Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ 32 πολιτικά πρόσωπα

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 11:50
UPD:14:34

Επιβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ότι στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχουν μπει υποθέσεις πολιτικών προσώπων που παρουσιάζουν αδικαιολόγητο πλουτισμό.

A- A A+

Επιβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ότι στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχουν μπει υποθέσεις πολιτικών προσώπων που παρουσιάζουν αδικαιολόγητο πλουτισμό.

«Κατά το χρονικό αυτό διάστημα ελέγχονται (και οι έλεγχοι αυτοί είναι σε εξέλιξη) 32 υποθέσεις πολιτικών προσώπων», αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη.

«Στο πλαίσιο της αποστολής του το ΣΔΟΕ διενεργεί, μεταξύ άλλων, και ελέγχους για το "πόθεν έσχες", οι οποίοι έχουν ως στόχο την αποκάλυψη και την πάταξη των κρουσμάτων διαφθοράς και συναλλαγής σε κάθε επίπεδο εξουσίας και όχι μόνο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών και διευκρινίζει ότι το Σώμα ελέγχει «πολιτικούς, στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιους λειτουργούς (πρώην και νυν)».

«Ο αριθμός των ελεγχόμενων αυτών προσώπων δεν είναι κλειστός και σταθερός, αλλά μεταβάλλεται προϊόντος του χρόνου», συμπληρώνει.

Σύγκληση της Επιτροπής Ελέγχου πόθεν έσχες

Στο μεταξύ, την Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών συγκαλεί την ερχόμενη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Επιτροπής Θ. Νάκος, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που έχει ανακύψει με τη λίστα των 32 πολιτικών προσώπων. Παράλληλα, με επιστολή του προς τον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ, ο κ. Νάκος ζητεί να γνωστοποιηθούν άμεσα στην Επιτροπή τα στοιχεία των νυν και πρώην βουλευτών που ελέγχονται από το Σώμα για την υπόθεση.

Τη σύγκληση της Επιτροπής είχε ζητήσει νωρίτερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, προκειμένου η επίμαχη λίστα να έλθει στην κατοχή της και να εξεταστεί.

«Απαιτείται να συζητηθούν και να αποφασιστούν, με ευθύνη, συλλογικότητα και κυρίως αποτελεσματικά, όλες οι δέουσες κατά τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής ενέργειες προκειμένου να ανταποκριθούμε στη πάνδημη απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη διαφάνεια και αυστηρές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν το νόμο και το περί δικαίου αίσθημα», σημειώνει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αθ. Νάκο.

«Όταν ασχολείται με το θέμα το ΣΔΟΕ και παρεμβαίνει και η δικαιοσύνη είναι αδιανόητο να ολιγωρεί το ίδιο το Κοινοβούλιο», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του.

Εισαγγελική παρέμβαση

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη δημοσιεύματα που αναδείκνυαν το ζήτημα προκάλεσαν την παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελή, ο οποίος έδωσε εντολή στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη να ερευνήσει εάν όντως το ΣΔΟΕ έχει στα χέρια του λίστα με ονόματα πολιτικών.

Μετά και την επιβεβαίωση της ύπαρξης της λίστας από τον υπουργό Οικονομικών απομένει η έναρξη προκαταρκτικής έρευνας κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν έχουν διαπραχθεί και από ποιους τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δράση (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) ή οποιοδήποτε άλλο έγκλημα το οποίο σχετίζεται με παράνομο πλουτισμό.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή