Αστροναύτες... σπηλαιολόγοι

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 17:31
UPD:17:31

Πηγή: ESA - R. Bresnik.

A- A A+

Σε ένα πείραμα που έχει σχεδιαστεί για την εκπαίδευση στην ανίχνευση ειδών ζωής, μια ομάδα από έξι διεθνείς αστροναύτες θα περάσει έξι μέρες σε ένα σύμπλεγμα από σπηλιές της Σαρδηνίας αρχίζοντας από τις 7 Σεπτέμβρη. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, θα πρέπει να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, τηρώντας κατά γράμμα τη «ρουτίνα» του επαγγέλματος.

Οι συμμετέχοντες αστροναύτες προέρχονται από τις χώρες της κοινοπραξίας του διεθνούς διαστημικού σταθμού (Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Καναδάς και Ιαπωνία) και το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σκοπό να τους προετοιμάσει για τις πραγματικές δοκιμασίες που μπορεί να χρειαστεί να περάσουν στο μέλλον, εξετάζοντας τις ικανότητες του καθενός στο να λύνει προβλήματα και χτίζοντας το πνεύμα συνεργασίας σε μια πολυεθνική ομάδα.

Oι σπηλιές μπορούν να συγκριθούν σε αρκετά πράγματα με τη ζωή στο διάστημα, καθώς είναι απομονωμένες, ο διαθέσιμος χώρος είναι λιγοστός, οι συνθήκες δύσκολες και οι προμήθειες περιορισμένες. Η όλη διαδικασία έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι όσο πιο ρεαλιστική γίνεται, με ειδικό κέντρο ελέγχου να παρακολουθεί το «πλήρωμα» και ενημερώσεις δύο φορές τη μέρα, όπως συμβαίνει και με το πλήρωμα του σταθμού, ενώ οι εκπαιδευόμενοι θα υπακούουν στο αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας που ισχύει και σε μια διαστημική αποστολή.

Πηγή: ESA - V. Crobu

Οι έξι αστροναύτες θα παραλάβουν μόνο ένα φορτίο με εφόδια, και μάλιστα θα χρειαστεί να ζητήσουν εκείνοι τα εργαλεία που θα χρειαστούν για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, αφού ερευνήσουν το χώρο. Κατά τη διάρκεια των έξι ημερών, θα χρειαστεί να εκτελέσουν πειράματα και να δοκιμάσουν νέο εξοπλισμό και διαδικασίες, ακριβώς όπως συμβαίνει και στο σταθμό.

Ένα μεγάλο μέρος των σπηλαίων της Σαρδηνίας είναι αχαρτογράφητο και ανεξερεύνητο, κι έτσι οι σπηλαιο - ναύτες θα χρειαστεί να ανιχνεύσουν νέες περιοχές και να δημιουργήσουν χάρτες και διαδρομές, ώστε να είναι σίγουροι πως δε θα χαθούν κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης. Βασικό στοιχείο του προγράμματος θα είναι η ανίχνευση ειδών ζωής και η καταγραφή τους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι εκπαιδευόμενοι Ευρωπαίοι αστροναύτες (δύο Ιταλοί, ένας Γερμανός, ένας Δανός, ένας Βρετανός και ένας Γάλλος), οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν στις αποστολές στο διαστημικό σταθμό όπου θα απαιτείται ευρωπαϊκή παρουσία για τα επόμενα χρόνια. Η εκπαίδευσή τους γίνεται στο ευρωπαϊκό κέντρο αστροναυτών στην Κολονία και περιλαμβάνει 18 μήνες εντατικών μαθημάτων και ασκήσεων. Καθώς ο διαστημικός σταθμός θα λειτουργήσει τουλάχιστον για άλλα οκτώ χρόνια, είναι σχεδόν σίγουρο πως όλοι τους θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν κάποιο χρόνο στο διάστημα.

Προτεινόμενα για εσάς