Απεβίωσε ο Νίκος Δημόπουλος

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 13:44
A- A A+

Ακόμα ένα σημαντικό πρόσωπο με μεγάλη προσφορά στον ελληνικό πολιτισμό έφυγε από τη ζωή. O λόγος για τον διευθυντή φωτογραφίας Νίκο Δημόπουλο που πέθανε σε ηλικία 86 ετών στην Αυστραλία, όπου ζούσε.

Ο Νίκος Δημόπουλος, αδελφός του σκηνοθέτη Ντίνου Δημόπουλου, είχε συνεργαστεί με τους κορυφαίους του ελληνικού κινηματογράφου ως οπερατέρ. Αρχισε να εργάζεται στον κινηματογράφο στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και διέπρεψε στα στούντιο της Finos Film κινηματογραφώντας περισσότερες από 70 ταινίες της.

Μερικές από τις δεκάδες ταινίες που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία ήταν οι «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο», «Οι κυρίες της Αυλής», «Θεία από το Σικάγο», «Νόμος 4.000», «Ηλίας του 16ου», «Γοργόνες και μάγκες», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Ίλιγγος» και «Γυμνοί στον δρόμο». Κινηματογράφησε, επίσης, την ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», που διεκδίκησε το επίχρυσο αγαλματίδιο στην κατηγορία του ξενόγλωσσου Όσκαρ το 1966.

O Nίκος Kούρκουλος στην υποψήφια για Όσκαρ ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», που κινηματογράφησε ο Νίκος Δημόπουλος.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Έλληνας οπερατέρ έφυγε από την χώρα μας και μετανάστευσε στην Αυστραλία πιάνοντας δουλειά σε σήριαλ στην εκεί τηλεόραση. Το 1964 σκηνοθέτησε την μικρού μήκους ταινία-ντοκυμαντέρ «Κύπρος, το νησί των παλικαριών».

Προτεινόμενα για εσάς