Αντ. Σαμαράς: Ανάκαμψη στα τέλη του 2013

Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012 23:52
UPD:08/12/2012 16:41

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του, δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα την επόμενη χρονιά θα αφήσει πίσω της την δυσκολότερη φάση της κρίσης και ότι περί το τέλος του 2013 θα ζήσει η χώρα μια ανάκαμψη.

A- A A+

«Έρχομαι ως φίλος», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Muenchner Merkur, ενόψει της επίσκεψής του στην Βαυαρία και της συνάντησής του με τον Χορστ Ζεεχόφερ, πρωθυπουργό του κρατιδίου και πρόεδρο των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CDU).

Ο κ. Σαμαράς προβλέπει ακόμη αρχή της ανάκαμψης από το τέλος του 2013 και διαβεβαιώνει για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός εκφράζει την πεποίθηση ότι η συνάντησή του με τον κ. Ζεεχόφερ θα ενισχύσει την κατανόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Είμαστε εταίροι, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και ιδανικά, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα ο ένας από τον άλλο, αλλά έχουμε πολλά να κερδίσουμε, αν συνομιλούμε πιο πολύ. Προσβλέπω σε ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις μας», σημειώνει.

«Σαφής στόχος μας, συνεχίζει, είναι να αποτρέψουμε την χρεοκοπία και τόνισε ότι θέλουμε ως κράτος να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας - πολιτικά και οικονομικά.

«Αυτός είναι ένας σκληρός αγώνας. Αλλά θα τον κερδίσουμε και θα γίνει μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ είναι αποστολή μας να αποδειχθούμε από κάθε άποψη αξιόπιστοι», συμπληρώνει.

Ταυτόχρονα δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα την επόμενη χρονιά θα αφήσει πίσω της την δυσκολότερη φάση της κρίσης και ότι περί το τέλος του 2013 θα ζήσει η χώρα μια ανάκαμψη. Ήδη τώρα, αναφέρει, υπάρχουν ενθαρρυντικά δείγματα, όπως οι αποταμιεύσεις ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αυξάνονται και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει 11 θέσεις στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας των χωρών παγκοσμίως. «Η ψυχολογία ήδη αλλάζει», δηλώνει.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός ερωτάται και για τα δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία το όνομα της μητέρας του Γιώργου Παπανδρέου βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ. «Δεν πρόκειται να κρίνω κανέναν μόνο από τους ισχυρισμούς εφημερίδων», αναφέρει ο πρωθυπουργός και προσθέτει πως όλα ερευνώνται εξονυχιστικά. «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αλλά δεν χτυπώ κανέναν κάτω από τη ζώνη. Έχω ήδη προτείνει σημαντικές αλλαγές στο νόμο για τους πολιτικούς και τη συμπεριφορά τους. Είμαστε Ευρωπαίοι. Έχουμε νόμους και δικαστικές διαδικασίες. Δεν θα καταδικάσουμε ανθρώπους στηριζόμενοι μόνον σε ισχυρισμούς. Θα προχωρήσουμε σε βάθος και θα τους κρίνουμε όλους σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία».

Τέλος, σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα επέμβει σκληρά εναντίον φοροφυγάδων και αναφέρει ότι οι απαραίτητοι νόμοι βρίσκονται τώρα στο στάδιο της προετοιμασίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός πραγματικότητας ο Αντ. Σαμαράς

«Αναξιόπιστο και επικίνδυνο» χαρακτήρισε τον Αντ. Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού.

«Ο Πρωθυπουργός, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, δηλώνει πίστη στη μνημονιακή πολιτική. Οι δε προβλέψεις του για ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, αποδεικνύουν ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, καθώς οι επιπτώσεις από την ακραία λιτότητα είναι τραγικές για την ελληνική κοινωνία και οικονομία», σημειώνει η Κουμουνδούρου.

Χαρακτηρίζει επίσης υποκριτικές τις αναφορές του Πρωθυπουργού για σεβασμό στους νόμους και τις δημοκρατικές διαδικασίες, «όταν ο ίδιος και η κυβέρνησή του φέρνουν καθημερινά πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, παρακάμπτοντας τη Βουλή και ακυρώνοντας το Σύνταγμα και τις δικαστικές αποφάσεις και όταν τέλος καλύπτουν αυτούς που καλύπτουν τους φοροφυγάδες από τη λίστα Λαγκάρντ και όχι μόνο».

Σ. Κεδίκογλου: Επικίνδυνο είναι να υπονομεύεις τη χώρα σου

Επικίνδυνο είναι να υπονομεύεις τη χώρα σου όταν προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κεδίκογλου, «αναξιόπιστο είναι το συνονθύλευμα των ακραίων συνιστωσών», ενώ χαρακτήρισε «ανήθικο» να θες να κυβερνήσεις με ένα «λαϊκίστικο παραλήρημα».

Το μόνο παρήγορο, καταλήγει, είναι ότι οι Έλληνες όλα αυτά τα έχουν καταλάβει.

Χρυσή Αυγή: Ψεύτικες υποσχέσεις

Για «ψεύτικες υποσχέσεις» κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό και η Χρυσή Αυγή.

«Όταν ο Σαμαράς ομιλεί για ανάκαμψη εντός του 2013 θυμίζει τον Παπακωνσταντίνου που προέβλεπε επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2011. Ας αφήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις ο Πρωθυπουργός και ας θέσει για πρώτη φορά στους τοκογλύφους πιστωτές μας το ζήτημα του παράνομου και επαχθούς ελληνικού χρέους», σχολίασε με ανακοίνωσή της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή