Απεβίωσε ο συγγραφέας Νικόλαος Πετσάλης - Διομήδης

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013 21:15

Το τελευταίο αντίο στον Νικόλαο Πετσάλη-Διομήδη, από συγγενείς και φίλους, θα δοθεί την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου  στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών.

Ο διανοούμενος, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Νικόλαος Πετσάλης - Διομήδης έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών, πριν καταφέρει να δει τυπωμένο το έργο του για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943 και μεγάλωσε σε περιβάλλον με παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και ιστορία στο Λονδίνο, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ (1975). Συμβολή στην διπλωματική ιστορία αποτελούν, κυρίως,  τα έργα του: «Greece at the Paris Peace Conference, 1919» (Θεσσαλονίκη 1979, και μελλοντικά στα ελληνικά) και «Η Ελλάδα των δύο κυβερνήσεων, 1916-1917» (Αθήνα 1986). Το ενδιαφέρον του για τα εικαστικά τον έκανε να ιδρύσει την αίθουσα τέχνης «Το τρίτο μάτι» (1979-1993), στην οποία οργάνωσε περισσότερες από 120 εκθέσεις.

Στο βιβλίο του «Άγνωστη Κάλλας» (εκδόσεις Καστανιώτη, 1998), για το οποίο εργάστηκε έξι ολόκληρα χρόνια, εστιάζει στα 22 πρώτα χρόνια της ζωής της αείμνηστης ντίβας. Αξιολογώντας την καριέρα της Κάλλας στην Ελλάδα με νέα στοιχεία, μαρτυρίες και ντοκουμέντα, υποστήριξε πως ήδη το 1945 είχε αναδειχθεί σε αστέρι.

Το τελευταίο αντίο στον Νικόλαο Πετσάλη-Διομήδη, από συγγενείς και φίλους, θα δοθεί την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου  στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών.

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή