Η Αθήνα απεδέχθη τον όρο «Τουρκικά στενά»

Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2002 18:38
A- A A+

Η αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες απεδέχθη το τουρκικό αίτημα για χρήση της ονομασίας «Τουρκικά στενά» αναφορικά με τα Στενά του Βοσπόρου.

Για ρυθμίσεις με ad hoc χαρακτήρα, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης. «Το θέμα στο ΝΑΤΟ δεν έχει οριστικοποιηθεί. Για τις ανάγκες στρατιωτικών ασκήσεων και επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται φόρμουλες ονομασίας σε ad hoc βάση και στη βάση αυτή βεβαίως προχώρησε και η Ελλάδα στις συζητήσεις μέσα στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται πάντα τη διεθνή Συνθήκη του Μοντρέ, του 1936. Ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ακόμη ότι η γεωγραφική ονομασία αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα μιας χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 χρησιμοποιεί σε αποφάσεις του τον γεωγραφικό όρο Τουρκικά στενά, ενώ τον ίδιο όρο χρησιμοποιεί και ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, που υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικά χαρακτηριστεί από 4-5 συναφείς ονοματολογίες.

Ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος συμμετείχε σήμερα για δεύτερη και τελευταία ημέρα στην σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στη βελγική πρωτεύουσα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι το θέμα της ονομασίας των Στενών του Βοσπόρου συζητείται στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, και σε κάθε περίπτωση το χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών» δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή