Αποκαλυπτήρια για την «Αρπαγή της Ευρώπης» στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 13:06
UPD:13:06

Τα αποκαλυπτήρια του ορειχάλκινου μνημείου «Η Αρπαγή της Ευρώπης», που φιλοτέχνησε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 16.30, στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου της Κρήτης, όπου έχει τοποθετηθεί.

Το γλυπτό αποτελεί, όπως τονίζει ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, σημαντικό δώρο στην πόλη και την τοπική κοινωνία.

Κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα παρευρίσκεται και ο δημιουργός του, Νίκος Κούνδουρος, στον οποίο θα απονεμηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης, για την προσφορά του στην τέχνη και τον τόπο.

Το άγαλμα - ύψους 4 μέτρων, που έχει σχεδιάσει ο βραβευμένος σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και έχουν φιλοτεχνήσει οι γλύπτες Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης-, θα κοσμήσει τη νέα προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Νικολάου. Είναι φτιαγμένο από μπρούντζο, χάλυβα και γυαλί, εξολοκλήρου σφυρηλατημένο στο χέρι, ενώ το βάρος του πλησιάζει τους 6 τόνους.

Η χρήση των συγκεκριμένων υλικών επιλέχθηκε για να αποδοθεί στο μέγιστο ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία, ο οποίος μεταμορφωμένος σε ταύρο, έχοντας την Ευρώπη στη ράχη του, την οδήγησε στην Κρήτη όπου πρωτοσμίγουν κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου.

Ανάλογο μνημείο της «Αρπαγής της Ευρώπης» - που φιλοτέχνησαν οι γλύπτες Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης, βρίσκεται στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Και τα δύο γλυπτά σηματοδοτούν την ενότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή