Σύσκεψη για την οικονομική κατάσταση του Ασύλου Ανιάτων

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 17:00
UPD:18:19

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο (φωτογραφία) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο υπουργείο με αντικείμενο την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ασυλο Ανιάτων.

A- A A+

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο υπουργείο με αντικείμενο την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το 'Ασυλο Ανιάτων. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Γεράσιμος Βουδούρης, καθώς ο Οργανισμός οφείλει 3 εκατ. ευρώ από νοσήλια ασφαλισμένων του, η πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωάννα Ηλιάδη, καθώς και υπηρεσιακοί παραγόντες του υπουργείου Υγείας.

Στο μεταξύ, έχουν ήδη διατεθεί από τον ΕΟΠΥΥ 300.000 ευρώ και άλλες 68.000 ευρώ από τον ΟΓΑ, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες καθώς όπως κατήγγειλε χθες η κ. Ηλιάδη, υπάρχουν ελλείψεις βασικών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα υποσιτισμού καθώς στερούνται βασικά είδη διατροφής, ενώ οι 170 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάρτιο.

Σήμερα επίσκεψη στο 'Ασυλο Ανιάτων στην Κυψέλη, πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς και συναντήθηκε με την Διοίκηση του Ασύλου, ενώ επισκέφθηκε και συζήτησε και με τους νοσηλευόμενους. «Η Πολιτεία δεν πρόκειται να αφήσει στην τύχη τους τις ανήμπορες ψυχές που βρίσκονται εδώ», δήλωσε ο κ. Σαλμάς, προσθέτοντας, όμως, ότι «το 'Ασυλο Ανιάτων λειτουργεί υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου, έχει τεράστια ακίνητη περιουσία, ενώ οι περισσότεροι γέροντες και γερόντισσες είναι συνταξιούχοι. Δημιουργούνται, λοιπόν, ερωτήματα στα οποία θα φροντίσουμε να δοθούν άμεσα καθαρές απαντήσεις και λύσεις. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση θα τελειώσει».

Η πρόεδρος του Ασύλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άμεση αντίδραση του υπουργείου δηλώνοντας ότι «για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες είδαμε ότι υπάρχει κι άλλη πλευρά του Κράτους η οποία σκύβει από πάνω μας και προσπαθεί».

Χθες Πέμπτη η ΔΕΗ η πρόεδρος του ιδρύματος κατήγγειλε πως η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο 'Ασυλο Ανιάτων στην Κυψέλη, επειδή το ίδρυμα δεν είχε πληρώσει το χαράτσι. Η ΔΕΗ από την πλευρά ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε, ανακοινώνοντας πάντως πως το ρεύμα κόπηκε λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, επισημαίνοντας όμως ότι δεν γνώριζε πως η διακοπή της ηλεκτροδρότησης αφορούσε το 'Ασυλο, διότι ο μετρητής ήταν καταχωρημένος σε όνομα ιδιώτη.

Σε νέα της σημερινή ανακοίνωση τονίζει πως το ρεύμα δεν κόπηκε στο κτίριο στο οποίο διαμένουν οι ασθενείς, αλλά σε άλλο, στο οποίο στεγάζεται σχολή νοσοκόμων, ενώ η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε εντός ολίγων ωρών. Σημειώνει ακόμη πως στο κεντρικό κτίριο, που ηλεκτροδοτείται από διαφορετική παροχή στο όνομα «Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων» και στο οποίο διαμένουν οι ασθενείς του Ασύλου, δεν έγινε καμία αποκοπή ρεύματος, παρά το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές της παροχής που διεκόπη.

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνικός κανιβαλισμός

Σε ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρεται γενικότερα στα ιδρύματα Πρόνοιας, με αφορμή την κατάσταση στο 'Ασυλο Ανιάτων, ο κοινβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής κάνει λόγο για κοινωνικό κανιβαλισμό. Όπως αναφέρει, το Άσυλο Ανιάτων «είναι η κορυφή του Παγόβουνου» καθώς, «τα ιδρύματα Πρόνοιας ζουν σε ένταση, έκταση και καθολικότητα το δράμα της απελπισίας, αφού το ελληνικό πολιτικό σύστημα όχι μόνο τα άφησε στην τύχη τους περικόπτοντας ακόμα και τις ελάχιστες δαπάνες που όφειλε για τη στήριξή τους, αλλά διέπραξε και το έγκλημα μη εξαίρεσής τους από το περίφημο "κούρεμα" των ομολόγων». Καταφερόμενος κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του τέως Πρωθυπουργού, ο κ. Κουρουμπλής προσθέτει: «Κύριε Προβόπουλε, κύριοι της συγκυβέρνησης Παπαδήμου ιδού το "περίλαμπρο" και "ένδοξο" έργο σας. Την τελευταία στιγμή μετατρέψετε σε ομόλογα τα ελάχιστα αποθεματικά των Ιδρυμάτων Χρόνιων Παθήσεων -που είχαν με αιματηρές οικονομίες συγκεντρωθεί για την αντιμετώπιση δύσκολων στιγμών- όταν μάλιστα ένα μήνα πριν την ενέργεια αυτή πληρώσατε εις ολόκληρο τα ομόλογα κάποιων άλλων».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή