Β. Ιρλανδία: 29 αστυνομικοί τραυματίες σε επεισόδια

Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013 07:53
Reuters/CATHAL MCNAUGHTON

Συνεχίστηκαν τα βίαια επεισόδια στη Βόρεια Ιρλανδία εν μέσω οργής για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να αναρτάται η βρετανική σημαία στο δημαρχείο του Μπέλφαστ μόνο ορισμένες ημέρες.

 

A- A A+

Τουλάχιστον 29 αστυνομικοί τραυματίστηκαν το Σάββατο σε συγκρούσεις με διαδηλωτές στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας σε μια διαμάχη που συνεχίζεται για τους δεσμούς της επαρχίας με τη Βρετανία.

Περίπου 1.000 οπαδοί της προσάρτησης στη Βρετανία διαδήλωσαν ειρηνικά στην αρχή έως ότου συνάντησαν μια ομάδα ιρλανδών εθνικιστών στο ανατολικό τμήμα της πόλης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις.

Η αστυνομία επιχείρησε να ελέγξει τη βία με κανόνια νερού και πλαστικές σφαίρες. Οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες και κροτίδες και πυρπολώντας αυτοκίνητα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από έξι εβδομάδες όταν το δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο υπάρχει τώρα μια πιο ισχυρή παράταξη των καθολικών, ψήφισε να αναρτάται η βρετανική σημαία μόνο ορισμένες ημέρες. Προηγουμένως η σημαία αναρτάτο κάθε μέρα.

Οι προτεστάντες θεωρούν την κίνηση αυτή ως επίθεση εναντίον των δεσμών της περιοχής με τη Βρετανία. Πολλοί καθολικοί θα προτιμούσαν να αφήσουν τη Βρετανία και να ενωθούν με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Περίπου 70 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και 100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Άλλοι τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις την Παρασκευή, δήλωσε η αστυνομία.

Η Belfast Telegraph ανέφερε επίσης ότι ανακαλύφθηκε βόμβα σε ένα δρόμο. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων περιορίστηκε δραστικά λόγω των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων και πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη για να αποφύγουν τη βία.

Υπήρξε επίσης μια επιτυχής προσπάθεια να μετατραπεί το κέντρο της πόλης σε μια ζώνη για πάρτι στην προσπάθεια να χαλαρώσει η ένταση.

Οι εθνικιστές προτεστάντες, που παραδοσιακά ασκούσαν μεγαλύτερη πολιτική εξουσία στην περιοχή, υποστηρίζουν πως περιθωριοποιούνται όλο και περισσότερα μετά τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998.

Σύνοδος κορυφής προκειμένου να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση σχεδιάζεται για την ερχόμενη εβδομάδα ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας Πίτερ Ρόμπινσον, τον αναπληρωτή Μάρτιν ΜακΓκίνες από το Σιν Φέιν, το κυριότερο καθολικό κόμμα, την υπουργό Βόρειας Ιρλανδίας της Βρετανίας Τερέζα Βίλιερς και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ίμον Γκίλμορ.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή