Τουρκική οργή για την απόφαση της γαλλικής Γερουσίας

Παρίσι: Υπερψηφίστηκε το ν/σ περί γενοκτονιών
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012 07:08
UPD:09:37

A- A A+

Την οργή της Αγκυρας προκάλεσε η έγκριση από τη γαλλική Γερουσία του νομοσχεδίου με το οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ γίνεται λόγος για «προβληματική απόφαση» και «ατυχές βήμα» της γαλλικής πολιτικής, ωστόσο αφήνεται να εννοηθεί πως η Αγκυρα θα περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλ. την έγκριση του ν/σ από το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να πάρει μορφή νόμου, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας εντός 15 ημερών.

«Καταδικάζουμε έντονα την καθόλα προβληματική αυτή απόφαση που συνιστά υπόδειγμα ανευθυνότητας και δηλώνουμε ότι θα εκφράσουμε σε κάθε επίπεδο την αντίδρασή μας προς αυτήν», διαμηνύεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση της γαλλικής Γερουσίας.

Όπως επισημαίνεται, «παρότι η Επιτροπή νόμων εξέφρασε άποψη περί αντισυνταγματικότητας, η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο. Επειδή στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει δεν υπήρξε κάποια αλλαγή, η εξέλιξη αυτή δείχνει πώς ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα μπορεί και γίνεται αντικείμενο για εσωτερικούς πολιτικούς λογαριασμούς στη Γαλλία». «Πρόκειται», υπογραμμίζεται, «για άκρως ατυχές βήμα για λογαριασμό της Γαλλικής πολιτικής. Είναι απώλεια, κυρίως για τη Γαλλία, το γεγονός ότι πολιτικοποιείται η ιστορία και η αίσθηση περί δικαίου μέσω του παρελθόντος άλλων λαών και πλήττεται η ελευθερία της έκφρασης».

«Είναι προφανές», συνεχίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, «ότι η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων δεν μπορεί να καθοριστεί από τη συμπεριφορά των Γάλλων πολιτικών που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να κρίνουν άλλους λαούς ξεκινώντας από μονομερείς απόψεις και, παραβιάζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου, να προβαίνουν στη διατύπωση μιας τόσο σοβαρής κατηγορίας όπως είναι η γενοκτονία».

«Στην πραγματικότητα κανένα κοινοβούλιο δεν έχει τέτοιο δικαίωμα», υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και χαρακτηρίζει ατυχές το γεγονός ότι «παρ'όλες τις πρωτοβουλίες και προειδοποιήσεις μας, παρά τις απόψεις Γαλλικών θεσμών και νομικών, οι ιστορικές και πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας θυσιάστηκαν με βάση το εσωτερικό πολιτικό χρονοδιάγραμμα».

Σημειώνεται τέλος, ότι σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησης του νόμου, «δεν θα διστάσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή, με τρόπο που θα κρίνουμε και άμεσα τα μέτρα τα οποία έχουμε σκεφτεί προγενέστερα. Παρομοίως πρέπει να είναι γνωστό ότι θα κάνουμε με ισχυρό τρόπο χρήση του δικαιώματός μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας σε νόμιμη βάση, απέναντι σε άδικες κατηγορίες».

Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα είχε ανακοινώσει ότι θα λάβει μέτρα εναντίον της Γαλλίας εάν ψηφιστεί το ν/σ για την επιβολή ποινής σε όσους απορρίπτουν τις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει με νόμο η Γαλλία, μεταξύ των οποίων και η γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Μάλιστα, λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου ν/σ στη γαλλική Γερουσία, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος στην Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση έγκρισής του, οι «κυρώσεις προς τη Γαλλία θα είναι μόνιμες και όχι προσωρινές».

REUTERS

«Είναι προφανές», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, «ότι πρέπει να δοκιμαστούν όλοι οι τρόποι προκειμένου να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία με τρόπο που να μην καταγραφεί ως πολιτικό, νομικό και ηθικό λάθος της Γαλλίας».

Για «πολύ λανθασμένη απόφαση» έκανε λόγο νωρίτερα ο πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι, Ταχσίν Μπουρτζούγολου. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε», είπε και ερωτηθείς αν θα κληθεί στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις, άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για μεγάλη αδικία και έλλειψη σεβασμού προς την Τουρκία, μίλησε τέλος ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Σαντουλάχ Εργκίν, ο οποίος σε δηλώσεις του στο CNN Turk, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «δεν έχει ισχύ».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή