Β. Ιρλανδία: Η βρετανική σημαία κυματίζει στο Δημαρχείο του Μπέλφαστ

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 15:00
UPD:15:00

Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου κυματίζει σήμερα στο Δημαρχείο του Μπέλφαστ προς τιμήν της δούκισσας του Κέιμπριτζ Κέιτ Μίντλτον, που κλείνει τα 31 της χρόνια.

A- A A+

Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου κυματίζει σήμερα στο Δημαρχείο του Μπέλφαστ προς τιμήν της δούκισσας του Κέιμπριτζ Κέιτ Μίντλτον, που κλείνει τα 31 της χρόνια, για πρώτη φορά μετά την απόφαση του δήμου να μην κυματίζει καθημερινά, που έχει προκαλέσει βίαια επεισόδια τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν για έκτη συνεχόμενη νύχτα χθες επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και κροτίδες, καθώς οξύνεται η κρίση που προκλήθηκε από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 3 Δεκεμβρίου να μην παραμένει η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου μονίμως υψωμένη μπροστά από το κτήριο του δημαρχείου.

Το δημοτικό συμβούλιο δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να εφαρμόσει τους ισχύοντες κανονισμούς για τα δημόσια κτήρια, ωστόσο η απόφαση θεωρήθηκε πρόκληση από τους Εθνικιστές προτεστάντες που ξεκίνησαν εδώ και έναν μήνα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προσέλαβαν εξαιρετικά βίαιο χαρακτήρα.

«Οι διαδηλωτές κρατούν όμηρο της βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας. Δεν είναι αποδεκτό εκείνοι που υπερασπίζονται τη βρετανική σημαία να χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτόν τούβλα και βόμβες μολότοφ», δήλωσε στο BBC η υπουργός αρμόδια για το ‘Ολστερ Τερέζα Βίλιερς.

Σε διάστημα τριών δεκαετιών, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Εθνικιστές προτεστάντες, υπερασπιστές της βρετανικής ταυτότητας της Βόρειας Ιρλανδίας, και Ρεπουμπλικανούς καθολικούς, υποστηρικτές της ενσωμάτωσής της στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, έχουν προκαλέσει τον θάνατο 3.500 ανθρώπων.

Μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας το 1998, μία κυβέρνηση Εθνικιστών-Ρεπουμπλικανών έχει αναλάβει την διακυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας, ωστόσο η ένταση παραμένει και παίρνει τη μορφή βίαιων επεισοδίων με διάφορες αφορμές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας Τέρι Σπένς θεωρεί ότι η σημερινή είναι η δυσκολότερη περίοδος που διέρχεται η Βόρεια Ιρλανδία εδώ και μία δεκαετία και θεωρεί ότι οι ταραχές υποκινούνται από την παραστρατιωτική οργάνωση Δύναμη Εθελοντών του Όλστερ.

Παράλληλα, πολιτικοί της επαρχίας δέχονται απειλές, υπό την μορφή σφαιρών που αποστέλλονται με το ταχυδρομείο.

Πολιτικοί και θρησκευτικοί εκπρόσωποι των κοινοτήτων της Βόρειας Ιρλανδίας ξεκίνησαν την Κυριακή συνομιλίες για την έξοδο από την κρίση, χωρίς αποτέλεσμα.

Και ενώ η σημερινή έπαρση της βρετανικής σημαίας στο δημαρχείο του Μπέλφαστ είναι πιθανόν να προκαλέσει νέα βίαια επεισόδια, από την άλλη πλευρά των συνόρων, οι αστυνομικές δυνάμεις της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας βρίσκονται επί ποδός, εν όψει της διαδήλωσης που οργανώνεται το Σάββατο στο Δουβλίνο για το θέμα της σημαίας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή