Τρισδιάστατος εκτυπωτής χαμηλού κόστους

Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2013 10:12
UPD:10:12

(Πηγή: www.kickstarter.com)

A- A A+

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές θεωρείται σχεδόν βέβαια πως θα αποτελέσουν αναπόσπαστο στοιχείο του μέλλοντος, επιτρέποντας πρακτικά το «download» αντικειμένων. Ωστόσο, το κόστος αυτών των συσκευών παραμένει εξαιρετικά υψηλό, καθιστώντας το απαγορευτικό για το ευρύ κοινό - οπότε και η δυνατότητα «εκτύπωσης» αντικειμένων κατά παραγγελία θεωρείται ότι θα παραμείνει για αρκετό καιρό πέρα των δυνατοτήτων του καταναλωτικού κοινού.

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής RoBo φιλοδοξεί να το αλλάξει αυτό. Πρόγραμμα χρηματοδότησής του μπορεί να βρει κανείς στο Kickstarter, και αναμένεται να σημειώσει επιτυχία, καθώς, με 31 ημέρες να απομένουν, έχει ξεπεράσει ήδη το στόχο του κατά πολύ (έχει συγκεντρώσει 84.294 δολάρια, ενώ ο στόχος ήταν τα 49.000).

Ο βασικός του πόλος έλξης είναι η τιμή του, καθώς υπολογίζεται πως θα κοστίζει μόλις 520 δολάρια, τη στιγμή που οι περισσότεροι τρισδιάστατοι εκτυπωτές κοστίζουν χιλιάδες δολάρια. Επίσης, οι δημιουργοί του υπόσχονται πως θα είναι εξαιρετικά εύκολος στη χρήση του, καθώς ο χρήστης θα μπορεί να τον συνδέει και να αρχίζει να εκτυπώνει μέσα σε λίγα λεπτά.

Δεν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση τρισδιάστατου εκτυπωτή που σημειώνει επιτυχία στο Kickstarter, καθώς τον Οκτώβριο είχε εμφανιστεί ο Form 1, που επίσης σκοπεύει να αλλάξει το τοπίο στους τρισδιάστατους εκτυπωτές (αν και έχει πιο εξειδικευμένη χρήση).

Η ομάδα του RoBo περιγράφει τον εκτυπωτή της ως έναν open source τρισδιάστατο εκτυπωτή που μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν όλοι, ανεξαρτήτως τεχνικών γνώσεων και δεξιοτήτων, με μεγάλη επιφάνεια εκτύπωσης (10x10x8 ιντσών/ 254mm x 254mm x 203,20 mm). «Συνδυάσαμε τα καλύτερα μυαλά της open source κοινότητας, το καλύτερο hardware που μπορεί να σώσει τις καλύτερες εκτυπώσεις, και τις δικές μας ιδέες, που βασίζονται στην εμπειρία μας πάνω στους τρισδιάστατους εκτυπωτές. Ο open source σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε άτομα σαν εμάς να μπορούν να ψάξουν online και να βρουν όλα τα αρχεία που δείχνουν τι πρέπει κανείς να κάνει για να φτιάξει έναν RoBo 3D..ο RoBo 3D έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να μπορεί να εκτυπώσει τα ίδια του τα εξαρτήματα - μόλις τον πάρετε στα χέρια σας, μπορείτε να εκτυπώσετε έναν άλλον για έναν φίλο σας» αναφέρεται σχετικά στη σελίδα του RoBo στο Kickstarter.

Ο RoBo ενδείκνυται για αρχιτέκτονες, designers, χομπίστες, επιχειρηματίες και φοιτητές, αλλά και απλούς σπιτονοικοκύρηδες, καθώς, όπως γράφει η ομάδα στο Kickstarter, «τα αντικείμενα που μπορείτε να εκτυπώσετε με έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή περιορίζονται μόνο από την φαντασία σας».

Προτεινόμενα για εσάς