Νέα απεργία στο Μετρό την Τρίτη

Στα άκρα η σύγκρουση με το υπουργείο
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 17:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΗΣ Γ. ΠΛΕΓΑΣ
A- A A+

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση του αρμόδιου υπουργείου με τους εργαζομένους στο Μετρό, ενώ το επιβατικό κοινό για άλλη μία μέρα θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις του.

Μετά τις έντονα επικριτικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, το Επιχειρησιακό Σωματείο Σ.Ε.Λ.Μ.Α. ανακοίνωσε και νέα 24ωρη απεργία στο Μετρό, σε ένδειξη συμπαράστασης «στους δύο συναδέλφους, όπου εν ώρα βάρδιας επιφυλακής, παρουσίασαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, από τις απειλές του Υπουργού Μεταφορών».

Λίγο αργότερα, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ ανακοίνωσε πως μετά την προσφυγή της το πρωί, το δικαστήριο έκρινε παράνομες τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς για σήμερα Δευτέρα και για αύριο Τρίτη. Όμως, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΜΑ Σπύρος Ρεβύθης, μιλώντας το απόγευμα στο naftemporiki.gr, αν και σημείωσε πως δεν έχει παραλάβει ακόμη τη δικαστική απόφαση, τόνισε πως ισχύει η απόφαση του Σωματείου που ανακοινώθηκε το απόγευμα για νέα 24ωρη απεργία αύριο.

Ο κ. Ρεβύθης αναφέρθηκε και στους δύο συναδέλφους του που υπέστησαν έμφραγμα «από το στρες και το κυνήγι του υπουργείου», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ανέφερε επίσης, πως το απόγευμα στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια βρίσκονταν εκπρόσωποι πάνω από 100 σωματείων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που στηρίζουν τους εργαζόμενους στο Μετρό.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως η ΣΤΑΣΥ ΑΕ θα προσφύγει εκ νέου αύριο Τρίτη στη Δικαιοσύνη κατά της νέας απεργίας του ΣΕΛΜΑ.

Παράλληλα, στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της Αθήνας, ζητώντας, μεταξύ άλλων, τη διαφύλαξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ  ακινητοποιούνται αύριο Τρίτη από τις 11.00 έως τις 16.00. Ήδη στάσεις εργασίας για αύριο είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό και τραμ, από τις 12.00 έως τις 16.00. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία προχωρούν σε στάση εργασίας και την Πέμπτη από τις 11.00 έως τις 17.00.

Το μεσημέρι, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο. Ανέφερε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν σέβονται το νόμο και πως κάποιοι απεργούν «θεωρητικά» καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της ΣΤΑΣΥ, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων πληρώνονται κανονικά.

Οπως είπε, «ενώ για μέρες δεν λειτουργούσαν και δεν λειτουργούν το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ, την ίδια στιγμή από τα στοιχεία τα οποία μου έδωσε σήμερα η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για την περασμένη εβδομάδα, προκύπτει ότι μόνο μειοψηφία των εργαζομένων απεργεί και η πλειοψηφία πληρώνεται. Αυτό θα ελεγχθεί».

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι έχει δώσει εντολή στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ «να δει ποιες μεθόδους μετέρχονται όλοι αυτοί που πληρώνονται ενώ θεωρητικώς απεργούν» και πρόσθεσε ότι θα γίνει σχετική αναφορά στη δικαιοσύνη και πως αν χρειαστεί θα υπάρξει και τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου». «Η κυβέρνηση τέτοιου είδους αθέμιτες πρακτικές που προσβάλλουν την κοινωνία, δεν πρόκειται να τις δεχτεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως «η απεργία είναι δικαίωμα προστατευμένο από το Σύνταγμα, αλλά ασκείται με συγκεκριμένους όρους που ορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους». «Υπάρχουν λοιπόν», πρόσθεσε, «όροι και όρια στην απεργία».

«Φοβούμαι», συνέχισε, «ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν υπάρχει σεβασμός ούτε απέναντι στους όρους ούτε απέναντι στα όρια». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η προκήρυξη των απεργιών «γίνεται χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προθεσμίες και οι νόμιμες διαδικασίες». Στο σημείο αυτό ο υπουργός εξήγησε πως για αυτόν τον λόγο προσέφυγε η ΣΤΑΣΥ στη δικαιοσύνη και πως αυτή «θα αποφασίσει με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους».

«Οι μαϊμουδιές δεν αφορούν τους εργαζομένους - Γνωρίζουμε ποιοι μαϊμουδίζουν»

Οι αναφορές του υπουργού Ανάπτυξης για απεργούς που πληρώνονται κανονικά, προκάλεσαν την οργή του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ) και του Σωματείου Ηλεκτροδηγών (ΣΗΑΜ), που σχολίασαν: «Απαντάμε στον υπουργό ότι οι μαϊμουδιές, για τις οποίες μίλησε, δεν αφορούν τους εργαζομένους. Γνωρίζουμε ποιοι μαϊμουδίζουν και πού βρίσκονται».

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι των μέσων σταθερής τροχιάς εμφανίζονταν ανυποχώρητοι, καταγγέλλοντας πλέον και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μάλιστα, μετά και την προσφυγή της ΣΤΑΣΥ στη δικαιοσύνη, προειδοποιούσαν την κυβέρνηση ότι «εάν συνεχίσει με τη νοοτροπία της αδιαφορίας […] είναι βέβαιο ότι ο ασκός του Αιόλου δε θα κλείσει, χωρίς να βρεθεί πολιτική λύση».

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης της ΣΤΑΣΥ ανέφερε τα ακόλουθα: «Ο καθένας από τους συμπολίτες μας που μπορεί να διακρίνει τα αυτονόητα, εύκολα διαπιστώνει (ιδιαίτερα δε, αν δε διαθέτει "κοντή μνήμη"), ότι οι κινητοποιήσεις που γίνονται στο χώρο των συγκοινωνιών δεν έχουν "συντεχνιακά" χαρακτηριστικά».

«Δηλαδή», συμπλήρωναν, «πέρα από τη μεθόδευση των ΜΜΕ για τους λόγους και τις επιπτώσεις των Απεργιών, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στη ΣΤΑΣΥ». Όπως αναφέρουν, «το μείζον και κυρίαρχο θέμα είναι η κατάργηση του θεσμού των Σ.Σ.Ε. σε όλο το φάσμα της αγοράς».

Στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΜ

Τη στήριξή του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας παράλληλα τις «απειλές» του υπουργού Ανάπτυξης εναντίον τους.

«Οι πρόσφατες «απειλές» του υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με την στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φανερώνουν για μια ακόμη φορά τον ολισθηρό δρόμο της μνημονιακής τρικομματικής κυβέρνησης», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηρίζει επίσης «καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα» τις δηλώσεις του υπουργού, κατηγορώντας τον ότι είχε ως στόχο να «αποκρύψει» την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις συγκοινωνίες.

Βολές Ανεξάρτητων Ελλήνων κατά του υπ. Ανάπτυξης

Επικρίσεις κατά του υπουργού Ανάπτυξης διατύπωσε και η αρμόδια τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή.

«Αντί ο κ. Χατζηδάκης να απειλεί τους εργαζόμενους της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. οφείλει να παλέψει για το δημόσιο συμφέρον, τις ασφαλείς μεταφορές, για εθνικές υποδομές, για ολιστική και όχι λογιστική εξοικονόμηση πόρων και να προβεί ως οφείλει ως υπουργός σε σοβαρή πολιτική ανάπτυξης μιας επιχείρησης, την οποία μεθοδευμένα αυτός και οι προκάτοχοί του υποβάθμισαν προκειμένου να παραδώσουν στα χέρια συμφερόντων», σχολίασε η κ. Μακρή.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να βρει απέναντι ενιαίο μέτωπο

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, το ΚΚΕ υποστήριξε πως η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις τους και αυξάνει το εισιτήριο.

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημείωσε ότι απέναντί της η κυβέρνηση πρέπει να βρει ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στις μεταφορές, των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών αυτοπασχολουμένων και αγροτών για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής και τη διεκδίκηση ενιαίου κρατικού φορέα μεταφορών, που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.

Καταλήγοντας, τόνισε πως οι ανάγκες των εργαζομένων απαιτούν να μειωθεί το εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς για όλους και να καταργηθεί για τους ανέργους, τους μαθητές - σπουδαστές, τα ΑμεΑ κ.α, να γίνουν προσλήψεις οδηγών, τεχνιτών και άλλων εργαζομένων για να τεθεί σε κίνηση όλος ο στόλος των οχημάτων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή