Εως τις 5/12 η διαβούλευση για την ακτοπλοΐα

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 13:25
UPD:13:34

Την έναρξη της διαβούλευσης για την ακτοπλοΐα ανακοίνωσε με επιστολή που απέστειλε στους αρμόδιους φορείς, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκεμβρίου, ο υπουργός κρίνει σκόπιμο να επανεξεταστούν οι ισχύουσες διατάξεις που αφορούν ιδίως:

- Τη διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων για τη δραστηριοποίηση των πλοίων, όπως:

- Την τροποποίηση – διακοπή εκτέλεσης δρομολογίων,

- Την αντικατάσταση πλοίου με άλλο, κατάλληλου μεγέθους για την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών και

- Τη δρομολόγηση πλοίου για ορισμένο διάστημα σε γραμμή που η εταιρεία του πλοίου εξυπηρετεί ετησίως

- Τη στελέχωση των ακτοπλοϊκών πλοίων για περιόδους πέραν εκείνων που έχουν υποχρέωση εκτέλεσης δρομολογίων

- Τη λειτουργία του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Μέχρι τις 5/12 καλούνται οι αρμόδιοι φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους καθώς και τροποποιήσεις επί του θεσμικού πλαισίου, με τη διευκρίνιση ότι η διαβούλευση είναι ανοικτή σε όλους τους χρήστες της ακτοπλοΐας, τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες διαβούλευσης περιγράφονται στο μνημόνιο που συνομολογεί η κυβέρνηση με την τρόικα. Σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα, το μνημόνιο προβλέπει αλλαγή του νόμου 2932 του 2001 η οποία θα πρέπει να συντελεσθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο. Οι αλλαγές θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ευελιξίας σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις επάνδρωσης των πλοίων, οι οποίες αποσυνδέονται από τις ελάχιστες υποχρεώσεις δρομολόγησης. Ανάλογες είναι οι κατευθύνσεις που δίδονται για το καθεστώς αποδοχής και εκτέλεσης των δρομολογίων, αλλά και των μεγεθών των πλοίων.

Για τις εργασιακές σχέσεις των ναυτικών, το μνημόνιο προβλέπει την έναρξη κοινωνικού διαλόγου σαν συνέχεια της υλοποίησης της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, ώστε να προσαρμοστούν οι ρυθμίσεις εργασίας. Παράλληλα, ζητείται η τροποποίηση του νόμου 3276/1944, για να επιτραπεί η δυνατότητα υπογραφής σύμβασης σε επίπεδο επιχείρησης, όπως επίσης και να υπάρχει δυνατότητα συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα