Νέος μεσολαβητής στη Συρία ο Λακντάρ Μπραχίμι

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012 20:09
UPD:20:20

Tο διορισμό του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αλγερίας Λακντάρ Μπραχίμι, στη θέση του διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία, επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Το διορισμό του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αλγερίας Λακντάρ Μπραχίμι, στη θέση του διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία, ανακοίνωσαν επισήμως τα Ηνωμένα Έθνη, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες. Ο 78χρονος βετεράνος διπλωμάτης θα διαδεχθεί τον απερχόμενο ειδικό απεσταλμένο, Κόφι Αναν, ο οποίος παραιτήθηκε στις 2 Αυγούστου κάνοντας λόγο για έλλειψη στήριξης από τις μεγάλες δυνάμεις στην προσπάθειά του να βάλει ένα τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία.

Με αφορμή την ανακοίνωση του διορισμού του κ. Μπραχίμι, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν ζήτησε από όλες τις χώρες να τον στηρίξουν στο έργο του. Ο γενικός γραμματέας «εκτιμά την προθυμία του κ. Μπραχίμι να συνεισφέρει το υπολογίσιμο ταλέντο και την εμπειρία του σε αυτό το κρίσιμο έργο για το οποίο θα χρειαστεί -και δικαίως αναμένει- την ισχυρή, σαφή και ενιαία υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου και του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμούς, Εντουάρντο δελ Μπουέι.

Ο Αλγερινός διπλωμάτης ήταν απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και ειδικός απεσταλμένος στο Ιράκ μετά την εισβολή του 2003. Το ταλέντο του ως μεσολαβητή ωστόσο είχε φανεί ήδη από το 1989, όταν συνέβαλε, ως απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου, στη συμφωνία με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στο Λίβανο.

Ο Μπραχίμι είναι επίσης μέλος της «Ομάδας των Πρεσβυτέρων», στην οποία μετέχουν προσωπικότητες από πολλές χώρες που αγωνίζονται για τη διευθέτηση κρίσεων σε όλο τον κόσμο, όπως ο Κόφι Αναν, ο Τζίμι Κάρτερ, ο Ντέσμοντ Τούτου και ο Μάρτι Αχτισαάρι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή