ΓΕΝΟΠ: Κινητοποιήσεις αν επιχειρηθεί αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012 14:34
UPD:15:50

«Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της αν επιχειρήσει να ξεπουλήσει έστω και ένα κομμάτι της ΔΕΗ», προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος από τη βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Επιχείρησης.

A- A A+

«Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της αν επιχειρήσει να ξεπουλήσει έστω και ένα κομμάτι της ΔΕΗ», προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος από τη βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Επιχείρησης.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε αντίθετος σε κάθε σενάριο αποκρατικοποίησης (περαιτέρω πώληση μετοχών, πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, εκχώρηση του μάνατζμεντ) και εκτίμησε ότι σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης, η τιμή της κιλοβατώρας θα διπλασιαστεί ή θα τριπλασιαστεί.

Παράλληλα, ζήτησε αποκατάσταση ίσων όρων ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ επιδοτεί τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και πρότεινε να γίνουν προσλήψεις με τα κονδύλια (27 εκατ. ευρώ το χρόνο) που διατίθενται σήμερα για υπερωρίες.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μαθιουδάκης τόνισε από την πλευρά του ότι η κρίση έχει επηρεάσει και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και διαβεβαίωσε ότι οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν πρόσφατα (με εξασφάλιση δανειοδότησης για τους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού) αποσόβησαν ανεπιθύμητες εξελίξεις και, αν χρειαστεί, θα συνεχιστούν.

Δεσμεύθηκε επίσης για άρση των στρεβλώσεων και επιβολή κανόνων υγιούς ανταγωνισμού και πρόσθεσε πως αυτό που μπορεί να φαίνεται ως αρνητικό, στην πραγματικότητα θα δώσει ευκαιρία ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Επιχείρησης Α. Ζερβός τόνισε ότι αν δεν θεσπιστεί μηχανισμός διασύνδεσης των τιμών που διαμορφώνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τις λιανικές τιμές, η αγορά δεν πρόκειται να απελευθερωθεί και η ΔΕΗ θα παραμείνει μονοπώλιο επί ζημία.

Όπως είπε, μετά την έξοδο από την αγορά ιδιωτών προμηθευτών η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί το 99% των καταναλωτών ενώ σε επίπεδο παραγωγής το μερίδιό της έχει πέσει στο 75%. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε επίσης ότι μέσω του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους η επιχείρηση θα χρηματοδοτήσει εφέτος τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ποσό της τάξης των 250 - 270 εκατ. ευρώ, από 130 εκατ. το 2011.

Τέλος, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι το φθινόπωρο θα τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα φυσικού αερίου στο Αλιβέρι και το καλοκαίρι του 2013 η νέα μονάδα στη Μεγαλόπολη που θα λειτουργεί επίσης με φυσικό αέριο.

ΚΚΕ: «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Την στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, με στόχο να εμποδιστεί η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, εκφράζει την ίδια ώρα το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα προειδοποιεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί κυβέρνηση «θα τροφοδοτήσουν την ανεργία, θα επιτύχουν το γκρέμισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και θα επιφέρουν νέα πλήγματα σε βάρος των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας».

Χαρακτηρίζει επίσης «κραυγαλέα εξαπάτηση» τους ισχυρισμούς ότι προχωρά οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για να μην μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις ή για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για να αποκτήσει ζωτικό χώρο το μεγάλο κεφάλαιο και να διασφαλίσει σίγουρη κερδοφορία», υπογραμμίζει το ΚΚΕ , προσθέτοντας ότι την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ «που προώθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από το 1999, ο λαός την πλήρωσε με μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια».

Κατηγορεί παράλληλα την κυβέρνηση ότι καταφεύγει «στην διαστρέβλωση και στις απειλές προκειμένου να συκοφαντήσει και να αποτρέψει την αντίσταση και την πάλη των εργαζομένων ενάντια στο σχέδιό της», ενώ εξαπολύει βολές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως επισημαίνει «δεν εναντιώνεται στην απελευθέρωση των αγορών με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή