Από 22 ευρώ η τιμή του «αποδοτικότερου λαμπτήρα στον κόσμο»

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 11:34
NanoLight

Το NanoLight, παράγει την ίδια ποσότητα φωτός με ένα συμβατικό λαμπτήρα πυράκτωσης 100 βατ, με τη διαφορά ότι καταναλώνει μόλις 12 βατ.

A- A A+

Η  εμφάνισή του είναι τουλάχιστον... εντυπωσιακή – και οι επιδόσεις του ακόμη περισσότερο. Ομάδα μηχανικών σχεδίασε το NanoLight, έναν επαναστατικό λαμπτήρα που παράγει την ίδια ποσότητα φωτός με ένα συμβατικό λαμπτήρα πυράκτωσης 100 βατ, με τη διαφορά ότι καταναλώνει μόλις 12 βατ.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, πρόκειται για τον αποδοτικότερο λαμπτήρα του κόσμου. Ο ισχυρισμός τους είναι πιθανό να αληθεύει, καθώς ο μέσος λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας θα κατανάλωνε – υπό τις ίδιες συνθήκες - 24 βατ, ενώ ένας LED, θα χρειαζόταν 20 βατ.

YOUTUBE/NANOGRIDSOLAR

«Το NanoLight είναι ο πρώτος λαμπτήρας LED του είδους του, καθώς μειώνει την κατανάλωση ενέργειας σχεδόν κατά το ήμισυ [σε σχέση με τους σημερινούς LED], λέει ο Τζίμι Τσου, ένας εκ των μηχανικών που εφηύραν το νέο λαμπτήρα. «Χρησιμοποιώντας μόλις 12 βατ ηλεκτρικού ρεύματος παράγει 1600 μονάδες Lumen – ή το ισοδύναμο ενός λαμπτήρα πυράκτωσης 100 βατ.»

Ο Τσου και οι συνάδελφοί του υπόσχονται 30.000 ώρες φωτισμού. Με χρήση τεσσάρων ωρών την ημέρα, ο NanoLight θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 20 χρόνια, με κόστος μόλις 22 ευρώ για την έκδοση των 10 βατ (75 βατ, με όρους... πυράκτωσης) ή 34 ευρώ για αυτή των 12 βατ.

NANOLIGHT

Χάρη στο σχεδιασμό του, περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τη σπατάλη ενέργειας σε μορφή θερμότητας και, σύμφωνα με τον Τσου, εκπέμπει ένα «λαμπερό ουδέτερο λευκό φως, με λίγη ζεστασιά, για να αισθάνεστε άνετα, όπως όταν εκτίθεστε στον απογευματινό ήλιο». Παράλληλα, επιτρέπει στο λαμπτήρα να λειτουργεί σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τους υπόλοιπους, κάτι που σημαίνει επίσης ότι όποιος τον πιάσει, δεν κινδυνεύει να κάψει το χέρι του.

Οι τρεις μηχανικοί, με έδρα το Σαν Ντιέγκο, στράφηκαν για χρηματοδότηση στην ιστοσελίδα Kickstarter. Το πρότζεκτ τους όχι μόνο έπιασε το στόχο των 20.000 δολαρίων, αλλά ενάμιση μήνα πριν από την εκπνοή της περιόδου προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, είχε πείσει 2.170 χρήστες συγκεντρώνοντας πάνω από 100.000 δολάρια.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή