Καταδίκη Ελλάδας από ΕΔΑΔ για παραβίαση δικαιωμάτων μετανάστη

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 20:00
UPD:20:33

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (φωτογραφία) καταδίκασε την Ελλάδα για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αφγανού λαθρομετανάστη, επικρίνοντας έντονα τις αδυναμίες στο σύστημα Ασύλου.

A- A A+

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αφγανού λαθρομετανάστη, επικρίνοντας έντονα τις αδυναμίες στο σύστημα Ασύλου.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία πραγματική δίκη, εκδικάζοντας την προσφυγή του Αφγανού Σεγντμαγιεδ Αχμαντ, ο οποίος είχε υποχρεωθεί να ζήσει, κατά τη διάρκεια της κράτησης του μέχρι να απελαθεί, «σε απαράδεκτες και εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης».

Με την απόφαση του το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλλει στον προσφεύγοντα 10.000 ευρώ και να πληρώσει και 2.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Στο σκεπτικό της απόφασης το Δικαστήριο επικρίνει, τις αδυναμίες που υπάρχουν στο ελληνικό σύστημα ασύλου, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι οι παράνομοι μετανάστες που συλλαμβάνονται και πρόκειται να απελαθούν στις πατρίδες τους, υποχρεώνονται να ζουν σε συνθήκες που συνιστούν παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για απαγόρευση της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης.

Με την ίδια απόφαση το Δικαστήριο στηλιτεύει το γεγονός ότι αν και το ελληνικό δίκαιο δίνει το δικαίωμα στα δικαστήρια να κρατούν, ενόψει απέλασης, κάποιον λαθρομετανάστη με την υπόνοια ότι συνιστά απειλή για την δημόσια τάξη ωστόσο δεν δίνει το δικαίωμα στα δικαστήρια να εξετάζουν τις συνθήκες διαβίωσης του κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή