Πορεία στη μνήμη των νεκρών εβραίων της Θεσσαλονίκης

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 17:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ

Εβδομήντα χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού που έκανε το δρομολόγιο θανάτου Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν πορεία στη μνήμη των χιλιάδων νεκρών με σύνθημα «Ποτέ ξανά: Εβδομήντα χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού».

A- A A+

Πορεία στη μνήμη των θεσσαλονικέων εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχε στήσει το Γ’ Ράιχ ανά την Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Εβδομήντα χρόνια πριν, οι «πύλες της κολάσεως» άνοιξαν για την πολυάριθμη τότε εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, με τους πρώτους 2500 χιλιάδες εβραίους να στοιβάζονται με τη βία στα τρένα σε ένα ταξίδι για τους περισσότερους χωρίς επιστροφή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ

Ο διεθνούς φήμης Ισραηλινός βιολονίστας Ivry Gitlis αφήνει λουλούδια στις γραμμές του παλιού Σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, το μέρος που πριν 70 χρόνια ξεκίνησε ο πρώτος συρμός θανάτου για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας.

Αφήνοντας ένα λουλούδι στις ράγες του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, από όπου ξεκινούσαν τα τρένα προς τα στρατόπεδα, όσοι πήραν μέρος στη σημερινή πορεία φώναξαν «ποτέ ξανά».

Εκτός των μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Γιάννης Αμανατίδης, εκπρόσωποι των τοπικών και πανεπιστημιακών αρχών, του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και ξένων διπλωματικών αποστολών.
 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή