Κακοκαιρία και την Παρασκευή

Συστάσεις από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 13:39
ΑΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Έως και αύριο Παρασκευή θα συνεχιστεί η κακοκαιρία με κύρια χαρακτρηστικά τις βροχές και καταιγίδες και τους ισχυρούς νοτιάδες στα πελάγη.

A- A A+

Έως και αύριο Παρασκευή θα συνεχιστεί η κακοκαιρία με κύρια χαρακτρηστικά τις βροχές και καταιγίδες και τους ισχυρούς νοτιάδες στα πελάγη.

Ειδικότερα,  σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Οι βροχές και οι καταιγίδες που ήδη σημειώνονται σήμερα στη δυτική Ελλάδα και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς προβλέπεται να ενταθούν από τις απογευματινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας να επεκταθούν στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο.

Την Παρασκευή τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στις περιοχές που προαναφέρθηκαν και πρόσκαιρα θα επηρεάσουν και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια, την ανατολική και νοτια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι νοτιάδες στα πελάγη θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από αύριο το απόγευμα.

Συστάσεις στους πολίτες

Ήδη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων (βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι και χιονοπτώσεις/παγετός). Ειδικότερα:

  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή