Ρωσία: Ελεύθερη η μία από τις τρεις Pussy Riot

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 13:42
UPD:14:39

A- A A+

Το δικαστήριο της Μόσχας που εκδίκασε την έφεση των Pussy Riot αποφάσισε την αποφυλάκιση της μίας από τις τρεις και επικύρωσε την διετή ποινή φυλάκισης των άλλων δύο μελών του συγκροτήματος για «χουλιγκανισμό υποκινούμενο από θρησκευτικό μίσος» λόγω της «πανκ προσευχής» τους κατά του Πούτιν μέσα στον κύριο καθεδρικό ναό της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το δικαστήριο επιβεβαίωσε τις ποινές κάθειρξης των Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, 22 ετών, και η Μαρία Αλεχίνα, 24 ετών, ενώ μετέτρεψε σε ποινή με αναστολή την απόφαση για την 30χρονη Εκατερίνα Σαμουτσέβιτς.

Ο συνήγορος της τελευταίας δήλωσε ότι η Σαμουτσέβιτς δεν είχε συμμετάσχει στην «πανκ προσευχή» γιατί την είχαν σταματήσει οι φρουροί και την είχαν απομακρύνει από τον καθεδρικό πριν αρχίσει.

Στις καταθέσεις τους, τα μέλη της πανκ μπάντας δήλωσαν ότι δεν είχαν σκοπό να προσβάλουν τους πιστούς αλλά να κάνουν μία πολιτική διαμαρτυρία.

REUTERS

«Δεν είχαμε την πρόθεση να προσβάλουμε τους πιστούς. Εάν συνέβη, ζητούμε συγγνώμη. Η ενέργειά μας ήταν πολιτική. Αναφέρομαι σε αυτό που έκανα εγώ η ίδια», δήλωσε η Εκατερίνα Σαμουτσέβιτς.

«Είμαστε και οι τρεις αθώες, βρισκόμαστε στη φυλακή για τις πολιτικές μας απόψεις», δήλωσε η Μαρία Αλεχίνα.

Η τρίτη, η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, δήλωσε επίσης έτοιμη να ζητήσει συγγνώμη εάν πρόσβαλε ανθρώπους. «Αλλά είναι αδύνατον να δηλώσω μετάνοια διότι θα ήταν σαν να παραδέχομαι ότι η πράξη μας ήταν προσβλητική για τη θρησκεία, και δεν ήταν», πρόσθεσε.

Η μπάντα πραγματοποίησε την «πανκ προσευχή» στις 21 Φεβρουαρίου στον Καθεδρικό του Σωτήρα, με στόχο, σύμφωνα με τα μέλη της, να διαμαρτυρηθεί για τις στενές σχέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ενέργεια αυτή των Pussy Riot εξόργισε την εκκλησία, η οποία είπε ότι μία τέτοια πράξη «δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη».

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντίμτρι Μεντβέντεφ έχει δηλώσει ότι μία ποινή με αναστολή θα αποτελούσε επαρκή τιμωρία, άποψη που ωστόσο δεν συμμερίζεται ο Πούτιν.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή