ΣτΕ: Νόμιμο το Π.Δ. ανασύστασης του υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012 19:04

Οι δικαστές έκριναν νόμιμο το επίμαχο διάταγμα, όπως επίσης συμφώνησαν με την παραμονή της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας και των υπηρεσιών της (προσωπικό κ.λπ.) στο υπουργείο Ανάπτυξης.

A- A A+

Νόμιμο έκρινε το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα για την ανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο μετονομάζεται σε «υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου».

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε κατατεθεί σχέδιο διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι υπηρεσίες οι οποίες θα υπαχθούν στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενώ στις αρμοδιότητές του επανέρχεται το Λιμενικό Σώμα, το οποίο έχει μετονομασθεί σε «Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή».

Με την υπ' αριθμ. 104/2012 γνωμοδότησή τους, οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού αναφέρονται στις αλλεπάλληλες μετονομασίες και οργανωτικές μεταβολές που δέχθηκε στη δομή και διάρθρωσή του το επίμαχο υπουργείο από το 2007 έως σήμερα, υπογραμμίζουν ότι «καθίσταται επιτακτική ανάγκη αφενός η έκδοση νομοθετήματος με κωδικοποιητικό περιεχόμενο, για την συστηματική καταγραφή της οργανωτικής δομής και των αρμοδιοτήτων όλων των υπουργείων και αφετέρου η κατάρτιση, το ταχύτερο δυνατόν, νέων οργανισμών των υπουργείων, με βάση την υφιστάμενη διάρθρωση και τις απορρέουσες από τη διάρθρωση αυτή αρμοδιότητές τους».

Παράλληλα, οι δικαστές (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Ρόζος και εισηγητής ο πάρεδρος Χ. Παπανικολάου) έκριναν νόμιμο το επίμαχο διάταγμα, όπως επίσης συμφώνησαν με την παραμονή της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας και των υπηρεσιών της (προσωπικό κ.λπ.) στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Γενική Γραμματεία Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, συνιστάται Γενική Γραμματεία Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, θα προΐσταται μετακλητός γενικός γραμματέας (με βαθμό 1ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων).

Στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού περιέρχεται το σύνολο των υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων, οργάνων, θέσεων και προσωπικού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, που ανήκαν και υπηρετούσαν στο πρώην υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και εποπτεία των φορέων που υπάγονταν σε αυτό, σύμφωνα και «με τη ρύθμιση της περίπτωσης β' παραγράφου 1 του άρθρου 3 του π. 85/2012».

Το σχέδιο διατάγματος υπογράφεται από τους υπουργούς Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή