Χορευτική μυσταγωγία στη Ρωμαϊκή Αγορά

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012 12:54
UPD:12:59

Ο επιβλητικός αρχαιολογικός χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς, στο Μοναστηράκι, υποδέχεται την ορχήστρα και το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) για δύο μαγικές βραδιές χορού, το Σάββατο 30 Ιουνίου και την Κυριακή 1 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Τα έργα

Κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, σε έναν χώρο στον οποίο σπάνια παρουσιάζονται θεάματα, οι χορευτές του μπαλέτου της ΕΛΣ θα ερμηνεύσουν δύο χορογραφίες του διευθυντή του μπαλέτου της, Ρενάτο Τζανέλλα, που έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία και στην Κρατική Όπερα της Βιέννης.

Η ορχήστρα της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Ηλία Βουδούρη, με σολίστ τον διακεκριμένο πιανίστα Δημήτρη Τουφεξή, θα ερμηνεύσει δύο από τα ωραιότερα κοντσέρτα για πιάνο όλων των εποχών, το Νο 23 του Μότσαρτ και το Νο 5 του Μπετόβεν.

Ο χορογράφος

Ο Ρενάτο Τζανέλλα, σημειώνει: «Η αίσθηση μυσταγωγίας, που αγγίζει όποιον περνά από τον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, είναι μοναδική. Έτσι, ενθουσιάστηκα, όταν ο κ. Μύρων Μιχαηλίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, μου πρότεινε αυτόν τον χώρο για την παραγωγή μιας χορευτικής βραδιάς, ανάμεσα στις δύο μεγάλες παραγωγές όπερας, τον Τροβατόρε και την Τόσκα, στο Ηρώδειο. Η βραδιά ξεκινά με το έργο του Μότσαρτ. Μόνο το δεύτερο μέρος του κοντσέρτου έχει χορογραφηθεί. Στα άλλα δύο μέρη, ακούγεται μονάχα η μουσική. Πρόκειται για μία σύγχρονη, μινιμαλιστική ερμηνεία της μουσικής, με τίτλο «Ταξίδι», που αναπαριστά το πεπρωμένο ενός καλλιτέχνη, ο οποίος όλη του τη ζωή ταξιδεύει, αφήνοντας πίσω του τόπους και φίλους, προκειμένου να ακολουθήσει το πάθος του.

Αντίθετα, η χορογραφία στο έργο του Μπετόβεν αποτελεί φόρο τιμής στην κλασική, αυτοκρατορική όψη της τέχνης του χορού. Περιλαμβάνει τέσσερα βασικά ζευγάρια και δέκα ακόμα ζευγάρια που τα πλαισιώνουν. Το έργο σχετίζεται με τον Ναπολέοντα, και η έρευνα σχετικά με τη μουσική σύνθεση φανερώνει την έμφαση στην ιστορική περίοδο της ναπολεόντειας αυτοκρατορίας. Με αυτόν τον τρόπο, αποτελεί την ιδανική βάση, ώστε να αναπτύξει κανείς τη γλώσσα του κλασικού χορού, την οποία έχω ανάγκη για τη δημιουργία μου. Δεν υπάρχει αφήγηση. Σε αυτήν την περίπτωση, προτιμώ να με παρασύρει η μουσική».

Συντελεστές παράστασης: Ορχήστρα - Α΄χορευτές - σολίστ - κορυφαίοι - Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Χορογραφία - σκηνικά - κοστούμια, φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα, μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης, σολίστ πιάνου: Δημήτρης Τουφεξής. Ερμηνεία: χορογραφία «Το Ταξίδι»: Ντανίλο Ζέκα, χορογραφία Μπετόβεν, έργο 73: πρωταγωνιστικά ζευγάρια: Αλίνα Στεργιανού – Γιώργος Βαρβαριώτης, Μαρία Κουσουνή - Φίκα - Βαγγέλης Μπίκος, Ευρυδίκη Ισαακίδου - Στράτος Παπανούσης,

Αιμιλία Γάσπαρη - Ιγκoρ Σιάτζκο, Αλεξάντερ Νέσκωβ - Σταυρούλα Καμπουράκη.

Πληροφορίες

Τιμές εισιτηρίων: 23, 16, 10 (παιδικό - φοιτητικό) ευρώ. Προπώληση: ταμεία τoυ θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59 - 61, Αθήνα) καθημερινά 9.00 - 21.00, τηλ. πωλήσεις: 210 3662100, 210 3612461, 210 3643725, ηλεκτρονικά: www.nationalopera.gr .

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα