Κύπρος: Ανακοινώνεται σήμερα η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου

Αναλαμβάνει και επισήμως τα ηνία ο Ν. Αναστασιάδης
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 10:39
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Αναλαμβάνει και επισήμως σήμερα τα ηνία της Κύπρου ο Ν. Αναστασιάδης.

A- A A+

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, με τον κ. Αναστασιάδη να αναλαμβάνει και επισήμως τα ηνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής.

Ο κ. Αναστασιάδης θα παρουσιάσει επίσης τις προγραμματικές του θέσεις.  Σύμφωνα με το πολιτειακό σύστημα της Κύπρου, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό σχήμα, εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, οι οποίο ανακοινώθηκαν προχθές, πληροφορίες αναφέρουν ότι στον ΔΗΣΥ καταλήγουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Συγκοινωνιών και Έργων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών.

Από τον ΔΗΣΥ φαίνεται ότι θα είναι και το στέλεχος που θα επιφορτιστεί τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος θα αναλάβει το υπουργείο Συγκοινωνιών, και οι βουλευτές Χάρης Γεωργιάδης και Ιωνάς Νικολάου τα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης, αντίστοιχα.

Για το υπουργείο Εσωτερικών προορίζεται ο πρόεδρος του δημοσιογραφικού συγκροτήματος «ALFAMEDIA» και πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ και υπουργός του Γλ. Κληρίδη, Σωκράτης Χάσικος.

Τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναμένεται να αναλάβει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην ίδια θέση για ένα διάστημα επί προεδρίας Κληρίδη και παραιτήθηκε οικειοθελώς για λόγους αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής της Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης αναμένει τις τελικές απαντήσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ για τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Παιδείας, Άμυνας, Υγείας και Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ο γ.γ. του κόμματος Κυριάκος Κενεβέζος ενδέχεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας, αν και αρχικά το όνομα που συζητείτο για το συγκεκριμένο υπουργείο ήταν του Βασίλη Πάλμα, ο οποίος φαίνεται να καταλήγει στο υπουργείο Άμυνας. Για το ίδιο υπουργείο συζητείται και το όνομα του Φώτη Φωτίου.

Για το υπουργείο Υγείας, ο Μάριος Καρογιάν πρότεινε τον γιατρό Μάριο Φυλακτού και για το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας τον διευθυντή Ανατολικής Μεσογείου της Microsoft και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), Γιώργο Λακκοτρύπη.

Στο ΕΥΡΩΚΟ καταλήγει, κατά πληροφορίες, το υπουργείο Γεωργίας, για το οποίο υπάρχουν δύο υποψήφιοι: οι Μιχάλης Γιωργάλλας και Νίκος Κουγιάλλης.

Πάντως, με βάση τις πληροφορίες για το νέο κυβερνητικό σχήμα, σχολιάζεται αρνητικά το γεγονός ότι δεν υπάρχει γυναικεία εκπροσώπηση και παρουσία τεχνοκρατών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή