Κυνική ομολογία Μπαγίς για Δίκαιο Θάλασσας και νησιά Αιγαίου

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012 13:36
UPD:18:41

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου, ο Τούρκος υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, παραδέχθηκε δημοσίως ότι η Αγκυρα δεν υπογράφει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν με την Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου.

A- A A+

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, παραδέχθηκε δημοσίως ότι η Αγκυρα δεν υπογράφει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας εξαιτίας «προβλημάτων που υπάρχουν με την Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής απηύθυνε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας, ζητώντας να μάθει τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν αποδέχεται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, παρά το γεγονός ότι αυτή αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο, κι ενώ όλα τα κράτη-μέλη, η ίδια η ΕΕ και όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη -πλην της Τουρκίας- είναι συμβαλλόμενα μέρη της.

Αφού παραδέχθηκε δημοσίως ότι η Αγκυρα δεν υπογράφει τη Σύμβαση επειδή έχει πρόβλημα με τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, ο κ. Μπαγίς ανέφερε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να το κάνει έως ότου η Τουρκία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η απάντηση αυτή του κ. Μπαγίς συνιστά την πρώτη δημόσια παραδοχή αυτού του είδους από Τούρκο αξιωματούχο», σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος. «Πέραν όλων των άλλων», όμως, επεσήμανε, «καταδεικνύει ότι μία υποψήφια προς ένταξη χώρα αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο μόνον όταν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις της». «Εγείρεται λοιπόν ένα πολλαπλώς σοβαρό ζήτημα όσον αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ε.Ε.», δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής μετά το τέλος της συνεδρίασης.

«Όσοι λαθεμένα καλλιεργούν ψευδαισθήσεις για μια δήθεν φιλική συμπεριφορά της Τουρκίας, διαψεύστηκαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης.

Με τις δηλώσεις Ερντογάν προ ολίγων ημερών και τις προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ε. Μπαγίς, «η “Οθωμανική” συμπεριφορά της κυβέρνησης της Τουρκίας, μόνο οδύνες έχει να προσφέρει στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο κ. Καρατζαφέρης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή