Θέατρο: Ο κολασμένος παράδεισος μιας έγκλειστης φαντασίας

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013 05:00
Nicholas

Ο Κυριάκος Κοσμίδης και η Βάνα Πεφάνη σε σκηνή από την παράσταση.

A- A A+

Το περιθώριο της κοινωνίας ξεπηδά από το ανήσυχο πνεύμα ενός φυλακισμένου συγγραφέα, ρίχνοντας φως σε όλα αυτά που μας τρομάζουν, μας πληγώνουν, μας απωθούν και μας έλκουν ταυτόχρονα.

Διερευνώντας αν υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτόν τον κόσμο, επιβράβευση και τιμωρία και αν, τελικά, οι κακοί βρίσκονται στη φυλακή και οι καλοί δικαιώνονται, το σκληρό και σύγχρονο έργο «Ένας κάποιος παράδεισος 2» (Μια παράσταση σε εξέλιξη), σε κείμενο και σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, παρουσιάζεται και πάλι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από  τη Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 3 Μαρτίου, στις 21.30 το βράδυ.

Ζώντας στα άκρα

NICHOLAS

Διερευνώντας αν υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτόν τον κόσμο, επιβράβευση και τιμωρία και αν, τελικά, οι κακοί βρίσκονται στη φυλακή και οι καλοί δικαιώνονται, το σκληρό και σύγχρονο έργο «Ένας κάποιος παράδεισος 2» (Μια παράσταση σε εξέλιξη), σε κείμενο και σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, παρουσιάζεται και πάλι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η παράσταση βασίζεται στη ζωή και το έργο του γάλλου θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζαν Ζενέ, ο οποίος, ως  περιθωριακός ομοφυλόφιλος και ιδιότροπος εκπρόσωπος του θεάτρου του παραλόγου, απεικονίζει την ίδια του τη ζωή στα έργα του. Υπήρξε κλέφτης, κατάδικος και εκδιδόμενος ομοφυλόφιλος, περιπλανήθηκε στην Ευρώπη, έγινε το αγαπημένο παιδί της γαλλικής διανόησης και μετατράπηκε σε ακτιβιστή, ακολουθώντας παλαιστίνιους στρατιώτες σε στρατόπεδα του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

Το έργο επιχειρεί μια διεισδυτική ματιά στην ιστορία ζωής του Ζαν Ζενέ, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο καβγατζής της Βρέστης»,  και διαδραματίζεται στη φυλακή, όπου βρίσκεται για μια ακόμα φορά ο συγγραφέας. Προσπαθώντας να γράψει ένα βιβλίο, η πραγματικότητα συγχέεται με τη φαντασία και, μέσα από ανάμικτα συναισθήματα αγάπης και μίσους, οι ήρωές του ζωντανεύουν, ξεπροβάλλουν από τον μικρόκοσμο του περιθωρίου και γίνονται ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Με μόνο καταφύγιο τον εαυτό μας και μόνη ελπίδα την κατανόηση ότι, τελικά,  ο καθένας έχει τον παράδεισο που του αξίζει, η μόνη βοήθεια σε αυτό το σκοτεινό ταξίδι είναι οι ανθρώπινες αξίες που δεν χάνονται ποτέ.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο - σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη, σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης, κοστούμια: Ιωάννα Ζαφειροπούλου, σχεδιασμός φώτων: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, βίντεο: Νίκος Γιαβρόπουλος, μουσική τραγουδιών: Παναγιώτης Καλατζόπουλος, στίχοι: Άρης Δαβαράκης, μουσική και ήχοι παράστασης: Dna Lab. Αλέξανδρος Χρηστάρας - Μιχάλης Νιβολιανίτης, επιμέλεια κίνησης: Σοφία Μιχαήλ, φωτογραφίες: Γιάννης Βασταρδής - Νίκος Σταυρόπουλος, διεύθυνση παραγωγής: Λουκία Σιμονοβίκη. Παίζουν: Παναγιώτης Πετράκης, Κυριάκος Κοσμίδης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Νικος Ιωαννιδης, Γιώργος Στριφτάρης, Βασίλης Αφεντούλης, Βάνα Πεφάνη, Νικολίνα Μουαΐμη, Δημήτρης Κάτσης, Σταυρούλα Οικονόμου, Μαργαρίτα Παπαντώνη.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Γκαράζ (ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος) Πειραιώς 206, Ταύρος - Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Διάρκεια παράστασης: 85', ακατάλληλη κάτω των 18 ετών. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, μαθητικό / φοιτητικό / κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ), Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ), Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, Κάρτας  Πολιτισμού, Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου), Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ) / ΑΜΕΑ / άνω των 65: 9 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 - 14:00), καταστήματα Public (εκτός Αιγάλεω, Ν. Ερυθραία και Αγ. Παρασκευή), αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579 (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 - 14:00), www.mcf.gr, <http://www.mcf.gr>.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή