Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Oλοκληρώνεται η εκλογική διαδικασία
Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012 07:01
UPD:16:29

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία, η οποία άρχισε στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα.

«Ξεκίνησε κανονικά η εκλογική διαδικασία. Δήμοι, Περιφέρειες και υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών είναι στη θέση τους. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται στα εκλογικά τμήματα και δέχονται τους εκλογείς. Όλα βαίνουν κανονικά, όπως είχαν προβλεφθεί και προετοιμαστεί», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, μετά τον γενικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε όλες τις υπηρεσίες, ενώ ευχήθηκε «καλό βόλι σε όλους».

Α. Μανιτάκης: Καλό βόλι σε όλους μας

Α. Μανιτάκης: Καλό βόλι σε όλους μας

Παράταση της ψηφοφορίας σε Χίο και Μυτιλήνη κατά δύο ώρες ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς λόγω της κακοκαιρίας και της πρόσκρουσης του «Νήσος Χίος» πολλοί ψηφοφόροι δεν θα προλάβουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι την προκαθορισμένη προθεσμία.

Σύμφωνα με τη Singular Logic - την εταιρεία που για μία ακόμη φορά έχει αναλάβει τη συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων- στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής θα υπάρξει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για τα αποτελέσματα της κάλπης.

Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος χρειάζεται Αστυνομική ταυτότητα ή Διαβατήριο ή Αδεια Οδήγησης ή το Ατομικό Βιβλιάριο Υγείας. Τα Γραφεία Ταυτοτήτων των Αστυνομικών Υπηρεσιών, αλλά και τα Γραφεία Διαβατηρίων θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, από τις 07.00 το πρωί έως 19.00.

Σε περιπτώσεις έκδοσης ή αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, θα εκδίδονται άμεσα, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2192533 .

Σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης για τους υποψηφίους βουλευτές, καθώς εκλέγονται με λίστα.

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Την ευχή και την ελπίδα ]η ψήφος του ελληνικού λαού να μας οδηγήσει στο σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης που θα επιληφθεί αμέσως για την επίλυση των προβλημάτων που βασανίζουν το λαό, εξέφρασε, από τα Γιάννενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Βέβαιος ότι οι Έλληνες γνωρίζουν το μέγιστο διακύβευμα των εκλογών και ότι, το συντομότερο δυνατό, θα προκύψει μια νέα κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα που αναδείχθηκαν, τον τελευταίο καιρό», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Σημείωσε ακόμη ότι με τη σημερινή εκλογική διαδικασία εξαντλείται και η εντολή που έχει λάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ για την εκλογική διαδικασία ανέφερε ότι οι εκλογές διεξάγονται σε κλίμα απόλυτης ομαλότητας.

«Σήμερα μιλάει ο ελληνικός λαός. Αύριο ξεκινάει μια καινούρια εποχή για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, μετά από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύλου Μεσσηνίας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στη Θεσσαλονίκη ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, χωρίς ωστόσο να προβεί σε δηλώσεις.

Αισιόδοξος δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι το μέλλον ανήκει στους «κομιστές της ελπίδα».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Το φόβο το νικήσαμε. Σήμερα ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα, σε ένα καλύτερο αύριο, με το λαό μας ενωμένο, αξιοπρεπή και υπηρήφανο. Σε μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προκοπής, ισότιμο μέλος μιας Ευρώπης που αλλάζει», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Κυψέλη.

Να εξασφαλίσει τη συνοχή της κοινωνίας και την ενότητα του έθνους κάλεσε τον ελληνικό λαό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι αύριο η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση και επανέλαβε ότι η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να της δώσει προοπτική, είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

Όπως επισήμανε, «εάν σκεφθούμε τα δεδομένα, θα δούμε ότι κανένα άλλο σενάριο δεν προσφέρει τη λύση που απαιτεί η χώρα».

«Πρέπει να έχουμε αρραγές εσωτερικό μέτωπο και διεθνή αξιοπιστία για να μπορέσουμε, με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, να κάνουμε το καλύτερο για τον Έλληνα και την Ελληνίδα, κρατώντας όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης, όλα τα θετικά της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας, αλλά με ανάπτυξη, με απασχόληση, με προοπτική», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από το Καλέντζι, όπου ψήφισε, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε πισωγυρίσματα, ούτε να παραμείνουμε στάσιμοι. Πρέπει να συνεχίσουμε με συνέπεια, ευθύνη, ελπίδα, πίστη και ειλικρίνεια».

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε κανέναν, αρκεί εμείς να πιστέψουμε οτι μπορούμε να φτιάξουμε την Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας, σημειώνοντας ότι εγγύηση γι΄ αυτό το στόχο είναι το ΠΑΣΟΚ.

Μήνυμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη έστειλε από τον Εβρο ο πρόεδρος του Κινήματος Ανεξάρτητοι Ελληνες, Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι «ο φόβος είναι αυτός που σε κάνει να κερδίζεις πιθανώς μια μάχη. Η ελπίδα όμως είναι αυτή που σε κάνει να κερδίζεις τον πόλεμο».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ο κ. Καμμένος, ο οποίος ψήφισε στη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία στην Αλεξανδρούπολη, σημείωσε ότι «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είμαστε η ελπίδα για την Ευρώπη απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων. Είμαστε η ελπίδα για να αποδείξουμε ότι οι αξίες είναι πολύ πιο δυνατές από τους τραπεζίτες και τους τοκογλύφους. Σε εμάς ελπίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι λαοί της Ευρώπης. Θα πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, όπως στέκονται οι Έλληνες».

Αναφερόμενος τέλος στη χθεσινή νίκη της Εθνικής Ελλάδος, επισήμανε πως η Εθνική μας ομάδα «απέδειξε ότι για να μείνει στο Ευρώ (Euro), αυτό που χρειάζεται είναι αυτοπεποίθηση, ενότητα, αποφασιστικότητα και αγώνας. Όχι φόβος και ηττοπάθεια. Έτσι παραμένεις στο Euro».

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα με ελπίδα, χωρίς φόβο, με θέληση αλλά διεκδίκηση να περπάτησει η χώρα μπροστά», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Περιστερίου.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε επίσης ότι «η Ελλάδα δικαιούται και μπορεί να περπατήσει δρόμους προόδου και προκοπής με την κοινωνία, με τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, νέους και νέες, να είναι όρθιοι σ΄ αυτή την πορεία να βγούμε από τα αδιέξοδα, από την κατάσταση που τεμαχίζει, που πληγώνει την κοινωνία».

Να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου κάλεσε τους Ελληνες ψηφοφόρους ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του στο Π. Φάληρο.

«Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που με πίστη και με πείσμα σπάνε τα προγνωστικά και τώρα νομίζω ότι οι Έλληνες θα πάρουν παράδειγμα από τα παιδιά της Εθνικής Ομάδας στην Πολωνία», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Όλοι οι Έλληνες τώρα καλούνται να κάνουν το ίδιο. Πιστεύω ότι θα ψηφίσουν με πατριωτική συνείδηση και όχι με τις εντολές της κ. Μέρκελ και της παρέας της».

«Από χθες η Αττική καίγεται. Ας μην ρίξουμε στην κάλπη τα αποκαΐδια ενός πολιτικού συστήματος», επισήμανε η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, Ιωάννα Κοντούλη, η οποία ψήφισε στου Ζωγράφου.

«Στήνουμε τη νέα Ελλάδα, με ελπίδα και προοπτική, όχι για να αναγεννήσουμε φοίνικες που σημειώνουν και παραπέμπουν σε παλιές εποχές», τόνισε η κ. Κοντούλη και πρόσθεσε: «Ελπίδα και προσπάθεια για μία νέα Ελλάδα, που δεν θα χαίρεται μόνο με τις νίκες της Εθνικής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν λόγο και ρόλο σε αυτή τη νέα Ελλάδα και θα είναι παρόντες».

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια με πράξεις και όχι μόνο με διακηρύξεις εξέφρασε ο επικεφαλής του κόμματος «Δημιουργία ξανά!», Θάνος Τζήμερος, κατά την έξοδό του από το εκλογικό κέντρο στο Χαλάνδρι, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Πρόσθεσε ότι η «Δημιουργία ξανά!» θα συμβάλει σ΄ αυτό.

Ερευνα για πλαστό λογαριασμό twitter του ΚΚΕ

Επίσημο διάβημα έγινε, μέσω της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης twitter σχετικά με ψευδές μήνυμα που διακινείται από πλαστό λογαριασμό, φερόμενο ότι ανήκει στο ΚΚΕ, σύμφωνα με το οποίο συστήνεται ψήφος σε διαφορετικό πολιτικό χώρο (ΣΥΡΙΖΑ).

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργεί αστυνομική ψηφιακή έρευνα για να εντοπισθεί ο κάτοχος του πλαστού λογαριασμού, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη και παραβίαση των διατάξεων που αφορούν στην εκλογική νομοθεσία.

Σε δηλώσεις της μετά από την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στο Περιστέρι η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατήγγειλε ότι από χθες βράδυ, σε έναν πλαστό λογαριασμό της ΚΕ του ΚΚΕ, της Google στο twitter έχει αναρτηθεί μια δήθεν απόφαση της ΚΕ η οποία καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του κόμματος να ψηφίσουν άλλο κόμμα, το ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Ήδη έχουμε παρέμβει στην υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον κ. Σφακιανάκη, γίνονται παρεμβάσεις στις ΗΠΑ που είναι η έδρα της Google για να φύγει αυτό το site το οποίο έχουμε καταγγείλει διότι δεν ανήκει ούτε στην ΚΕ του ΚΚΕ, δεν το έχουμε ανοίξει εμείς» είπε η κ. Παπαρήγα και κάλεσε τα μέλη του κόμματος, τους φίλους και τους οπαδούς, «να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά μέχρι να κλείσει η κάλπη».

Ανέφερε επίσης ότι εμφανίζονται πολλοί λογαριασμοί στο facebook με το όνομά της και υπογράμμισε ότι «υπάρχει το site του κόμματος, η σχέση η δική μου ασκείται μέσω του κόμματος, όχι προσωπικά, αλλά εδώ τώρα αναρτώνται ψευδείς ειδήσεις και δεν μπορείς να προφυλαχθείς».

«Υπάρχει ένα θέμα, από ΄δώ ανοίχτηκε, απ΄έξω ανοίχτηκε, από πού ανοίχτηκε αυτός ο λογαριασμός;» διερωτήθηκε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συλλήψεις για επίθεση κατά δικαστικής αντιπροσώπου

Δύο άτομα συνελήφθησαν στις 9.20 το πρωί σε εκλογικό τμήμα στην περιοχή Ξηνοκρήνη Θεσσαλονίκης, επειδή επιτέθηκαν κατά της δικαστικής αντιπροσώπου ύστερα από παρατήρηση που τους έκανε.

Οι συλληφθέντες προκάλεσαν επίσης φθορές στην κάλπη, η οποία αντικαταστάθηκε. Η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά.

Ζάκυνθος: Πυροβόλησε στον αέρα έξω από εκλογικό κέντρο

Εν τω μεταξύ, ένας 22χρονος πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα με κυνηγητικό όπλο έξω από εκλογικό κέντρο του Λαγανά στη Ζάκυνθο και εξαφανίστηκε. Το περιστατικό συνέβη στις 10.30 το πρωί. Ο 22χρονος αναζητείται, ενώ η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα