Επτά κόμματα εντός Βουλής - τρία οριακά

Η εκτίμηση της Singular Logic
Κυριακή, 06 Μαΐου 2012 21:38
UPD:07/05/2012 00:57

Την είσοδό τους στη Βουλή εξασφαλίζουν επτά κόμματα, ενώ πολύ κοντά στο να μπουν είναι άλλα τρία σύμφωνα με την πρώτη ασφαλή εκτίμηση αποτελέσματος που έδωσε στη δημοσιότητα η διευθύνουσα σύμβουλος της Singular Logic, Μαρίκα Λάμπρου.

A- A A+

Την είσοδό τους στη Βουλή εξασφαλίζουν επτά κόμματα, ενώ πολύ κοντά στο να μπουν είναι άλλα τρία σύμφωνα με την πρώτη ασφαλή εκτίμηση αποτελέσματος που έδωσε στη δημοσιότητα η διευθύνουσα σύμβουλος της Singular Logic, Μαρίκα Λάμπρου.

Ειδικότερα, με καταμετρημένα τα μισά εκλογικά τμήματα (2.500 περίπου) στο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης, στη Βουλή μπαίνουν: η ΝΔ με 19,18% και 109 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,3% και 50 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 13,63% και 42 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,5% και 32 έδρες, το ΚΚΕ με 8,46% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 7% και 22 έδρες, η Δημοκρατική Αριστερά με 6% και 19 έδρες.

Με την είσοδό τους στη Βουλή «φλερτάρουν» οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,86%, ο ΛΑΟΣ με 2,86% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,69%. Σε περίπτωση που τα τρία αυτά κόμματα εισέλθουν τελικά στη Βουλή ο συσχετισμός σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών θα μεταβληθεί.

Η εκτίμηση είναι με απόκλιση της μισής ποσοστιαίας μονάδας, ενώ όπως ανέφερε η κ. Λάμπρου χαμηλότερη είναι η ενσωμάτωση στα αστικά κέντρα, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με καταμετρημένο σχεδόν το 45% (44,95), η ΝΔ έχει το προβάδισμα με 23%, δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,94% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 13,92 %, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,40%, ΚΚΕ με 8,36%, Χρυσή Αυγή με 6,85%, Δημοκρατική Αριστερά με 5,98%, ΛΑΟΣ με 2,89%, Οικολόγοι Πράσινοι με 2,80% και Δημοκρατική Συμμαχία με 2,52%. Στο 37,4% ανέρχεται το ποσοστό της αποχής, που ξεπερνά τα αντίστοιχα ποσοστά των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της αποχής ήταν το 2009 30%, το 2007 26% και το 2004 24%.

Exit poll: 146 έδρες για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σε 146 διαμορφώνεται το άθροισμα των εδρών που εκτιμάται ότι θα λάβουν μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την το κοινό exit poll της ΝΕΤ και άλλων τριών ιδιωτικών καναλιών.

Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ με 19,7% και 108 έδρες, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,4% και 47 έδρες και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 13,4% και 38 έδρες. Ακολουθούν: Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,5% και 30 έδρες, ΚΚΕ: 8,8% με 25 έδρες, Χρυσή Αυγή 6,8% και 19 έδρες, Δημοκρατική Αριστερά 6% με 17 έδρες, ΛΑΟΣ 3,1% με 8 έδρες και Οικολόγοι Πράσινοι επίσης 3,1% με 8 έδρες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το αναθεωρημένο εκλογικό βαρόμετρο της Public Issue για το Σκάι, προηγείται η ΝΔ με 19,7% και έπονται: ΣΥΡΙΖΑ με 16,4%, ΠΑΣΟΚ με 14%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10%, ΚΚΕ με 8,6%, Χρυσή Αυγή με 7%, Δημοκρατική Αριστερά με 5,8%, ΛΑΟΣ με 2,9%, Οικολόγοι Πράσινοι με 2,9% και Δράση με 1,4%.

«Κυβέρνηση εθνική σωτηρίας» πρότεινε ο Αντ. Σαμαράς

Με τη φράση «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε ανοικτή πρόταση συνεργασίας σε όσες δυνάμεις δέχονται την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας.

Το γεγονός, τόνισε, ότι η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα, αυξάνει τις ευθύνες μας, καθώς, όπως είπε, «αποτελούμε το μόνο πυλώνα πολιτικής σταθερότητας» στη χώρα και στο πλαίσιο αυτό δήλωσε έτοιμος για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με δύο αποκλειστικές επιδιώξεις: την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την τροποποίηση πολιτικών του μνημονίου.

Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά η ΝΔ δεν θα αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα, ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς, κλείνοντας τη δήλωσή του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του προέδρου της ΝΔ:

«Ζήτησα ισχυρή εντολή.

Ο λαός αποφάσισε διαφορετικά.

Σέβομαι το μήνυμά του…

Το σημερινό αποτέλεσμα εκφράζει την απογοήτευση του ελληνικού λαού για τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που εξάντλησε τα όρια της αντοχής του, μια που δεν περιελάμβανε τις αναγκαίες πολιτικές Ανάπτυξης.

Αυτό για το οποίο εξ αρχής επιμέναμε, μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Κι εξακολουθούμε να επιμένουμε.

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, αυξάνει τις ευθύνες της, μια που πλέον αποτελεί το μόνο πυλώνα πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, με δύο αποκλειστικές επιδιώξεις:

Την παραμονή στο ευρώ και την τροποποίηση πολιτικών του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει Ανάπτυξη και ανακούφιση της κοινωνίας.

Σήμερα καταθέτω αυτή την ανοικτή πρόταση προς όλες τις δυνάμεις που δέχονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής.

Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά η Παράταξή μας δεν θα αφήσει την Ελλάδα ακυβέρνητη».

Αλ. Τσίπρας: Θα επιδιώξουμε συνεννόηση πρωτίστως με την Αριστερά

Τη δέσμευση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου «να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας και θα ακυρώσει το μνημόνιο της χρεοκοπίας» ανέλαβε ο επικεφαλής της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφερε, από αύριο θα επιδιώξει συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς, επισημαίνοντας πως επιβραβεύτηκε η πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς «που με τη στηριξη του λαού θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη πορεία του λαού μας προς της δυστυχία».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ισχυρό μήνυμα ανατροπής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, μήνυμα ειρηνικής επανάστασης, αν και όπως ανέφερε, «δεν φαίνεται να το έχουν καταλάβει Βενιζέλος και Σαμαράς»: «Πρόκειται για μήνυμα ειρηνικής επανάστασης, ότι οι λαοί της ευρώπης δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τα μνημόνια της βαρβαρότητας ... η ευρωπαϊκή ηγεσία και κυρίως η Αγκελα Μέρκελ οφείλει να καταλάβει ότι η πολιτική της λιτότητας έχει υποστεί συντριπτική ήττα».

Ανέφερε ακόμη πως τα κόμματα που υπέγραψαν τα μνημόνια αποτελούν μειοψηφία και οι υπογραφές τους απονομιμοποιηθηκαν από τη λαϊκή ετυμηγορία.

Πρόταση Βενιζέλου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ανεξάρτητα από τη θέση τους για το μνημόνιο εξέφρασε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατή «μια κυβέρνηση του παλιού δικομματισμού».

Αφού επισήμανε πως ο λαός δεν έδωσε καθαρή εντολή σε καμία πρόταση, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί πρέπει να διασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και εθνική ευθύνη ενώ σημείωσε ότι πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη όσοι θεωρούν ότι το μνημόνιο μπορεί να χαλαρώσει, με δεδομένο ότι σε λίγες ημέρες πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ θα περιμένει την τοποθέτηση των άλλων κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επώδυνη» για το ΠΑΣΟΚ τη σημερινή μέρα, όμως υπεραμύνθηκε των επιλογών του κόμματος σημειώνοντας πως «πικράναμε το λαό για να προστατεύσουμε το μέλλον του εθνους». Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά άλλων κομμάτων, που δεν κατονόμασε: «Στη δική μας πλάτη στήθηκε ένας χορός δημαγωγίας και λαϊκισμού από δεξιά και αριστερά».

Π. Καμμένος: Ήρθε η ώρα κυβέρνησης εθνικού σκοπού

Αυτό που χρειάζεται πλέον η χώρα είναι μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού, τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και απέκλεισε εκ νέου κάθε ενδεχόμενο συνεργασία με τη ΝΔ.

Το «ούτε νεκρός» (για συνεργασία με ΝΔ) ισχύει, απάντησε σε σχετική ερώωτηση, «δεν συνεργαζόμαστε με δοσίλογους», ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι συμφωνούν μόνο στα οικονομικά. Διαφωνούμε, επεσήμανε, σε εθνικά θέματα, όπως πχ αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στα ελληνοτουρκικά και σε αυτό της λαθρομετανάστευσης.

Αλ. Παπαρήγα: «Οχι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία

Την πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα για συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς απέρριψε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Παραμένουμε στο όχι στη συνεργασία», τόνισε η κ. Παπρήγα, αφού όπως είπε, για να συμμετάσχει το ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει «ριζική στροφή», μια «τούμπα», αλλά και σε «απαράδεκτους συμβιβασμούς» όσον αφορά στα λαϊκά συμφέροντα.

Η γ..γ της Κ.Ε. του ΚΚΕ κάλεσε τους πολίτες να μην παραπλανηθούν από τη «μεταμφίεση» του πολιτικού συστήματος που θα επιχειρηθεί τις επόμενες ημέρες. Χαρακτήρισε παράλληλα «μεγάλη παρακαταθήκη» το γεγονός ότι μόνο του το Κομμουνιστικό Κόμμα έδωσε τη μάχη της προβολής της δικής του εναλλακτικής πρότασης, απέναντι σε ένα σύνολο φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Τόνισε επίσης ότι είναι θετικό το ότι ωριμάζει ή θα ωριμάσει το κίνημα της ανατροπής και το ότι το κίνημα αυτό δεν θα απέχει, όπως είπε, από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Ν. Μιχαλολιάκος: Με λασπολογήσατε, με συκοφαντήσατε, σας νίκησα

«Με λασπολογήσατε, με συκοφαντήσατε, σας νίκησα», ήταν το μήνυμα του προέδρου της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των exit polls που φέρνουν τη Χρυσή Αυγή στο νέο κοινοβούλιο.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μιχαλολιάκος ευχαρίστησε όσους ψήφισαν Χρυσή Αυγή παρά «τη λάσπη των καναλιών και των κίτρινων φυλλάδων» που «μας συκοφάντησαν με το χειρότερο τρόπο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Περιφρόνησαν τον ελληνικό λαό και ο λαός τους περιφρόνησε», πρόσθεσε και κατήγγειλε προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά ως έναν από τους «κατ' εξοχήν συκοφάντες» του εθνικιστικού κινήματος, ο οποίος όπως σημείωσε, «μίλησε για πατριωτισμό όταν έχει υπηρετήσει τρεις μήνες στο ναυτικό» και «έλεγε ψέμματα ότι δε θα κάνει συγκυβέρνηση και αμέσως βγήκε και είπε ότι θα κάνει συγκυβέρνηση».

Φ. Κουβέλης: Δεν θα δώσουμε αριστερό άλλοθι

Ο ελληνικός λαός μίλησε, καταδίκασε τις επιλογές του μνημονίου, σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, και εκτίμησε πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει την οργή και αγανάκτηση των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε και την ανησυχία του για την είσοδο στη Βουλή της Χρυσής Αυγής.

Η εντολή του λαού είναι σαφής, τόνισε, απαιτείται αλλαγή πολιτικής, προοδευτική πολιτική με ανάπτυξη και προστασία των αδυνάτων. Η ΔΗΜΑΡ θα τιμήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις, διεμήνυσε ο κ. Κουβέλης, αλλά δεν θα δώσουμε αριστερό άλλοθι σε πολιτικές που εξαθλιώνουν το λαό, θα κινηθούμε με βάση τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις: απαγκίστρωση από το μνημόνιο και ευρωπαϊκός προσανατολισμός.

Για τη ΔΗΜΑΡ, κατέληξε ο κ. Κουβέλης, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι επιτυχία και ταυτόχρονα ενθάρρυνση και έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας πως «θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Εθνική υπευθυνότητα ζήτησε ο Γ. Καρατζαφέρης

«Οι όποιες προσπάθειες του πολιτικού κόσμου πρέπει να κινούνται πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε ένα πλαίσιο εθνικής υπευθυνότητας για τη σωτηρία του τόπου» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Όπως ανέφερε, «με σεβασμό στην ψήφο του λαού ξεκαθαρίζουμε ότι θέσεις μας θα παραμείνουν σταθερές και εθνικά φερέγγυες». Σημείωσε ακόμη πως «η πατρίδα γι’ εμάς είναι πάνω απ’ όλα και πάνω απ’ όλους, σε όλες τις πράξεις μας, όπως μέχρι τώρα, έτσι και στο μέλλον, θα είναι η θέση μας αυτή και ο οδηγός μας».

Στ. Μάνος: Θα βοηθήσουμε για να μη διαλυθεί ο τόπος

Την ελπίδα να μπορέσουν οι δυνάμεις που αναδείχθηκαν «να κυβερνήσουν τη χώρα που κινδυνεύει» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ, Στέφανος Μάνος. Τόνισε επίσης ότι η ΔΡΑΣΗ θα βοηθήσει, με τις δυνάμεις που διαθέτει, καθώς, όπως είπε, «κινδυνεύει να διαλυθεί ο τόπος».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή