Σπίτι τροφοδοτείται από πρόσοψη με μικροφύκη

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 19:16

Το BIQ θα περιλαμβάνει την πρώτη παγκοσμίως «βιο - προσαρμοστική πρόσοψη», δηλαδή μια επιφάνεια σπαρμένη με ζωντανά μικροφύκη, τα οποία θα παρέχουν στο σπίτι σκιά, αλλά και ανανεώσιμη ενέργεια. (Πηγή: iba-hamburg.de)

A- A A+

Ένα σπίτι με μηδενική κατανάλωση ενέργειας που κατασκευάζεται αυτό το διάστημα στο Αμβούργο θα περιλαμβάνει την πρώτη παγκοσμίως «βιο - προσαρμοστική πρόσοψη», όπως τη χαρακτηρίζουν οι εμπνευστές της. Πρόκειται για μια επιφάνεια σπαρμένη με ζωντανά μικροφύκη, τα οποία θα παρέχουν στο σπίτι σκιά, αλλά και ανανεώσιμη ενέργεια.

Τα μικροφύκη καλλιεργούνται μέσα σε βιοαντιδραστήρες που εξωτερικά μοιάζουν με καλαίσθητα πάνελ. Αναπτύσσονται ταχύτερα χάρη στην έκθεσή τους στο ηλιακό φως, με αποτέλεσμα να παρέχουν περισσότερη σκιά και δροσιά στο εσωτερικό του κτίσματος. Οι βιοαντιδραστήρες παράγουν επίσης βιομάζα, ενώ παράλληλα αιχμαλωτίζουν την ηλιοθερμική ενέργεια, παρέχοντας έτσι δύο πηγές ενέργειας που μπορούν να τροφοδοτήσουν το σπίτι.

«Η χρήση βιοχημικών διεργασιών στην προσαρμοστική σκίαση αποτελεί μια καινοτόμο και βιώσιμη λύση και χαιρόμαστε πολύ που δοκιμάζεται σε ένα σενάριο πραγματικής ζωής», δήλωσε ο Γιαν Βουρμ των συμβούλων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού Arup, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρότζεκτ. «Εκτός του ότι παρέχει ανανεώσιμη ενέργεια και σκιά που θα δροσίζει το εσωτερικό του κτιρίου όταν κάνει ζέστη, δίνει μια οπτικά ενδιαφέρουσα εικόνα που θα αρέσει σε αρχιτέκτονες και σε ιδιοκτήτες κτιρίων».

Το BIQ, όπως ονομάζεται το κτίσμα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο του 2013. Παρότι, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι το πρώτο πραγματικά κατοικήσιμο σπίτι που ανεγείρεται με πρόσοψη από μικροφύκη, παρόμοια επιφάνεια τοποθετήθηκε πριν από λίγους μήνες σε ένα κυβερνητικό κτίριο, στο Λος Αντζελες.

Οι αρχές είχαν καλέσει ομάδες σχεδιαστών να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του - ηλικίας 46 ετών - κτιρίου. Νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της ομάδας HOK/Vanderweil, οι οποίοι ανέλαβαν να το μεταμορφώσουν σε μία «ζωντανή μηχανή» με μικροφύκη.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή