Σε απεργιακό κλοιό

Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2012 08:13
UPD:05/11/2012 00:41
A- A A+

Εβδομάδα απεργιών αρχίζει τη Δευτέρα, λόγω των νέων επώδυνων μέτρων που κατατίθενται προς ψήφιση στη Βουλή. Το χορό των κινητοποιήσεων πάντως ανοίγουν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς, οι ιδιοκτήτες ταξί, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι δικηγόροι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Για την Τρίτη και την Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία.

Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ακινητοποιούνται Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ λόγω νέας απεργίας των εργαζομένων. Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για επαναλαμβανόμενες απεργίες, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, ημέρα κατάθεσης των μέτρων στη Βουλή. Την ίδια μέρα, οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. θα συνεδριάσουν προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους κατά τη 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ την Τρίτη και τη Τετάρτη.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.) έχει ήδη ανακοινώσει πως την Τρίτη και την Τετάρτη, θα συμμετάσχει στην 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Ως εκ τούτου, προβλέπεται ότι λόγω της απεργίας θα ματαιωθούν τα βραδινά δρομολόγια τη Δευτέρα 5/11/2012 και όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια την Τρίτη 6/11/2012 και Τετάρτη 7/11/2012.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ταξί προχωρούν από τη Δευτέρα σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, καθώς όπως καταγγέλλουν στο πολυνομοσχέδιο περιέχεται άρθρο που «ουσιαστικά αφαιρεί μέρος του μεταφορικού έργου» των ταξί.

Η Ομοσπονδία βάλλει και κατά του ΣΕΤΕ, σημειώνοντας πως «αυτοί οι άνθρωποι (ΣΕΤΕ) παρακάμπτοντας την κυβέρνηση σχεδίασαν και συνεχίζουν να σχεδιάζουν με την τρόικα το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό».

Την Τρίτη και την Τετάρτη δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ , αποφάσισε τη συμμετοχή των ναυτεργατών, στη 48ωρη γενική απεργία.

Και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν στην απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ με τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη από τις 10.00 έως τις 13.00.

Μόνο τα έκτακτα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία

Στον κλάδο της Υγείας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει κηρύξει τριήμερη απεργία από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, προτείνοντας μάλιστα στις Ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απεργία διαρκείας για όλες τις ημέρες συζήτησης στη Βουλή των μέτρων και του προϋπολογισμού.

Πανιατρική 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη κατά των μέτρων προκήρυξε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Μεταξύ άλλων, οι γιατροί ζητούν να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία που απορρίφθηκε από τη Βουλή, για την ένταξη των κλάδων υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να επανέλθει τη Δευτέρα μαζί με τη δέσμη των νέων μέτρων.

Επίσης, κλειστά θα είναι την Τετάρτη τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που συμμετέχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις κατά της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, με αιχμή την τροπολογία για ένταξη κλάδων Υγείας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ. Στη σχετική ανακοίνωση, τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί, φωτορεπόρτερ και εφημεριδοπώλες αγωνίζονται μαζί με όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς, και συνταξιούχους, για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, που μας οδηγούν στην εξαθλίωση».

Για την Τρίτη εξαγγέλθηκε επίσης στάση εργασίας από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι και για την Τετάρτη από τις 16.00 έως τις 19.00.

Πενθήμερη αποχή από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή αποφάσισε η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων. Μεταξύ άλλων οι δικηγόροι αντιδρούν στην – κατά τις πληροφορίες – επανακατάθεση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο της διάταξης περί ένταξης του κλάδου υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ.

Συνέχιση των κινητοποιήσεων έως και τις 18 Νοεμβρίου έχει αποφασίσσει και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος /b>http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2249536 .

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του ΤΕΕ και των διπλωματούχων Μηχανικών έως και την ερχόμενη Κυριακή, ημέρα ψήφισης στη Βουλή του προϋπολογισμού 2013 αποφάσισε η Διοικούσα Επιτροπή και η Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, και το ΤΕΕ τάσσεται κατά της ένταξης του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα προβλέπεται μέχρι την ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού η συνέχιση της αναστολής λειτουργίας όλων των υπηρεσιών εξυπηρέτησης του ΤΕΕ και των υπηρεσιών της Τράπεζας Πληροφοριών. Επίσης για το ίδιο διάστημα η συνέχιση της αποχής όλων των εκπροσώπων και των μελών του ΤΕΕ, (διπλ. μηχανικοί δημοσίου, εργολήπτες, μελετητές, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες), από όλες τις επιτροπές, τα συμβούλια και τις τεχνικές εκπροσωπήσεις σε όλη τη χώρα.

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από το βράδυ της Δευτέρας καλώντας όλους τους εργαζόμενους «χωρίς δικαιολογίες χωρίς μεμψιμοιρίες να βγουν στους δρόμους και να εμποδίσουν την ψήφιση των μέτρων».

Στη σχετική της ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σημειώνει μεταξύ άλλων πως με τα νέα μέτρα «η ζωή μας θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη και για εκατομμύρια συνάνθρωπους μας που ήδη ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, θα είναι η χαριστική βολή».

Η ΓΕΝΟΠ καλεί σε συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη και την Τετάρτη στο πλαίσιο της γενικής απεργίας και παράλληλα καλεί τη ΓΣΕΕ «να κλιμακώσει τον αγώνα και να δώσει προοπτική».

Επιπλέον, τη συμμετοχή τους στη 48ωρη γενική απεργία έχουν αποφασίσει οι τραπεζοϋπάλληλοι ΟΤΟΕ και η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Κινητοποιήσεις και από ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ

Στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν επίσης η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η ΓΣΕΒΕΕ, εκφράζοντας την αντίδραση του εμπορικού κόσμου ενόψει της επικείμενης ψήφισης των νέων φορολογικών και άλλων μέτρων, με τις παρακάτω ενέργειες:

- Συγκέντρωση της ΕΣΕΕ από κοινού με τη ΓΣΕΒΕΕ την Τρίτη στην πλατεία Συντάγματος (στοά υπουργείου Οικονομικών), και ώρα 12.00, καθώς και συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τετάρτη στις 17.00, επίσης στο Σύνταγμα, όπου και στις δύο συγκεντρώσεις καλούνται να δώσουν «παρών» οι Εμπορικοί Σύλλογοι τής Αττικής.

- Κατάθεση ψηφίσματος διαμαρτυρίας του ελληνικού εμπορίου την Τρίτη από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ στον υφυπουργό Ανάπτυξης για θέματα Εμπορίου Αθανάσιο Σκορδά.

- Στάση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Τρίτη κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και των συγκεντρώσεων κατόπιν σχετικής απόφασης των Ομοσπονδιών και των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων. Η ΓΣΕΒΕΕ συστήνει στα μέλη της τη μη λειτουργία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων τις ημέρες των κινητοποιήσεων.

- Συσκότιση των βιτρινών των εμπορικών καταστημάτων όλης της χώρας το απόγευμα και το βράδυ της Τρίτης και Τετάρτης και τοποθέτηση στις προθήκες των καταστημάτων της αφίσας: «Ψήφισμα Διαμαρτυρίας του Ελληνικού Εμπορίου».

- Μετάδοση ραδιοφωνικού μηνύματος από την ΕΣΕΕ σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας με αναφορά «στα άδικα μέτρα αφανισμού τής μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης».

Απεργιακά συλλαλητήρια

Για την Τρίτη έχουν προγραμματιστεί δύο συλλαλητήρια. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στο Πεδίο του Αρεως, ενώ μισή ώρα νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις διοργανώνονται και την Τετάρτη, οπότε αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση τα νέα μέτρα. Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 5.00 το απόγευμα στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή