Νέο ειδικό τέλος για τα μη επεξεργασμένα απόβλητα από το 2014

Αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από τα δημοτικά τέλη
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 17:51
ICON PRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Το τέλος θα προστίθεται στο ποσό που καταβάλλεται ήδη σε κάθε περιοχή για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ.

A- A A+

Νέο ειδικό τέλος ταφής για τα μη επεξεργασμένα απόβλητα τα οποία οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής θα ισχύσει από τις αρχές του 2014, αυξάνοντας κατά πολύ το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων που καλούνται να καταβάλλουν οι δήμοι και κατ΄ επέκταση οι δημότες μέσα από τα δημοτικά τέλη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του δ.σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Κ. Λαζαρίδου, από το 2014 το τέλος θα προστίθεται στο ποσό που καταβάλλεται ήδη σε κάθε περιοχή για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ και θα είναι 35 ευρώ τον τόνο. Θα αυξάνεται μάλιστα κατά 5 ευρώ κάθε χρόνο μέχρι να φτάσει τα 60 ευρώ τον τόνο.

Μιλώντας σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την ανακύκλωση συσκευασιών, η κ. Λαζαρίδου σημείωσε ότι τα ποσά που θα εισπράττονται από το παραπάνω τέλος θα καταλήγουν στο «πράσινο» ταμείο για περιβαλλοντικά έργα.

Σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση, επεσήμανε ότι ο σχετικός στόχος προβλέπει την ανάκτηση του 60% του συνόλου των αποβλήτων στην Ελλάδα και την ανακύκλωση απορριμμάτων σε ποσοστό από 55 έως 80%.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανακύκλωσης, ο Ι. Ραζής, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης γνωστοποίησε ότι το 2012 ανακυκλώθηκαν 240.000 τόνοι υλικών, ενώ η Εταιρεία μέχρι στιγμής καλύπτει το 82% του ελληνικού πληθυσμού και 240 από τους 325 ΟΤΑ της χώρας, με 28 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Ωστόσο, λόγω κρίσης, τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 34% από το 2008 μέχρι το 2012 καθώς μειώθηκε η κατανάλωση ενώ αυξήθηκαν και τα περιστατικά κλοπών ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή