Γερμανία: Συμφωνία IG Metall - εργοδοτών για αυξήσεις 4,3%

Σάββατο, 19 Μαΐου 2012 07:31
A- A A+

Σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργοδοτών για αυξήσεις μισθών 4,3% σε μια περίοδο 13 μηνών κατέληξε σημαντική περιφερειακή οργάνωση του συνδικάτου των εργατών της βιομηχανίας μετάλλου IG Metall, όπως επιβεβαίωσαν πηγές που συμμετείχαν στην διαπραγμάτευση μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Η συλλογική σύμβαση στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές στην πόλη Ζίντελφινγκεν μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν σχεδόν όλη τη νύχτα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Απριλίου, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν σε αυτές.

Τερματίζει μια σειρά στάσεων εργασίας και προειδοποιητικών απεργιακών κινητοποιήσεων οι οποίες είχαν στόχο να ασκηθούν πιέσεις από μέρους των εργαζομένων για αυξήσεις 6,5%. Οι εργοδότες προσέφεραν αυξήσεις ύψους μόλις 2,6%.

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι η έδρα σημαντικών γερμανικών κατασκευαστικών εταιρειών, όπως η Daimler, και οι συμφωνίες για τα εργασιακά εκεί συχνά αποτελούν υπόδειγμα και για την υπόλοιπη χώρα.

Το Μάρτιο, οι 2 εκατ. εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα εξασφάλισαν αυξήσεις 6,3% σε μια περίοδο 24 μηνών.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εκτιμήσει ότι οι μισθοί στη Γερμανία μπορούν να αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς