτορες στην Κένυα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Τουρκία-PKK: Η πορεία από τον πόλεμο στην ανακωχή

Τα τελευταία 28 χρόνια, ο πόλεμος ανάμεσα στους αντάρτες του PKK και τον τουρκικό στρατό έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 40.000 άτομα. Παρά τις συνεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Άγκυρα δεν κατάφερε να καταστείλει τη δράση των Κούρδων ανταρτών. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που ιδρύθηκε από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, περιλαμβάνεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Καταθέστε τα όπλα»

Το μήνυμα Οτσαλάν ανέμεναν συγκεντρωμένοι στους δρόμους της μεγαλύτερης κουρδικής πόλης στο τουρκικό έδαφος, του Ντιγιάρμπακιρ, δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

«Αρχίζει μια νέα περίοδος δημοκρατικών δικαιωμάτων, ελευθερίας και ισότητας», σημειώνει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο αρχηγός του PKK, ο οποίος κρατείται στο μικρό νησί Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

«Ας σιγήσουν τα όπλα μας. Η αιματοχυσία του τουρκικού και του κουρδικού λαού θα σταματήσει», αναφέρεται στο μήνυμα.

«Καταθέστε τα όπλα σας και αποχωρείστε από το τουρκικό έδαφος. Στρεφόμαστε από την ένοπλη πάλη στις δημοκρατικές μάχες», καταλήγει η επιστολή του κούρδου ηγέτη.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Α. Οτσαλάν: «Έφτασε η ώρα να μπει η πολιτική στο προσκήνιο

Εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι επευφήμησαν και ύψωσαν πανό με τη φωτογραφία του Οτζαλάν, ο οποίος κρατείται από το 1999 στο νησί-φυλακή Ιμραλί. Πανηγυρίζουν στους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ, για το κουρδικό νέο έτος, αλλά και για το κάλεσμα του Οτσαλάν για κατάπαυση του πυρός. Πάντως κάποιοι θεωρούν ότι η κατάπαυση του πυρός από μόνη της δεν είναι αρκετή και για να λυθεί το κουρδικό ζήτημα θα πρέπει το αίτημα των Κούρδων για ισότητα να γίνει εξίσου αποδεκτό. Την ανακοίνωση που αναμενόταν εδώ και καιρό διάβασε βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς μαζικής συγκέντρωσης στο Ντιγιάρμπακιρ. Ζήτησε επίσης από τους αντάρτες του ΡΚΚ να αποσυρθούν από το έδαφος της Τουρκίας συμπληρώνοντας ότι τώρα είναι η ώρα να σωπάσουν τα όπλα και να έρθει στο προσκήνιο η πολιτική. Μια διευθέτηση του Κουρδικού ζητήματος θα απάλλασσε την Τουρκία από ένα μεγάλο βάρος, αλλά στο παρελθόν τουλάχιστον 4 εκεχειρίες μεταξύ του ΡΚΚ και του τουρκικού στρατού έχουν πέσει στο κενό.

Το PKK θεωρείται μέχρι και σήμερα τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Τουρκία, όσο και από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Το 2012 είχε σημαδευτεί από μερικές από τις πλέον φονικές μάχες από την έναρξη της ένοπλης κουρδικής ανταρσίας.

Μέρος της συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η χορήγηση στους Κούρδους αυξημένων συνταγματικών και γλωσσικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου BBC στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει επίσης το ενδεχόμενο μετατροπής της ποινής του κ. Οτσαλάν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Σε δηλώσεις του για την επιστολή Οτσαλάν, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι πρόκειται αναμφισβήτητα για μια θετική εξέλιξη, ωστόσο πλέον το σημαντικότερο στοιχείο θα είναι, κατά τον ίδιο, η εφαρμογή ή μη της εκεχειρίας από την πλευρά των κούρδων ανταρτών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ χαιρέτισε, από την πλευρά του, την έκκληση για κατάπαυση του πυρός από πλευράς Οτσαλάν.

«Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι αυτή της ειρήνης», δήλωσε ο Γκιουλέρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, προσθέτοντας πάντως πως περιμένει να δει «τις συνέπειες στην πράξη».

«Προφανώς θα δούμε τι θα συμβεί στο εξής», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός.
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή