Νέο ρεκόρ ανεργίας στην Ευρωζώνη

Ντράγκι: Δεν έχουμε βγει ακόμη από την κρίση
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 12:07
UPD:13:11
A- A A+

Νέο ρεκόρ κατέρριψε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, ωστόσο οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν μεγάλη πτώση τον Νοέμβριο, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στα νοικοκυριά εν μέσω ύφεσης.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 11,7% από 11,6% που ήταν τον Σεπτέμβριο και 9,9% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε σχεδόν 19 εκατομμύρια.

Από τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας προκύπτουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στα ποσοστά ανεργίας των κρατών – μελών, με την Αυστρία να εμφανίζει ποσοστό 4,3% και την Ισπανία να εμφανίζει ποσοστό 26,2%, το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, υποχώρησε στο 2,2% τον Νοέμβριο από 2,5% που ήταν τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωσή του στο 2,4%.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η Ευρωζώνη δεν έχει εξέλθει ακόμα από την κρίση. «Δεν έχουμε βγει ακόμα από την κρίση... Η ανάκαμψη για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωζώνης θα αρχίσει σίγουρα το δεύτερο εξάμηνο του 2013», είπε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Διεμήνυσε, παράλληλα, ότι η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να παρέμβει «εάν παραστεί ανάγκη» για την προστασία του ευρώ. «Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και πάλι, εάν καταστεί αναγκαίο», είπε.

Προτεινόμενα για εσάς