Υψηλοί τόνοι για το πολυνομοσχέδιο

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 16:40
ICON PRESS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στιγμιότυπο από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών σε ένα άρθρο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

 

A- A A+

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης του υπό ψήφιση πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για παράκαμψη του Κοινοβουλίου και παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η πρόθεση μάλιστα του υπουργού Δημόσιας Τάξης να τοποθετηθεί για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ εν μέσω της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου αποτέλεσε την αφορμή για προσωρινή αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Είχαν προηγηθεί οι διαμαρτυρίες του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Π. Λαφαζάνη, αλλά και του εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τ. Κουίκ, για τα «ασφυκτικά» χρονικά περιθώρια συζήτησης του πολυνομοσχεδίου και τις παρεμβάσεις άλλων υπουργείων, οι οποίες σύμφωνα με τους ίδιους περιόριζαν τον χρόνο τοποθέτησης των βουλευτών.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κατά την ομιλία του νωρίτερα στην  Ολομέλεια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που ψηφίζεται απόψε ως το νομοθέτημα με το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει την υπεύθυνη και συνεπή πολιτικής της για να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα της κατάστασης σημειώνοντας ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για τη λήψη της δόσης του Ιανουαρίου.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις αναγκαίες για τη συνέχιση των χρηματοδοτικών ροών του μηχανισμού στήριξης και την εκταμίευση της δόσης του δανείου, συνολικά 52,3 δισ. ευρώ.

Από αυτά, όπως ανέφερε, εκταμιεύθηκαν τα 34,3 δισ., τα οποία αποτελούν την πρώτη ανάσα για τη χώρα έπειτα από ένα εξάμηνο, στη διάρκεια του οποίου είχε διακοπεί η χρηματοδότηση και οι συνθήκες έγιναν ιδιαίτερα πιεστικές.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, ανταποκρίθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης και η στάση αυτή της συνέπειας συνεχίζεται με την υπό συζήτηση νομοθετική πρωτοβουλία καθώς:

 - Ρυθμίζονται συνταξιοδοτικά θέματα του Δημοσίου, επιδιώκοντας αφενός την εδραίωση της ίσης αντιμετώπισης των υπαλλήλων του Δημοσίου και αφετέρου την ενδυνάμωση του αισθήματος της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το πρώτο επιτυγχάνεται με την ίση μεταχείριση των υπαλλήλων της Βουλής και όλων των υπόλοιπων υπαλλήλων του κράτους και στα συνταξιοδοτικά και στα μισθολογικά. Οι πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα που καταβάλλονται στους υπάλληλους της Βουλής δεν μπορούν να υπολείπονται ούτε και να υπερβαίνουν τις πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και επιδόματα που καταβάλλονται στους υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών, συγκεκριμένων κλάδων και υπηρεσιών. Οι διατάξεις τίθενται σε ισχύ μετά την αποστολή, από τον υπουργό Οικονομικών, των σχετικών μισθολογικών στοιχείων στον πρόεδρο της Βουλής. Το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης εξασφαλίζεται με την εξαίρεση των συνταξιούχων συμπολιτών με υψηλά ποσοστά αναπηρίας.

 - Διευθετούνται θέματα που αφορούν το ΤΑΥΠΕΔ ορίζοντας ότι τα μερίσματα που εισπράττει το ταμείο από τη συμμετοχή του σε ανώνυμες προς αποκρατικοποίηση εταιρείες αποτελούν έσοδα του κρατικού υπολογισμού.

 - Επιταχύνονται οι διαδικασίες του ΕΣΠΑ κυρίως μέσω της υποχρεωτικής χρήσης του πληροφοριακού συστήματος συσσώρευσης κρατικών ενισχύσεων, της διευκόλυνσης της πληρωμής των έργων μέσω της ΤτΕ, της εξάλειψης των προσκομμάτων σε διαγωνισμούς συγχρηματοδοτούμενων έργων και της άρσης φαινομένων διακριτικής μεταχείρισης.

 - Διευρύνονται οι χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΕΤΕΑΜ στοχεύοντας στη σημαντική διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας.

 - Εισάγονται φορολογικές διατάξεις στο πλαίσιο της ίσης κατανομής της φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ, επιβάλλεται και φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

 - Αναδιαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο σύναψης συμβάσεως μεταξύ του ΕΟΠΠΥ και των παρόχων Υγείας.

- Βελτιώνεται το περιβάλλον και οι συνθήκες για την υλοποίηση το προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, διευθετώντας, παράλληλα, μια σειρά από εκκρεμότητες, αναφορικά με τη συμβατότητα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και την ΕΕ (π.χ. ΟΔΙΕ και ΟΣΕ).

 - Εγκρίνονται τα σχέδια των συμβάσεων τροποποίησης, δηλαδή, των συμβάσεων επί των οποίων πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη επιτυχημένη επαναγορά ελληνικού χρέους και αποδέσμευση της δόσης (που αντιστοιχεί στο 27% του ΑΕΠ).

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προχώρησε σε αποσύρσεις ρυθμίσεων, έπειτα από παρατηρήσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι οποίες δεν αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του δανείου αν και είναι επείγουσες.

Πάντως διευκρίνισε ότι οι διατάξεις που αφαιρούνται, θα εισαχθούν σε επόμενο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, στην πράξη δηλαδή υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων που συνιστούν την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Έτσι:  

- Αποσύρεται το άρθρο 23 που είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και αφορά στον τρόπο κατάθεσης αιτήσεων και τη μεταφορά εποπτείας στο Γραφείο Βιομηχανίας

- Αποσύρεται το άρθρο 42 που αφορά στην κατάργηση μεταβατικών εδρών πρωτοδικείων

- Αποσύρεται το άρθρο 47 που αφορά στην ενσωμάτωση διατάξεων οδηγίας 2010/45

- Αποσύρεται το άρθρο 49 που αφορά στο πολεοδομικό γραφείο ΕΟΤ

- Αποσύρθηκε ήδη το άρθρο 48 που αφορά στην τροποποίηση του ν. 2523 του 1997 για ποινές παράβασης που θα ενταχθούν όλες στο Ποινολόγιο.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Από την πλευρα του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, έκανε λόγο για πρακτικές βίας και διχασμού, απαντώντας στις αναφορές βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί «κατάπτυστου νομοσχέδιου».

 «Είναι αισχρή αναίδεια να αποκρύπτετε την αλήθεια», δήλωσε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Υγείας και κατήγγειλε όσους θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα δέσμια και έχουν κάνει, όπως είπε, τρόπο άσκησης πολιτικής, στοιχεία όπως η βία, το μίσος, οι απειλές, οι προπηλακισμοί.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει εκεί από όπου άλλοι λαοί δραπέτευσαν. Από όλα αυτά που χρέωσαν γενιές ολόκληρες και σήμερα δεν μπορείτε να καταθέσετε ένα επιχείρημα, με στόχο να κερδίσετε πρόσκαιρη επιρροή» τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος και διερωτήθηκε αν αυτός ο ιδεολογικός εξοπλισμός είναι η συμβολή τους στην πατρίδα.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Ούτε η κυβέρνηση Τσολάκογλου δεν έχει υπογράψει τέτοια επονείδιστα κείμενα, όπως αυτό που ψηφίζεται σήμερα», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπογράφει την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, βάζοντας «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Ελλάδας».

Με εντολή της τρόικας, υπογράμμισε ο κ. Καμμένος, «επιχειρείται να νομιμοποιηθεί το παράνομο και αντισυνταγματικό Μνημόνιο 1, Μνημόνιο 2 και Μνημόνιο 3», αλλά ακόμα και αν ψηφιστεί σήμερα, διεμήνυσε, «δεν ισχύει, είναι άκυρο και δεν δεσμεύεται ο ελληνικός λαός να πληρωθούν οι πιστωτές, εισπράττοντας τα τοκογλυφικά επιτόκια που φόρτωσαν στις πλάτες του». «Για εμάς, αυτές οι διατάξεις δεν υπήρξαν ποτέ, γιατί είναι αντισυνταγματικές και το Σύνταγμα δεν καταλύεται, ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και σε επίπεδο εισηγητών των κομμάτων. Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας τόνισε στην ομιλία του πως «η Ελλάδα, έχει αποτινάξει από πάνω της το πέπλο της αβεβαιότητας και μπορεί να θέτει αναπτυξιακούς στόχους και διαφορετικές πολιτικές». Επισήμανε ακόμη ότι «δεν χωρά καμία ολιγωρία» και ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό.

Ενστάσεις επί της διαδικασίας προέβαλαν και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, χρεώνοντας στο υπουργείο Οικονομικών τη συμπερίληψη μη επειγουσών διατάξεων στο νομοσχέδιο.

    «Βρισκόμαστε στα όρια της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Δεν έχουμε αντίρρηση να ψηφιστούν διατάξεις και ρυθμίσεις που αποτελούν δεσμεύσεις μας, αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε διατάξεις που δεν αποτελούν εκκρεμότητες συμβατικών υποχρεώσεων ή μνημονιακών δεσμεύσεων», δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόγκας.

   Αντίστοιχα, η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ασημίνα Ξηροτήρη, ζήτησε να παραμείνουν εκτός νομοσχεδίου, οι διατάξεις που αφορούν την αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, τα θέματα περιβάλλοντος, τη λειτουργία της διοίκησης, του ΕΣΠΑ, και των ΟΤΑ.

Εντονότερες ήταν οι ενστάσεις που διατύπωσαν οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση επιβάλλει νεοφιλελεύθερες επιλογές μέσω συρρίκνωσης της Δημοκρατίας -με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, αλλά και με διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως αυτή που προβλέπει το προαιρετικό τής συμμετοχής των επιχειρήσεων στα οικεία τους Επιμελητήρια», παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    «Το κάνετε, ώστε όταν επιστρέψει το εργατικό κίνημα, να μην υπάρχει κανείς να διαπραγματευτεί. Δεν θέλετε οργανωμένη συζήτηση στην κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

   Αναφερόμενος στο Παρατηρητήριο που θα ελέγχει σε τρίμηνη βάση τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως «στην ύφεση απαντάτε με περισσότερη ύφεση», ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις-τιτλοποιήσεις διέκρινε την πρόθεση της κυβέρνησης «να κάνει πακετάκια τις δημόσιες επιχειρήσεις, ώστε να πουλήσει τις πιο κερδοφόρες και να πετάξει τις άλλες».

   Πιο σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε αργότερα η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία παρατήρησε πως «νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΟΤΑ, παραχωρούνται στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου προς τιτλοποίηση». «Τιτλοποιούνται ακόμα και τα μελλοντικά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Μετατρέπονται έτσι σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε διεθνείς αγορές- θυμηθείτε πως στις ΗΠΑ η αρχή της κρίσης έγινε με το σκάσιμο τέτοιων ομολόγων. Η δημόσια περιουσία μετατρέπεται σε αντικείμενο κερδοσκοπίας στις διεθνείς αγορές…» παρατήρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

   «Κύριο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η παραίτηση του Δημοσίου από τις δικλείδες ασφαλείας του. Οι δανειστές θα μπορούν να κατάσχουν κάθε κινητή και ακίνητη δημόσια περιουσία του κράτους», υπογράμμισε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

   «Μέχρι σήμερα, επιτρέπεται η αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Δεν επιτρέπεται όμως για τα ακατάσχετα (ελληνικός χρυσός, ποσά για μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων, ΕΣΠΑ, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πολεμικά αεροσκάφη κλπ.). Η άρση της νομικής προστασίας τους γίνεται εδώ. Ξεκαθαρίστε νομικά: είναι δυνατόν να γίνει άρση των ακατάσχετων; Αφήνετε τη χώρα ακάλυπτη, για ένα χρέος άκυρο και επονείδιστο», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Μαριάς.

   «Το Δημόσιο παραιτείται από περιουσιακά του στοιχεία, αλλά όχι από την εθνική του κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα», αντέτεινε η κ. Ξηροτήρη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ προσθέτοντας: «Η διαδικασία των αιτιάσεων θα γίνει σε δικαστήριο εκτός Ελλάδος, αλλά η αναγκαστική εκτέλεση θα γίνει στη χώρα που εκτελείται η σύμβαση, άρα βάσει του ελληνικού δικαίου. Ο Έλληνας δικαστής θα αποφασίσει τι είναι κατασχετέο και τι όχι. Και βεβαίως δεν είναι κατασχετέα η δημόσια περιουσία του Δημοσίου».

Για «παράτυπη» και «θλιβερή» διαδικασία έκανε λόγο τέλος ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.   «Η Ελλάδα πρέπει να διαγράψει το παράνομο χρέος -και ως κυρίαρχο κράτος να διαφυλάξουμε την περιουσία μας» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή